Party Report: A State Of Trance #650 [15 februari 2014]

Rick Francissen | 17 februari 2014
party reports


Wat: A State Of Trance #650
Waar: Jaarbeurs, Utrecht
Wanneer: Zaterdag 15 februari
Line-up: Alexandre Bergheau, Allen & Envy, Andrew Rayel, Arisen Flame, Armin van buuren, Audien, Ben Gold, Bryan Kearney, Cosmic Gate, Dash Berlin, David Gravell, Exixminds, Ferry Tayle, Fisherman & Hawkins, Hazem Beltagui, Ian Standerwick, John O’Callaghan, Jordan Suckley, Jorn van Deynhoven, Khomha, Kyau & albert, Maarten de Jong, Manuel Le Saux, Mark Sixma, Max Graham, New World Punx, Paul Webster, Photographer, Protoculture, ReOrder, Sean Tyas, Toby Hedges
Reporter: Rick Francissen
Fotografen: Delio Nijmeijer, Luke Davids & Rick Francissen

Wie trance zegt, zegt A State Of Trance en Armin van Buuren. Dit bleek wel in de Jaarbeurs Utrecht waar de trancekoning maar liefst drie sets draaide, vier stages vol geboekt had met de beste artiesten en ondertussen ook nog als radio host werkte.

Thuis opwarmen

Armin draaide zijn eerste set op de mainstage al om 20.00 uur ’s avonds die voor de mensen die geen speciaal kaartje hadden weten te bemachtigen online te volgen was op de live stream. Het was een vreemde en bijzondere ervaring om eerst een live stream te kijken van een feest waar je een paar uur later zelf staat. Van tevoren waren we in ieder geval al direct overtuigd van de goede sfeer in de Jaarbeurs want zowel bij Armin als bij de Audien (die vanaf 21.00 uur draaide) ging het publiek al goed los.

Vlotte entree

Nog een paar uurtjes eerder maakte Alda Events bekend dat State Of Trance #650 was uitverkocht. Een volle Jaarbeurs betekende mogelijk weinig sta ruimte, lange wachtrijen en misschien ook wel het moeten missen van een set. We namen daarom het zekere voor het onzekere en besloten om 23.00 uur bij de Jaarbeurs aanwezig te zijn. Verbazingwekkend genoeg konden we in een keer naar binnen lopen. Geen lange wachtrijen, maar veel personeel wat stond te wachten om nieuwe bezoekers te fouilleren. Ook de rijen voor de muntjes (die overigens aan de dure kant waren met 3,5 muntje voor €9,70) waren nihil.

Wat de organisatie ook goed geregeld had, was dat je bij entree een plattegrond en timetable kreeg. Ook hingen er door heel de Jaarbeurs grote banners met daarop dezelfde informatie. Aangezien David Gravell aan het draaien was in de Talent Room was dit de eerste stage waar wij naartoe liepen. De bass vanuit deze area overspoelde de loopgangen, maar toen we eenmaal in de cirkelvormige area stonden was het geluid prima afgesteld. David draaide een stevige set die helemaal past binnen zijn eigen muziekstijl. Zijn single ‘Nighthawk’ is een goede illustratie van wat er uit de speakers knalde.

ASOT INvites

Waanzinnig druk

Na ongeveer drie kwartier besloten we onze weg te zoeken naar de mainstage, want hier stond Dash Berlin al even te draaien. Een onaangename verrassing stond ons te wachten toen we aankwamen bij de mainstage, want deze was al vol. Aangezien Armin van Buuren na Dash Berlin zou draaien waren we blij dat we op tijd in de rij gingen staan voor de mainstage. Eenmaal binnen begrepen we dat er een rij stond voor de ingang want de gigantische zaal was al helemaal gevuld en dat was zeker niet onterecht, zo bleek wel toen we de laatste nummers van Dash Berlin zijn set voorbij hoorden komen. Rustige trance wisselde hij af met bigroom- en progressive house.

Puur trance

Armin van Buuren gooide zijn set over een hele ander boeg. In plaats van zijn bekende nummers zoals ‘Intense’ en ‘Beautiful Life’ draaide hij een echte trance-set. Met onder andere een aantal tracks onder zijn Gaia alias, het ASOT #650-anthem en een aantal mashups vlogen de 75 minuten van zijn set binnen no-time voorbij. Uiteraard zorgde de lichtshow ook voor een extra dimensie, want tijdens de set van Armin schoten er lasers de zaal in. Verder waren er grote CO2 kanonnen, vuurblazers en was er getimed vuurwerk op de mainstage te zien. En dit alles voor de enorme led-schermen waar de dj in het midden stond te draaien.

Het publiek ging al gedurende heel de set van Armin goed los, maar toen er een stilte viel en de eerste klanken van zijn nieuwe single ‘Ping Pong’ (die op 24 maart uit zal komen) door de zaal galmden klonk er echt luid gejuich. Alle armen gingen de lucht in en bewogen mee op de beat ‘Ping Pong’ zoals deze ook op het grootste led-scherm werd afgebeeld. De tweede en ook hardere drop van dit nummer sloot zijn set, in combinatie met vuurwerk dat boven het publiek werd afgestoken, prachtig af.

2040215_ASOT_650-25Tijd voor bigroom

Direct hierna merkte je dat veel mensen speciaal voor Armin waren gekomen want er kwam een zee aan ruimte vrij in de zaal. Wat ons betreft onterecht want Markus Schulz en Ferry Corsten die als New World Punx de zaal rockte waren ook enorm goed. Een welkome afwisseling voor iedereen die net even iets minder trance wilde horen en juist wilde losgaan op harde house drops.

Opnieuw een volle zaal

Even een korte pauze om even hapje te eten hadden we daarna wel verdient. Met meer dan genoeg kraampjes verdeeld over heel de Jaarbeurs, de keuze uit veel verschillende tracks en grote rustruimtes kwam dit helemaal goed. Met een gevulde maag en nieuwe energie liepen we richting de ‘Who Is Afraid Of 138’ zaal. Hier draaide Armin van Buuren zijn derde set van de avond. Helaas was ook deze zaal bij aankomst al vol. Wachten zagen we op dat moment niet zitten besloten daarom de vierde zaal ‘ASOT Invites’ te bekijken.

‘ASOT Invites’ was mooi vormgegeven, maar trok ons eerlijk gezegd minder dan de andere zalen. De overstap van de harde sound van New World Punx naar de rustige melodieuze trance muziek van Ben Gold was hier wellicht de oorzaak van. We besloten door te lopen en op de led-schermen bij de een van de ‘chill areas’ zagen we dat ‘Who Is Afraid Of 138’ inmiddels niet meer zo vol was. Omdat we toch erg nieuwsgierig waren naar deze zaal liepen we opnieuw de hele Jaarbeurs door. Het eenrichtingsverkeer in sommige gangen zorgde dat je precies een rondje liep langs alle zalen. Later op de avond had de organisatie hier wel een kleine aanpassing aan kunnen doen, want de afstand tussen de zalen was wat ons betreft nogal ver.

Nog één rondje dan

In de ‘Who Is Afraid Of 138’ zaal hebben we Armin van Buuren dan toch nog even kunnen zien. Net zoals de andere dj ’s hier draaide hij uiteraard harde trance. Er was meer dan genoeg animo, want deze zaal, bijna even groot als de mainstage, was ook tegen vieren nog tot achterin gevuld.   Voorin was het geluid hier wel slecht afgesteld. Bass, bass en nog een bass dreunde hier door je lichaam zonder dat je kon genieten van de al minimaal aanwezige melodie. Nog één keer het rondje naar de mainstage daarom, want Andrew Rayel moesten we ook gezien hebben.

Het was inmiddels wel een stuk rustiger geworden, maar dit veranderde niets aan de sfeer want iedereen ging goed los bij Andrew Rayel. Met veel nieuwe tracks en remixes kreeg hij iedereen goed mee.

Jorn van Deynhoven had hier iets meer moeite mee. Nadat hij het ASOT #650 anthem had gedraaid zakte de sfeer een beetje in. De melodieuze trance was absoluut niet slecht, maar kon het publiek gewoon niet echt meer meekrijgen. Zeer waarschijnlijk waren de meeste mensen nog aan het wachten op de set van Aly & Fila vs John O’Callaghan vanaf kwart voor zes tot zeven want de zaal werd er niet veel rustiger op.

2040215_ASOT_650-71

Conclusie

Wij besloten er wel een eind aan te knopen na een meer dan geslaagde editie van A State Of Trance. Ondanks een paar kleine minpuntjes zoals een overvolle mainstage en ‘Who Is Afraid Of 138’ tijdens de sets van Armin van Buuren en het slecht afgestemde geluid in de ‘Who Is Afraid Of 138’ zaal had de organisatie alle touwtjes goed in handen. Daarbij was er in elke zaal een andere soort trance en wisselden de dj’s elkaar af met hun eigen sound zodat iedereen zijn eigen voorkeur kon opzoeken.

Plus

  • Mooie lichtshows
  • Goede en snelle service
  • Afwisselende sets

Min

  • Volle zalen bij de sets van Armin van Buuren
  • Slecht afgestemd geluid voorin ‘Who Is Afraid Of 138’
  • Eenrichtingsverkeer in de Jaarbeurs

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws