Party report: Deepblue presents Showtek

Rick Francissen | 22 januari 2014
party reports


showtekWat: Deepblue presents Showtek
Waar: Nightrooms, Dortmund
Wanneer: Vrijdag 17 januari
Reporter: Anna Zhuravel

Nederlandse dj’s doen het goed over de grens. Afgelopen vrijdag zorgde het dj-duo Showtek voor de volledig uitverkochte avond in de discotheek Nightrooms in de Duitse stad Dortmund. Al rondom openingstijd stond voor de clubdeuren een behoorlijke rij. Naarmate de tijd tikte werd het alleen maar langer. De voorverkoop van tickets stopte al donderdagavond, maar de club beloofde op de Facebook-pagina dat er “genoeg kaarten aan de kassa” verkrijgbaar zouden zijn. De vraag was echter wat precies als genoeg wordt ervaren.

Groot, chique en betaalbaar

Nightrooms ligt in hartje Dortmund, op een paar uur rijafstand van midden-Nederland. Het is een eind rijden, maar dan heb je ook wat: drie dansvloeren met verschillende muziekstijlen, twee lounges, meerdere bars, voldoende zitruimte, en zelfs een enorm balkon/terras dat als rookruimte dient. Alles stijlvol ingericht en verlicht, met prima airconditioning en schone toiletten. Er zijn genoeg parkeergelegenheden op loopafstand van de club die een redelijke prijs van maximaal vier euro voor heel de avond rekenen.
Ook de kaartjes voor het feest zelf waren zeer betaalbaar. De entree kostte achte euro aan de deur en zeven euro in de voorverkoop. En dat met Showtek als headliner.

Dresscode & face control

Bij de ingang let de beveiliging vooral op leeftijd en kledingstijl van bezoekers. Fouilleren en tassen checken zit er niet bij, maar zonder een legitimatiebewijs komen zelfs zeer volwassene bezoekers gewoon niet binnen. Nightrooms heeft “vriendelijkheid, respect, voorzichtigheid en geduld” hoog in het vaandel en noemt zichzelf “een club voor commercieel en modebewust publiek”. Er is geen ruimte voor “rappers, gangster en aggro’s”, evenals voor bezoekers met petten, mouwloze t-shirts en sportschoenen (tenzij deze stijlvol en modebewust zijn). Dat er streng word toegezien op deze richtlijnen blijkt wel uit reacties op Facebook. Hier zijn veel teleurgestelde reacties te vinden van mensen die door hun kleding niet binnen konden komen.

Bijzonder consumptiesysteem

Een entreebewijs voor Nightrooms wordt bij de ingang alleen in persoon afgegeven: een paar extra kaartjes kopen voor de nog in de rij staande vrienden is onmogelijk. Een Nightrooms - ticket is namelijk een soort creditcard voor consumpties. Op de kaart staan getallen, die voor het aantal in de bar uitgegeven euro’s tellen. Er zijn ook aparte vakjes voor het garderobegebruik. Bij aanschaf van een drankje wordt het bijbehorende vakje geperforeerd. Het is belangrijk om het kaartje goed te bewaren: niemand verlaat de club zonder het entreebewijs bij de uitgang aan een caissière te geven. Zij stopt het in een automaat die het te betalen bedrag weergeeft. Heb je niets gedronken, dan kost het je evengoed 3 euro, waarschijnlijk voor de snelle garderobe-service en schone wc’s. Op zich geen verkeerd systeem, maar raak je het kaartje kwijt, dan moet je aan het einde van de avond het maximale bedrag afreken.

Aan drank niet tekort in Nightrooms. Er is een groot assotiment in alle soorten, smaken en prijsklassen. Alles wordt daarbij in glas geschonken door het snelle en vriendelijke bar-personeel. Ook ruimde zij de lege glazen snel op zodat er geen glasscherven op de grond lagen.

Voor een glas frisdrank of een biertje betaalde je twee en halve euro. Shots sterke drank werden voor dezelfde prijs verkocht. Wilde je een coctail of een flesje water, dan moest je iets dieper in de buidel tasten. Deze kostten namelijk vier euro. Ook kon je flessen drank kopen. De prijs hiervan liep uiteen van dertig tot 140 euro afhankelijk van de drank die je wilde kopen.

Wie Showtek wil zien, moet pijn lijden

Al om half twaalf waren alle drie dansvloeren van Nightrooms aardig goed gevuld. Iedere area had zo zijn eigen publiek. Veel jonge meiden gingen helemaal los in de Bay Club area. Daar werd vooral veel popmuziek gedraaid: denk aan “Mister Saxobeat” van Alexandra Stan en “Moves Like Jagger” van Maroon 5. In de Buddha area was het publiek zeer gemengd. De bezoekers gooiden heupen los op de mix van populaire bubbling, R&B en house.

De grootste opkomst was in de Brugal Club area, oververtegenwoordigd door mannelijke bezoekers. Tussen één en drie uur s ’nachts werd hier de headliner van de avond verwacht: Showtek. Te veel verkochte kaarten, mismanagement of miscalculatie over een aantal van Showtek-fans. Ongeacht de reden was het om half één al bijna onmogelijk om de Brugal Club zaal binnen te komen. De massamenigte van mensen die speciaal voor deze set waren gekomen, stond opgepropt in het foyer. Om de rij heen lopen hielp niet: beveiliging hield het al te goed in de gaten. Eenmaal de zaal uitlopen, bijvoorbeeld naar de rookruimte of voor een toiletbezoek, betekende terugkeer naar het einde van de rij.

photo

Volgens de beveiliging was de zaal helemaal vol. Dit viel net in smaak bij de wachtenden. Meerdere mensen begonnen al snel te duwen en te trekken. Met vooral mannen in de rij ging het behoorlijk hard aan toe. Eenmaal midden in de drukte was er geen weg meer terug. Een ervaring die zelfs een gezond persoon lichtelijk claustrofobisch kan maken. “Das ist nicht normaal!” werd hier en daar geschreeuwd. In het foyer op je beurt wachten was blijkbaar nog niet de ergste pech. Er waren zat bezoekers, die een kaartje in de voorverkoop hebben gekocht en om twaalf uur niet eens de club binnen mochten komen: “vol is vol” werd hen vertelt.

Zo nu en dan opende een beveiliger de doorgang en kleine groepjes mensen stormden de zaal binnen. Voor de wat kleinere mensen was dit nogal riskant. Je werd werkelijk meegesleurd en flink in elkaar geduwd onderweg.

Warmdansen met DJ Brooks en uit de plaat met Showtek

Verbazingwekkend was er gewoon voldoende ruimte in de zaal. In ieder geval, naar Nederlandse feestmaatstaven. Men kon vrij makkelijk tussen de menigte door de dansvloer lopen, evenals langs de bars en bij de zitruimte. Fans die helemaal Showtek - klaar waren gingen alvast lekker los op de beats van DJ Brooks. Deze jonge Nederlandse DJ en producer is nota bene gespot en in de schijnwerpers gezet door Showtek zelf. Hij draaide een melodieuze mix van electro- en progressive house en kreeg het publiek aardig aan het dansen.

Toen rond half twee Showtek zelf achter de draaitafels verschenen, gingen bij de gelukkige bezoekers alle remmen los. Meer dan een anderhalf uur lang een paar honderd handen in de lucht en gewoon gaan. Gemixt in stevige house beats mochten al de Showtek-hits van een afgelopen paar jaar niet missen. Meer dan één keer kwamen “Get Loose”, “Slow Down”, “Cannonball”, “Booyah” en uiteraard de nieuwste bestseller “We like to party” voorbij met daartussen populaire hits van hun collega’s zoals Deorro, Armin van Buuren en Tiesto. Uiteraard werd dit allemaal begeleid door confetti- en co2-kanonnen. Ondanks de drukte en het extreme enthousiasme van de Duitsers was de sfeer op de dansvloer meer dan aangenaam.

Het publiek sprong, stampte, zong herkenbare melodieuze tussenstukken volop mee en wilde de djs tot de allerlaatste minuut van hun optreden niet laten gaan. Aan het einde van de show kregen de meest trouwe front-row fans nog een paar flessen champagne over zicht heen. Daarmee sloten de djs hun succesvolle optreden af, en toen was het echt over. Showtek was gone, dj Timo S nam de draaitafels over en liet het publiek nog even nagenieten met tracks zoals “Tsunami” van DVBBS & Borgeous en “Animals” van Martin Garrix.

Volgende keer op tijd naar binnen

Rond een uur of 4 begon de club langzaam leeg te lopen. De rij naar de kassa’s om consumptiekaartjes af te betalen viel mee. Het afrekenen verliep vlot en soepel. Vermoeide bezoekers van Nightrooms en overige uitgaansgelegenheden van het bruisende nachtstad Dortmund stroomden langzaam door de straten richting de Doner-tentjes, waar men voor een paar euro een hele menu's naar binnen kon werken. Degenen die helemaal doorheen zaten, hingen hier en daar langs de muren van de stadsgebouwen. Rijen taxi’s stonden klaar om ze op te vangen.

Onze Duitse buren weten wel hoe een stijlvolle, grote en betaalbare feestlocatie moet zijn. Daar mogen menige Nederlandse uitgaansgelegenheden nog een hoop van leren. Duitsers zijn weg van de Nederlandse dansmuziek en kunnen zeker een feestje met een top-stemming bouwen. Alleen het managen van de kaartverkoop en het opvangen van de drukte mogen ze nog zeker leren van de Nederlandse feestorganisaties. Op dit punt na is de discotheek Nightrooms zeker een bezoekje waard. Alleen mocht dit bezoek samenkomen met het optreden van gewilde artiesten, dan is het handiger om rondom de openingstijd naar binnen te gaan om zeker te zijn van een plekje in de zaal waar de headliner zal optreden. Dan is een leuke avond gegarandeerd.

Plus

  • Goedkope entree
  • Snelle service
  • Betaalbare parkeergelegenheden in de buurt
  • Meerder dansvloeren met diverse muziek
  • Groot drankassortiment in verschillende prijsklassen

Min

  • Bezoekers worden niet gefouilleerd
  • Meer kaarten verkocht dan ruimte in de club
  • Slechte opvang van de drukte

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws