Party report: A State of Trance #650: New Horizons [Zaterdag 15 februari]

Peter Güldenpfennig | 18 februari 2014
party reports


Wat: A State Of Trance #650
Waar: Jaarbeurs, Utrecht
Wanneer: Zaterdag 15 februari
Line-up: Alexandre Bergheau, Allen & Envy, Andrew Rayel, Arisen Flame, Armin van buuren, Audien, Ben Gold, Bryan Kearney, Cosmic Gate, Dash Berlin, David Gravell, Exixminds, Ferry Tayle, Fisherman & Hawkins, Hazem Beltagui, Ian Standerwick, John O’Callaghan, Jordan Suckley, Jorn van Deynhoven, Khomha, Kyau & albert, Maarten de Jong, Manuel Le Saux, Mark Sixma, Max Graham, New World Punx, Paul Webster, Photographer, Protoculture, ReOrder, Sean Tyas, Toby Hedges
Reporter: Rick de Brouwer
Fotografen: Delio Nijmeijer

In oktober kondigde Armin van Buuren in een speciale uitzending van zijn radioshow ‘A state of Trance’ (ASOT) de eerste vijf steden aan die ASOT tijdens haar wereldtournee aan zal doen. Met het thema ‘New Horizons’ wil ASOT nieuw publiek aanspreken en de liefde voor trancemuziek wereldwijd verspreiden. Thuisbasis ‘De Brabanthallen’ in Den Bosch werd daarom bedankt voor bewezen diensten en nieuwe locatie ‘Jaarbeurs’ Utrecht werd aangedaan.

Sfeer & Beleving

Voor haar primeur op 15 februari beleefde de Jaarbeurs in Utrecht meteen ‘volle bak.’ Zo’n twee uur van tevoren waren alle beschikbare kaarten helemaal uitverkocht. Vier grote area’s elk met een eigen dikke stage waren gereserveerd om al het trancegeweld te herbergen. Wie binnenkwam en de toegereikte flyer opende had de keuze uit een breed spectrum aan grootse artiesten. Naast de 'Main Area' had je een ruimte voor opkomend talent in de 'Talent Room' en de ‘Who is afraid for 138’-stage was er voor de liefhebbers van stevigere trance. Ook hostte ALDA Events een speciale ‘ASOT Invites’-stage waar buitenlandse artiesten als Max Graham en Ben Gold hun kunsten konden vertonen.

Wie in het heugelijke bezit was van een ticket met warm up (49,50 euro voor de early birds) had de mogelijkheid om voor de opening al een set van Armin van Buuren te mogen meemaken. Naast die warming up verzorgde Armin nog twee optredens in de loop van de nacht. Wie voor de nummer-2 dj naar Utrecht kwam, kon dus in totaal 3,5 uur van Armin van Buuren genieten. Niet slecht voor een toegangsprijs van slechts 49,50 euro!

A State of Trance

Aan de melodieuze Audien viel de eer ten deel om ASOT om 21.00 uur officieel te openen voor ‘het gewone volk.’ Volgens enkele bezoekers was het de minste set van de avond. Velen zullen zijn set sowieso gemist hebben, want het grootste gedeelte van het publiek stroomde namelijk pas tegen het einde van zijn set de main area binnen.

Duurde de ingangscontroles dan allemaal zolang? Welnee, ondanks de aanwezigheid van duizenden bezoekers waren er zelfs geen wachtrijen te bekennen. Geen rij voor kluisjes, muntjes of fouillering. Hoe anders was dat toch in Den Bosch. Daar kon je doorgaans vooraf wel rekenen op een uur schuifelen en blauwbekken. Hier had Alda Events het allemaal uitstekend voor elkaar. Alles was duidelijk, ruim en breed opgezet. Uitgereikte floorplans en timetables en goed geïnformeerde beveiliging wisten iedere bezoeker wegwijs te maken Zelfs de kluisjes waren overzichtelijk ingedeeld met afdelingen per letter. Niemand hoefde zich daarom te frustreren over het zoeken en wachten op elkaar. Top geregeld!

650 kilometer lopen?

Maar waarom duurde het dan zolang voordat men de Main bereikt had? Op weg ernaar toe liet het antwoord zich snel raden, het bleek kilometers ver weg! Wie redelijk vooraan op de Main stond en lekker wou gaan rammen op de verst afgelegen stage, de 138-stage, spendeerde zeker 20 minuten aan looptijd. En wilde je weer terug, dan kon je nog eens extra omlopen omdat enkele doorloopgangen eenrichtingsverkeer waren. Het bezoeken van andere stages kon je daarom met recht ‘een uitje’ noemen. Zou de naam A State of Trance 650 behalve de radioafleveringen ook over het aantal gelopen kilometers gaan?

Best of the rest

2040215_ASOT_650-81De sets van Cosmic Gate en Dash Berlin werden door velen gekroond tot beste sets van de avond. Met hun eigen vurige knalhit ‘So get up’ en hun melodieuze geproduceerde meezingplaat ‘Be Your sound’ met vocals van Ema Hewitt kreeg Cosmic Gate het publiek snel aan hun zijde. Meteen na hun set liet Dash Berlin het euforiegevoel tot grote hoogte stijgen met zijn prachtige remix van John Lennon's ‘All Of Me.’ Dash Berlin had er merkbaar zin in. Met een stralend gezicht van enthousiasme nam hij veelvuldig plaats bovenop de dj booth. Mooi om te zien! Ook Ferry Corsten en Markus Schulz als duo in ‘The New World Punx’ straalden zichtbaar plezier uit. Schulz: ‘'Ferry en ik haalden veelvuldig streken met elkaar uit. Wanneer ik bijvoorbeeld een nieuwe plaat inzette, tikte hij tegen mijn elleboog. Kinderlijke grappen misschien, maar daar matchen wij wel met elkaar.'

Gezien de reacties van het publiek konden de andere trancecollega’s van Dash Berlin niet tippen aan zijn overdonderende performance. Als we de set van maestro Armin van Buuren bijvoorbeeld vergelijken, kent die net een te eenzijdig muzikaal middenstuk. Maar met het benoemen van mindere gigs doen we eigenlijk de andere artiesten zwaar te kort. De optredens waren gewoonweg van een ongekend hoog niveau.

Tranceliefhebbers?

Opvallend vonden wij dan ook dat vele bezoekers de Jaarbeurs om 04.00 uur verlieten toen Armin van Buuren klaar was op de ‘Who is afraid of 138’-stage. Kennelijk komen velen toch met oogkleppen op om alleen één superster te aanschouwen. Waarschijnlijk zijn er daarom een hoop ‘tranceliefhebbers’ teleurgesteld geweest toen ze erachter kwamen dat de Main area wegens de drukte tussen 00.30  en 02.00 uur was afgesloten.

Verenigde trancescene

Zelfs Hardwell ondernam de moeite om op zijn vrije avond hier aanwezig te zijn voor inspiratie. Wat maakt ‘A State of Trance’ nou zo speciaal? Andrew Rayel:  'Ik deel dezelfde muzikale visie als Armin. We hebben hetzelfde gevoel voor melodie, sound en de onderliggende boodschap: ‘the love for trance’ in de muziek. Hij draait veel van mijn platen en ik die van hem. Twee jaar geleden op ASOT is het internationale dj-avontuur voor mij allemaal begonnen. Dat maakt ASOT voor mij speciaal.' Levende trancelegende Schulz voegt hieraan toe: 'Hier vieren wij als artiesten the love for trance met elkaar. Hier delen we onze passie en chillen we samen met elkaar. ASOT is wat de trancecommunity verenigd en absoluut nodig heeft.'

A State of Trance

Conclusie

De missie van A State of Trance 650 New Horizons: ‘spreading the love for trance’ is wat ons betreft met groot succes gelukt. De nieuwe locatie is een absolute verbetering t.o.v. de Brabanthallen in Den Bosch. En nog belangrijker, het plezier van de dj’s is duidelijk voelbaar geweest in de overgebrachte muziek. Dank je ASOT en Alda Events, het was een geweldige nacht in de wonderlijke wereld van trancemuziek!

Plus

 • Professionele organisatie
 • Megadikke line up
 • Uitzonderlijk goede geluidskwaliteit
 • Ingewijde nieuwe ‘thuisfront’
 • Verzorgde ruimtes en chillarea’s
 • Allerhoogste niveau trancemuziek
 • Oogstrelende visuals en overweldigende stages
 • Centrale ligging en bereikbaarheid

Min

 • Afgesloten Mainarea
 • Vele kilometers lopen
 • Lage bezettingsgraad horecapersoneel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws