Party report: MegaWatt festival [21 december 2013]

Rick Francissen | 24 december 2013
party reports


megawattWat: MegaWatt festival
Waar: IJselhallen, Zwolle
Wanneer: Zaterdag 21 december
Line up: O.A. Code Black, Adaro, Crypsis (live), Frequencerz, Yellow Claw, La Fuente, Kenneth G, Vato Gonzalez & MC Tjen
Reporter: Rick de Brouwer
Fotografie: High Energy Events

Op 21 december zou High Energy Events, bekend van Fusion of Dance en Hardshock een groot evenement organiseren in de IJsselhallen te Zwolle. Met een breed en gevarieerd aanbod aan stijlen en bekende artiesten met een prijs van slechts 39,50 euro leek het ons een superdeal. Maar zou dat ook in werkelijkheid zijn? Kortom, levert MegaWatt festival naast kwantiteit ook kwaliteit?

Preview

21 december zou normaal gesproken de datum zijn waarop Fusion of Dance Indoor plaatsvindt, maar event-organisaties Studio TaS en High Energy Events hebben in goed overleg besloten gezamenlijk geen Fusion of Dance meer te organiseren. High Energy Events wil het publiek meer muziekstijlen aanbieden. Daarom is ze de samenwerking aangegaan met Danza Events om de techno in haar gelederen te versterken. Hiermee is de eerste editie van MegaWatt Festival een feit.

Deze eerste editie zijn er maar liefst vijf area’s, waaronder Megabase (hard/rawstyle), Harddefinition (freestyle) en Houseteria (house). Danza Events host haar bekende Rock the Boat-concept voor liefhebbers van techhouse en ook is er een dikke Mantis-area voor de hardtechno-fans.

Line-up

Megabase is muzikaal opgebouwd en gaat van euforische hardstyle naar beukende rawstyle, ondersteund met liveacts Crypsis en de immer in populariteit stijgende Radical Redemption.

Houseteria is ingericht naar het succesvolle housefestival-concept van wild, crazy en gekkenhuis. Dan hebben we het natuurlijk over de mannen van Yellow Claw, Vato Gonzalez ft. MC Tjen en La Fuente die menig festival afgelopen jaar samen hebben bestierd. In die context gezien, missen we eigenlijk alleen FeestDJRuud. Dyna voegt de veelzijdige urbansound toe aan het Houseteria-programma.

In de freestylearea Harddefinition mag Dr. Rude zijn eigen zaal hosten. Met dj’s als Darkraver en vlaamse reus Mark with a K konden we groots spektakel verwachten. Denk aan schaars geklede danseressen en beetpakkende sets.

In de Mantis-area is het beuken geblazen met harde techno- en industrialbeats van Amok en Pet Duo. En bij de Rock the Boat-stage kunnen technofans de hele nacht zich heerlijk uitleven op techhousebeats van Erick E en kompanen.

MegaWatt_2

Megasales

Tickets waren verkrijgbaar in drie categorieën: early bird (€29,50), regular (€39,50) en late birds (€50,-). Speciaal voor de eeuwige twijfelaars hield de organisatie 200 tickets achter om de zwarte kaarthandel tegen te gaan en deze aan de deur te verkopen. Net als verse broodjes bij de bakker waren alle kaarten aan het eind van de dag uitverkocht.

Sandro Silva

Tot een uurtje of twaalf was het nog vrij rustig in alle zalen. Een groot gedeelte van het publiek leek zich nog bij de ingang en toiletten van de IJsselhallen op te houden, al konden de Houseteria- en Megabass-area’s al wel rekenen op relatief veel support. De grootste stages bleken de populairste area’s. Met dj Sandro Silva, bekend van zijn hits ‘Epic’ en ‘Puna’ barstte het feest pas echt goed los in de house area. We spraken hem kort na zijn optreden.

Clublife Magazine: 'Sandro, hoe zou jij je set in een paar woorden kunnen omschrijven?'
Sandro: 'Energiek, krachtig en hard, met een rustige opbouw vanwege het tijdstip van draaien.'

Het eerste half uur bestond uit een ‘Dannic’-achtige set, in het tweede half uur drukte Silva duidelijk zijn stempel met zijn kenmerkende housesound. Natuurlijk kwam ook zijn nieuwe hoogscorende hit in de Beatporthitlijsten, ‘Payback,’ aan het einde van de set voorbij

Clublife Magazine: 'Hoe ziet je toekomst eruit? Wat is je doel voor het komende jaar?'
Sandro: 'Ik wil volgend jaar graag draaien op alle grote festivals en feesten.'

Clublife Magazine: 'En wat beschouwt je als één van zijn beste gigs tot nu toe?
Sandro: 'Tomorrowland 2013!'

Eten en drinken

Speciaal voor de nachtelijke trek had de organisatie een foodarea ingericht. Onder andere wraps, hamburgers en hotdogs waren daar verkrijgbaar. Wij misten alleen nog een gezonde in het assortiment. Ook had de organisatie bedacht om de foodarea te voorzien van lekkere muziek. Het geluidsvolume stond alleen wel even net te hard. De bedoeling van een foodarea is dat je even ontspannen kunt gaan eten. Over zitplaatsen gesproken, meer plek had ook geen overbodige luxe geweest. Nu zaten mensen overal langs de gang en aan de zijkanten.

Uitermate tevreden waren we over de barindeling en de snelheid van de barbediening. Wie drinken ging halen was in een mum van tijd terug. Er waren verder geen wachttijden. Muntprijzen bedroegen elf euro per 4 consumptiemunten. Voor een flesje water betaalde je 1,5 munt, het goedkoopste wat we dit jaar op een festival zijn tegengekomen.

Sfeerbeleving en impressie

MegaWatt_4De vele beveiligingspoortjes voor controle zorgde voor geen enkel oponthoud om snel van het feest te kunnen genieten. Dat kon niet gezegd worden over de aangeboden muntkassa’s en kluissleutelservice. Wie na 23.00 uur de IJsselhallen binnen kwam, kon rekenen op dertig minuten wachttijd voor de benodigde munten en kluissleuteltjes. Wel waren er op een hoop plekken muntautomaten beschikbaar maar niet elke bezoeker was hiervan op de hoogte. Tip voor de organisatie om dat voor te zijn: hang net als Dance Valley borden op bij de ingang dat er meer consumptieautomaten elders zijn.

Draaifouten

Wie in de Megabass-zaal stond om te genieten van de euforische trance-achtige hardstyle van Atmozfears viel waarschijnlijk op dat de muziek een paar keer uitviel. Schuldige was Tim zelf met enkele slordige draaifouten. Zijn eigen track ‘This is the time ( to turn of your mind)' nam hij zelf iets te letterlijk blijkbaar. Atmozfears bleek niet de enige. Ook bij Bass Modulators ging het fout.

Darkraver

Ook bij het optreden van Darkraver in de Harddefinition-area van Dr. Rude ging het mis. Darkraver probeerde een paar keer zijn petje al klierende bij zijn collega op te zetten. Bij de derde poging viel de pet op de draaitafel en sloeg de muziek uit. Het leek wel een kinderfeestje. Zonde, want de muziek was groots en meeslepend met tracks als ‘Mellow’ en ‘Get it crackin’.

Matig bezochte Techno-stages

De techno-stages werden de gehele avond vrij rustig bezocht. Met name de harde Mantis-area oogde vrij sfeerloos. Aan de muziek lag het niet, want met name Pet Duo gaf een heerlijke set weg.

Bass Modulators

Om klokslag 01.30 zou er vuurwerk plaatsvinden in de Megabass-area. En precies toen viel de muziek uit. Awkward, maar het ging buiten Bass Modulators om.
De mannen zijn de laatste tijd flink aan de weg aan het timmeren. Zeker de louter positieve reacties na hun optreden op X-Qlusive Holland waar ze controversieel verkleed waren als Sinterklaas en Zwarte Piet, bracht het duo veel goeds, wist Rick Buijtenhek van Bass Modulators ons te melden.
Nu hun populariteit stijgende is en met zoveel collega-duo’s die inmiddels gescheiden wegen bewandelen, moeten we ook gaan vrezen voor dit Haarlemse duo? Wat is het geheim van een juiste synergie en blijvende samenwerking? Rick: 'Volgens mij moet je meer zijn dan collega’s alleen. Wij waren al jaren vrienden voor we aan Bass Modulators begonnen. Duo’s die elkaar kennen via bijvoorbeeld internet, redden het denk ik niet.'

Yellow Claw

Zoals we van de mannen van Yellow Claw gewend (en verwend? ) zijn gaven ze wederom een denderende show weg. Op aanvraag van de mc vormde zich in de zaal een cirkel met ravende mannen in het midden. Een drukke avond was het zeker voor Yellow Claw, met optredens op MegaWatt, Valhalla en Jingleball van Radio 538. Enigste minpunt van de show blijft hun vastgeroeste platenkeuze. Al sinds clubavonden op Bloomingdale een paar jaar terug, bestaat het overgrote deel van hun set uit dezelfde tracks die ze toen ook al draaiden.

Avondje Raw

Hoogtepunt van het festival waren de raw-artiesten Adaro en Radical Redemption. Vooraf oogde Radical nogal zenuwachtig achter de coulissen, tijdens zijn gig was daar niets meer van te merken. Als een ware hardstyle-leider loodste hij de stampende troepen vol door naar de laatste minuutjes. Bij Minus is More-collega Chain Reaction is het productiewijs een tijdje stil geweest, maar hij verzekerde ons dat hij na zijn vakantie weer vol aan de bak gaat. 'Er zullen zeker tot aan Hard Bass een aantal Minus is More-platen uitkomen. De bedoeling is dat we net als Gunz for Hire platen uit eigen stal gaan draaien', aldus de producer.

Medleys

De dj’s wisten te verrassen met enkele goedgevonden medleys. Zo mixte hij bijvoorbeeld ‘I Follow’ en Alicia Keys' ‘New York’ feilloos aan elkaar. Adaro verraste met een vernederlandste remix van de ‘Dikke vette Bassplaat’ en ‘Fuck this place’.

MegaWatt_3

Conclusie

De eerste editie van MegaWatt Festival is een groot succes te noemen. Hier en daar zijn er nog wat zaken die verbeterd kunnen worden, maar wanneer High Energy Events inkopt met: 'Be part of a new energetic indoor dance experience: MegaWatt Festival', dan zeggen wij: zeker doen! Wij hebben alweer zin in volgend jaar. Zorg dat je er ook bij bent!

Plus

 • ‘Autovriendelijke’ bereikbaarheid
 • Uitgebreide en gevarieerde line up
 • Actieve informatievoorziening op social media
 • Ruim ruimtelijk ingedeeld feest
 • Duidelijke floorplans & timetables
 • Spoedige beveiligingscontroles
 • Wachttijd drinken halen
 • Creatieve podiumdesigns, met name ‘Houseteria’
 • Live-acts en entertainment
 • Redelijk betaalbaar evenement

Min

 • Onjuist afgestemd geluid zaal Megabass
 • Storende draaifouten tijdens enkele sets
 • Lange wachttijden voor consumptiemunten en kluissleuteltjes
 • Rijen voor de vrouwenwc’s
 • Onvoldoende chillarea’s en zitplaatsen
 • Afgelegen Food area met kneiterharde muziek
 • Sfeerloze technostages
 • Onlogische programmering house dj’s

Timetable

[su_table]

Megabase: (hardstyle/raw)
22:00 - 00:00 Audiotricz
00:00 - 01:00 Atmozfears
01:00 - 02:00 Bass Modulators
02:00 - 03:00 Code Black
03:00 - 04:00 Chain Reaction
04:00 - 05:00 Adaro
05:00 - 05:30 LIVE: Crypsis
05:30 - 06:30 Frequencerz
06:30 - 07:00 LIVE: Radical Redemption
Hosted by MC Renegade
Housteria: (eclectic/house)
22:00 - 23:00 Praia del Sol
23:00 - 00:00 Dyna
00:00 - 01:00 Sandro Silva
01:00 - 02:00 Lady Bee
02:00 - 03:00 Yellow Claw
03:00 - 04:00 La Fuente
04:00 - 05:30 Kenneth G
05:30 - 07:00 Vato Gonzalez & MC Tjen
Hosted by MC Iceman
Harddefinition by Dr.Rude: (freestyle)
22.00 - 23.00 Demassus
23.00 - 23.45 Raoul Coolman
23.45 - 00.15 LIVE: Transfarmers
00.15 - 01.00 Pat B
01.00 - 02.00 Dr. Rude
02.00 - 03.00 Dr. Rude vs. Kutski
03.00 - 04.00 Dr. Rude vs. LNY TNZ
04.00 - 05.00 Dr. Rude vs. Mark with a K
05.00 - 07.00 Dr. Rude vs. Darkraver vs. Bass-D
Hosted by MC DL
Rock the Boat: (techhouse)
22:00 - 23:00 Dirrty Berry
23:00 - 00:00 Salvano Volez
00:00 - 01:00 Alain Diaz vs. Daan DeVito
01:00 - 02:00 Jess & Miss
02:00 - 03:00 Erick E
03:00 - 04:00 Asino
04:00 - 05:00 Jay Double-U
05:00 - 06:00 Steff Da Campo
06:00 - 07:00 The EssentialsHosted by JPACKMC
Mantis: (hardtechno)
22:00 - 00:00 TKZ
00:00 - 01:00 Acid Junkies
01:00 - 03:00 Pet Duo (2hrs special)
03:00 - 04:00 Jehuda
04:00 - 05:30 Amok
05:30 - 07:00 The Outside Agency

[/su_table]

 

Aanbevolen voor jou:
Dance Valley slaat nieuwe weg in voor editie 2018

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws