Party report: Awakenings, Klokgebouw Eindhoven [8 februari 2014]

Peter Güldenpfennig | 14 februari 2014
party reports


Wat: Awakenings
Waar: Klokgebouw, Eindhoven
Wanneer: Zaterdag 8 februari
Tijd: 22.00-08.00
Line-up: Hector, Joris Voorn, Loco Dice, Speedy J, Chris Liebing, Tachini, Ben Klock, Marcel Dettman, Karenn Live (Blawan & Pariah), Dave Clarke, Marcel Fengler, El-P & Makcim, John Digweed, Karotte & Gregor Thresher, Secret Cinema & Egbert live en Pan-Pot.
Reporter: Rick de Brouwer
Fotografie: Rick Francissen en Awakenings

Awakenings, al ruim 15 jaar een begrip in de Nederlandse dancescene. Welke Nederlandse feestliefhebber kent het niet? Bij de naam alleen al krijgt menigeen spontaan uitgaanskriebels. De interesse in Awakenings is zo groot dat maar liefst 2.000 onsuccesvolle kaartjeszoekers op ‘Ticketswap’ op de dag zelf getroost moesten worden. 5.000 oplettende feestgangers handelden wel tijdig. Zij waren in de gelegenheid om 8 februari te genieten van een van de beste indoorfeesten van het jaar. Al zullen puristen natuurlijk de locatie Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam altijd verkiezen boven het Klokgebouw in Eindhoven.

Line up & locatie

De line-up loog er niet om. Met echte toppers uit de technoscene als Chris Liebing, Marcel Dettmann, John Digweed, en Dave Clarke en Ben Klock geprogrammeerd, kon je vuurwerk verwachten. Met de keuze uit drie area’s rest de vraag alleen, waar ga je staan?

Awakenings Eindhoven

Locatie en bereikbaarheid

Treinhalte Eindhoven Beukenlaan bevindt zich op een paar minuten lopen van de locatie. En na 06.30 reden er ook pendelbusjes van het Klokgebouw naar station Eindhoven Centraal. Wie toch met de auto kwam, betaalde een tarief van 1,20 per uur in het naastgelegen parkeergarage. Onze parkeertip luidt: parkeer in de woonwijken even voorbij het spoor. Daar kun je namelijk gratis parkeren.

Behalve de uitstekende bereikbaarheid oogt het Klokgebouw van binnen als een plek waar de industriële revolutie eind 1800 lijkt begonnen. Ideale setting voor een groots technofeest dus.

Sfeer en beleving

De avond begon lekker met vervoerstegenslag op Utrecht Centraal. De treindeuren op spoor 15 sloten voor onze ogen, wanneer wij nog als dolle Spaanse stieren in Pamplona de trappen afrenden. De technotrein gemist dus, shit! Eenmaal aangekomen bij het Klokgebouw, maakten we direct de verloren tijd weer goed.

De snelle kaart- en ingangscontrole maakte het mogelijk dat we binnen vijf minuten al binnen waren. Erg fijn natuurlijk, maar toch moet er één kanttekening naar de beveiliging geplaatst worden. Er werd namelijk niet of nauwelijks gefouilleerd. De beveiliging had het alleen voorzien op tasdragers. Nou zijn er sinds enkele maanden Oost-Europese bendes actief op feesten, dus een strengere controle lijkt ons geen overbodige luxe. Een absoluut verbeterpuntje voor de toekomst dus. Wel verdient de organisatie credits voor de uitgereikte flyers met timetable en floorplan bij binnenkomst van het feest.

Gefaald kluisjesexperiment

Next stop: de kluisjes. Normaal gesproken niet een item in een report, maar Awakenings besloot het eens anders te doen dan de concurrentie. In plaats van de gebruikelijke sleutel kreeg je bij de balie een papiertje bedrukt met een viercijferige code en je kluisnummer. Waarom? Het scheelt het inleveren van je kluissleutel na afloop. Je hoeft daarom ook geen borg te betalen. Kluiskosten bedroegen daarom vijf euro. Handig voor wie weinig cash op zak heeft en het zorgt voor een snellere uitstroming van het publiek.

Awakenings

En de nadelen? Die ondervonden enkele feestgangers al snel na het feest. Sommigen raakten hun kluiscode kwijt. Anderen waren bestolen. Wie meekeek bij het intoetsen, kon makkelijk het kluisje van zijn voorganger openen. Jammer dat er altijd mensen rondlopen met slechte bedoelingen op deze wereld. Wat ons betreft daarom een onveilig kluisjessysteem, maar wel chapeau voor de organisatie dat ze open staat voor innovatie. Wel graag volgende keer extra aandacht bij het uitreiken van de kluisnummers. Nu werden alle opeenvolgende nummers achter elkaar uitgegeven. Gevolg was een enorme chaotische drukte op één plek alsof de nieuwste Playstations werden uitgedeeld. Een blik op de overige gangpaden leverde een woestijnachtige leegte op. Beetje slordig! Overigens waren er naast het nieuwe systeem ook nog ‘ouderwetse’ kluissleutels aanwezig.

Technoferia

Eenmaal op de dansvloer kon het feest dan echt beginnen. En wat voor één! De organisatie had flink uitgepakt met dikke laser- en vuurwerkshows en ongelooflijk vette visuals. (zie foto’s). Elke area had zijn eigen speciale stage, waarbij area Y herinneringen liet opwaaien aan ‘The Cave’ op Timewarp.

Behalve de overdonderende stages deden de hoogaangeschreven dj’s wat van ze verwacht werd. Wij waren vooral te spreken over de funky set van Joris Voorn, het duistere knalwerk van Dave Clarke en de stevige set van Nederlands trots Speedy J. Ook Karenn en Marcel Dettman op Area X leverden puik ramwerk af. Ietsjes tegenvallend vonden we de optredens van Pan-Pot en Chris Liebing aan het einde. De set van Pan-Pot kende te veel breaks en de set van Chris Liebing kwam tamelijk moeizaam uit de startblokken.

Wist je dat

‘Beter goed gespaced, dan slecht gefeest.’ Techno en spacen, het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op elk feest staat tegenwoordig wel een zogenaamd ‘spacekraampje,’ waar je zonnebrillen, hoodies en andere ‘spacesouvenirs’ kunt kopen. De waaiers blijken het meest gewild. En wist je dat zo’n stalletje een dagomzet maakt van ongeveer € 1.000,-?

Internationale dans

Ruwweg bestond het publiek in elke area uit drie delen. Voorin had je de echte Drumcodecommunity. Hier dansten de ravers door tot 's ochtends vroeg. Stond je in het midden, dan had je te maken met de zogenaamde dagjesmensen. Hier lag de nadruk op praten en niet op dansen. Het doet denken aan een zwembad, waarin het gekakel luidkeels te horen is. En achterin stonden dan de in zichzelf genietende buitenlanders die zich vooral afsloten van de andere feestgangers. Vooral veel Fransen en Engelsen hadden de weg naar Eindhoven weten te vinden. De dagjesmensen leken dit keer de overhand te hebben. Men was open, sociaal en razend enthousiast naar elkaar. Wie zin had in een veredeld avondje kroegen, was bij deze editie daarom aan het juiste adres.

Conclusie

Echte liefhebbers zullen zich misschien geërgerd hebben aan het minder dansbare publiek. Maar Awakenings Eindhoven was een spetterende editie waarbij de trilling van de muziek het sociale karakter van techno naar boven bracht.

Plus

  • Vlotte binnenkomst
  • Uitstekende locatie en bereikbaarheid
  • Snelle barbediening
  • Uitgereikte flyer met timetable en floorplan
  • Megadikke Drumcode line up & performances
  • Vette visuals, laser- en vuurwerkshow

Min

  • Zwakke ingangscontrole
  • Onveilig kluisjessysteem
  • Lange wachtrijen damestoiletten tot middennacht
  • Chaotische verstrekking kluisjesnummers
  • Te kleine Chillarea met te weinig zitplaatsen
  • Overlopend geluid tussen de area’s
  • Geen flesjes water

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws