Party report: Avicii [22 februari 2014]

Sanne Ruhaak | 23 februari 2014
party reports


Wat: Avicii
Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 22 februari
Line-up: Avicii, Oliver Heldens
Tickets: €47,50 (excl. servicekosten)

Afgelopen zaterdag werd Amsterdamse Ziggo Dome flink wakker geschud door het volgens geruchten binnen een kwartier uitverkochte optreden van de Zweedse dj Avicii. Prachtige lichtshow, vuurwerken, confetti en vooral heel veel dansmuziek: alle ingrediënten van een succesvol optreden waren volop aanwezig.

62014AVICIIClublifeedm

Een dj-optreden of een popconcert

De deuren van Ziggo Dome gingen om zes uur open en om halfzeven stond er al een enorme rij voor de hoofdingang. De bezoekers oogden heel jong. Vooral veel jonge meiden in de menigte maakten indruk dat het ook een popconcert had kunnen zijn, waar de hele massa mensen naartoe ging.

Na snelle fouillering en garderobeservice renden opgewonden Avicii-fans meteen de zaal in, waar Zweedse dj Josefin Rosen een vrij rustige set stond te draaien. Voor een warm-up set klonk de combinatie tussen deep-tech-en chill-out house best lekker. Het podium was vrij minimalistisch verlicht en ingericht: een dj-booth, een paar simpele videoprojecties op de achtergrond en hier en daar wat knipperende lampjes.

272014AVICIIClublifeedm

Genoeg eten, drinken en merchandise

In de gangen van Ziggo Dome was weer van alles te beleven, vooral met consumptiemuntjes. Voor tien euro had je 3,5 munt, en één munt stond gelijk aan koffie, thee, fris of een alcoholvrij biertje. Voor een echt biertje, wijn, versgeperste sap of een energiedrankje mocht je 1,5 munt neertellen. Sterke drank en cocktails kostten 2,5 munten en meer. Aan de door La Place verzorgde versnaperingen was ook geen gebrek: voor 1 munt had je al een broodje frikadel, chips of snoep. Anderhalve munt betaalde je voor een patatje of een broodje kroket, en vanaf twee munten kon je een lekker in allerlei vormen belegd broodje scoren.

Uiteraard mocht de bijbehorende Avicii-merchandise niet ontbreken. Vijftien euro kostten een True-CD van de Zweedse dj, voor 25 euro had je een lange Avicii-muts, en dertig euro kostte een simpele t-shirt. T-shirts waren overigens beschikbaar in allerlei variaties, print- en kleuroplossingen. Het duurste was natuurlijk een sweatshirt: daar mocht je goede zestig euro voor neerleggen. Mensen stonden overigens niet in de rij om een merchandise te scoren. Wellicht was dertig euro voor een t-shirt voor vrijwel jonge bezoekers toch een hoop geld.

132014AVICIIClublifeedm

Oliver Heldens maakt deep-house toegankelijk

Om 19.15 uur sloot Josefine haar warm-up set af met het nummer “Summertime Sadness” van Lana del Ray en droeg de draaitafels over aan een jonge Nederlandse talent dj Oliver Heldens. Nog steeds minimalistische podiumverlichting en video-installaties matchten prima met zijn muziek. Olivier begon met wat rustigere deep-house, maar naarmate zijn set vorderde kwamen er steeds meer stevige beatpassages voorbij. In een anderhalf uur tijd liet hij zijn muzikale diversiteit zien. De jonge Dj draaide echt door tijden en stijlen heen: van Benny Bennassi’s “Satisfaction” tot Josh Butler’s “Got a Feeling”, van Junior Jack’s “Esamba” tot “Animals” van Martin Garrix en Fatboy Slim’s “Renegade Master”. Alle nummers heeft hij in zijn eigen Oliver Helden’s deep-housy-jasje gestoken. Uiteraard mochten zijn eigen tracks, waaronder de huidige deep-househit “Gecko”, niet ontbreken.

Oliver kreeg het publiek makkelijk mee. De tegen het einde van zijn set propvol gevulde dansvloer was in beweging. Als hij met zijn handen van rechts naar links bewoog, pakte de menigte het meteen op. Niet alles hoeft dus big room te zijn om 12.000 man te entertainen.

352014AVICIIClublifeedm

Spectaculaire opening

Toen Oliver Heldens rond 20.45 uur klaar was met zijn set, werd het even stil en donker in de zaal. In aanloop naar het optreden van de Zweedse dj-goeroe Avicii werden een paar popplaten gedraaid. Toen de lichten helemaal uitgingen, werd iedereen ineens stil en gespannen: wat ging er gebeuren? Het antwoord kwam een paar seconden daarna, begeleid door massale gegil en gejuich van het publiek. Al het licht werd gericht op de dj-booth, waar Avicii de aftrap van zijn optreden met een megahit “Hey Brother” gaf. Het leek alsof de sterkte van het geluid werd flink bijgesteld: ineens moest je wel denken aan oorbeschermers. De zaal bleef overigens niet lang in de donkerheid: toen de dj achter de draaitafels verscheen, gingen duizenden lichtgevende mobieltjes in de lucht. Bijna iedereen nam de set-opening op.

Het podium bleef ook niet te lang donker. Tijdens het optreden van Avicii werd zowel de voorkant van de dj-booth als de ineens een stuk groter geworden scherm op de achterkant van het podium goed gebruikt voor prachtige video-installaties. Het eerste filmpje, dat halverwege “Hey Brother” verscheen, was een opname vanuit een zitplek van een rollercoaster- attractie. Symbolisch bedacht of niet, maar de volgende twee uur konden terecht een muzikale rollercoaster worden genoemd. Zowel Avicii zelf, als de crew van licht-, video- en special effects-technici switchte zowat om de minuut van nummer naar nummer; van één video-installatie naar een andere, van laserstralen, naar co-2 kanonnen, van vuurwerken naar confetti.

112014AVICIIClublifeedm

Muzikale rollercoaster

Avicii bouwde zijn set op vooral op basis van bekende nummers, waarbij hij ook de creaties van zijn Nederlandse collega’s niet kon laten. Aan bod kwamen onder meer “Starlight” van Don Diablo & Matt Nash, “This is what it feels like” van Armin van Buuren, “Animals” van Martin Garrix , en natuurlijk Avicii’s en Nicky Romero’s gezamenlijke hit “I could be the one”.

Tussenin vulde de dj zijn set met eigen nummers: denk aan zijn hits van een paar jaar gelden zoals “Levels” en “Fade Into Darkness”, evenals aan de nummers van zijn debuutalbum “True” zoals “You make me”, “Addicted to you” and “Liar Liar”. Ook Avicii’s remixes van andere dj’s en popartiesten werden goed ontvangen door het publiek.

Zweedse dj bleef niet bij één stijl. Electro, big room, progressive, pop: alles had plek en ruimte in zijn twee uur durende set. Avicii switchte tussen nummers en stijlen, alsof hij zijn hele muzikale bibliotheek aan het publiek van Ziggo wou laten horen. En dat viel zeker in de smaak: iedereen ging twee uur lang uit de plaat. Avicii had zelf ook lol in zijn optreden: met zijn rechterhand in de lucht dirigeerde hij mee met de muziek. Ook zong hij volop mee met alle lyrics.

Perfect teamwork

Gezien het feit dat Avicii amper zijn koptelefoon pakte en naar de draaitafels keek, het hoge tempo waarmee video-installaties en special effecten zich afwisselde en de perfecte timing daarvan, kon je bijna denken dat zijn set gewoon van te voren gemixt en voorbereid was. Of dat zo is, weten alleen de bezoekers die naar meerdere concerten van de Zweed zijn geweest. Wij gaan ervan uit dat Avicii gewoon een goed team om zich een heeft: heel belangrijk voor zo een spectaculaire show. Het enige wat miste, waren live-optredens van de vocalisten waarmee hij zijn grote hits heeft opgenomen: misschien iets voor de volgende keer.

432014AVICIIClublifeedm

Twee uur van Avicii’s performance vlogen om als twee minuten. Voordat de ster het podium verliet, draaide hij nog zijn “Wake me up” als bonustrack. Alle mogelijke special effecten waren uit de kast gehaald om dit nummer te begeleiden. Avicii bedankte Amsterdam voor geweldig support, waarna in grote letters “Thank You Amsterdam” op het scherm was verschenen.

Precies om elf uur s’ avonds was het over en uit. Opgewonden bezoekers stroomden Ziggo Dome uit. Hier en daar waren mensen grote hits van de Zweed aan het nazingen. Een meneer met een gitaar, die onder de viaduct vlakbij de hoofdingang van de Ziggo Dome zat, was ook zeker blij met Avicii: muntjes vlogen aan een stuk door naar hem toe voor zijn niet al te zuivere akoestiek versie van “Wake Me Up”. Eén ding is duidelijk: Avicii mag wel vaker de Nederlandse bodem betreden, maar dan wel het liefs meteen een grote festivalterrein.

Plus

  • Perfect geluid
  • Mooie lichtshow, video-installaties en special effecten
  • Ruime keuze aan eten en drinken
  • Snelle service
  • Schone toiletten en goed onderhouden rookruimte
  • Goede airco

Min

  • Heel erg druk in de zaal

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws