Party report: De Tijdmachine [1 maart 2014]

Peter Güldenpfennig | 4 maart 2014
party reports


De TijdmachineWat: De Tijdmachine
Waar: NDSM-werf, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 1 Maart
Line-up: D-block & S-tef-an, Deepack, Technoboy, Donkey Rollers, B-front, Ran-D en vele anderen
Tickets: € 29,50 (excl. servicekosten)
Reporter: Alex van Leeuwen

Het Concept

Al tijden hunkert de hardstyle-scene met weemoed naar platen uit het verleden. Volgens vele hardstyle-fanaten worden de oude platen van de beginjaren te weinig gedraaid. Een aantal doorgewinterde fans staken hier een stokje voor en kwamen met het concept De Tijdmachine op de proppen. Aanvankelijk was dit concept één van de finalisten van de Q-BASE; Drop Your Own Area-contest, maar helaas eindigde het niet als eerste. Lose Your Mind (o.a. bekend van Penoze) was de organisatie die het aandurfde om De Tijdmachine te realiseren, dus sloegen de bedenkers van het concept en Lose Your Mind de handen ineen en kwam het concept van de grond.

De Tijdmachine staat garant voor enkel de vetste tracks uit de periode 2005-2010. Na een aantal kleinere edities in de thuisbasis Kdanz in Schagen wordt er nu echt flink uitgepakt door Lose Your Mind. Met titanen als Technoboy, Donkey Rollers en Psyko Punkz op de line-up valt er genoeg te smullen.

De locatie voor dit knalfestijn is de Amsterdamse NDSM-werf. Deze plek bereik je vanaf Amsterdam Centraal met de veerpont en ook met de auto kom je er gemakkelijk. De NDSM-werf is een loods en heeft een industriële en underground-uitstraling die perfect past bij dit feest. De entree verloopt vlot en de na de gebruikelijke handelingen en na het regelen van muntjes en een kluisje kan het feest beginnen. Waar veel organisaties de prijzen van munten omhoog gedreven hebben, zijn de muntjes op dit evenement nog steeds 2,50 euro. Bij het horen van de eerste deuntjes en basslines toverden wij al een glimlach op ons gezicht. De zaal was al lekker gevuld en wij begaven ons in de feestende massa om deze nacht flink te gaan knallen.

Nostalgisch avondje

Ome Scoop voor ingewijden in de hardstyle-wereld, oftewel Scope DJ, staat achter de decks en zorgt voor de eerste danspasjes. Met tracks, zoals 'Rock Hypnotic' en 'Lockdown' is de toon voor dit nostalgisch avondje gezet. Met de openingsplaat 'Serenity' weten Zany en The Pitcher goed voort te borduren op de voorgaande set. De set is een mooie tijdreis door de platencollecties van beide heren. De zaal loopt inmiddels vol, maar drinken halen en naar het toilet gaan gaat evengoed vlot. De logistiek op het feest pakt de organisatie in ieder geval erg goed aan.

Donkey Rollers

De Donkey Rollers staan vannacht geprogrammeerd met een speciale Defqon 2005-liveset. In 2005 werd de Blue-stage van Defqon werkelijk waar afgebroken tijdens deze set. Veel mensen die toen aanwezig waren, staan hier vanavond ook. Van meet af aan zorgen de Donkeys ervoor dat het dak eraf gaat en bij het sluiten van onze ogen waanden ons weer even op Almere Strand. De snoeiharde kicks en scherpe basslines van tracks als 'Motherfuck', 'Sound of the Beast' en 'Strike Again' zorgen ervoor dat niemand, maar dan ook niemand, stil kan blijven staan. Achter de dj booth zorgen led-walls tevens voor een visueel hoogtepunt tijdens de sets.

Psyko Punkz

De nieuwe sound van Psyko Punkz kan een hoop liefhebbers van het eerste uur niet bekoren, maar hun oude tracks daarentegen laten hun hart weer sneller kloppen. Het publiek is zo aan het springen tijdens 'Rock Ya Attitude' en 'Overclipping' dat de lichten er plots een enkele keer mee stoppen, maar ook in het donker merk je het enthousiasme van het publiek. De lasers draaien overuren om de muziek visueel kracht bij te zetten. Meerdere malen komen we tot de conclusie dat dit op muzikaal gebied wel eens een van de hoogtepunten van het jaar zou kunnen worden.

Het dak eraf

Luid gejuich en geschreeuw klinkt wanneer D-block en S-te-fan hun klapper 'Shiverz' draaien. De vloer wordt er door het publiek al bijna uitgesprongen, maar iedereen gaat nog harder tekeer bij het horen van deze track. Diederik en Stefan zelf staan samen glimlachend te draaien bij tracks uit het verleden. Het duo weet met vlot doormixen een heleboel tracks in een uurtje te draaien. Als dan ook nog juweeltjes als 'Music Made Addict' en 'Ride with Uz' voorbijkomen, is er geen houden meer aan en laat het dansende publiek geen centimeter van de locatie onbenut.

Als er iemand absoluut niet mag ontbreken op een feest als dit, dan is wel de Italiaanse grootheid Technoboy. Deze man staat al vanaf het eerste uur op hardstylefeesten en heeft honderden tracks onder een legio van aliassen geproduceerd. Er wordt dan ook halsreikend naar de set van de beste man uitgekeken. Een muzikale reis door het verleden van Technoboy kan niet tegenvallen. Helaas heeft hij maar een uur, terwijl hij makkelijk in zijn eentje de hele nacht kan vullen. Tracks als 'Miami Belch', 'Rage' en 'Her Voice' kunnen natuurlijk niet ontbreken. Overal waar wij in de zaal mensen aanspreken zijn de reacties hetzelfde. Iedereen mist die goeie ouwe tijd, maar voor nu staan we met zijn allen te genieten van jarenlange magische herinneringen die één voor één weer terug komen.

De residents en breinen achter dit concept hebben nu de eer om op primetime de NDSM-werf op zijn kop te zetten. Als wij Distractor en Ryfle noemen gaat er bij het grote publiek geen belletje rinkelen, maar de beste mannen kunnen wel een aardig plaatje draaien. Voor deze nacht hebben zij vette tracks die nodig afgestoft moesten worden uitgezocht die de hele zaal van voor naar achteren in beweging brengen. We lijken wel een kind in een snoepwinkel zo blij worden we van al het vets dat ons deze nacht wordt voorgeschoteld. Op het moment dat Crypis ft Sasha F – 'Get Hit' uit de speakers klapt lijkt de loods voor de zoveelste keer deze nacht te exploderen dankzij de energie van het publiek. Het is echt een lange tijd geleden dat wij een zaal in Nederland zo massaal uit hun dak zien gaan. De dj's genieten zichtbaar ook stuk voor stuk, zij staan allemaal met een glimlach van oor tot oor te draaien.

Rubber onder de zolen vandaan

Als je denkt dat het hier al ophoudt dan hebben jullie het mis, want er staat nog veel meer moois op het programma. Deepack weet overal waar zij komen een feestje te bouwen. Blijkbaar heeft Luna nog niet genoeg gedraaid na zijn openingsset en hij besluit mee te draaien met de heren van Deepack. Met tracks als 'Like Thiz' en 'Skitzo' zorgen de heren dat de partystemming constant blijft. Gedurende de nacht is het vrij koud in de zaal en hebben veel mensen een vest of een jas aangetrokken. Wij staan in de frontlinie en daar is het gelukkig niet zo koud. Een groot pluspunt is dat er eens een keer niet met vieze, natte, plakkende, zwetende, ontblote bovenlichamen tegen je aan wordt gelopen of gedanst. Bij voldoende lichaamsbeweging is de kou goed te bestrijden.

De tweede liveact van de nacht staat nu op het programma en niemand minder dan AVIO zorgt voor de deuntjes. Tracks als 'Taking over' en 'The Otherside' doen onze trommelvliezen tintelen van vreugde. Als kers op de taart staan Ran-D , B-front en de Alpha Twins nog op het menu. Gelijk vanaf het begin wordt al duidelijk dat een passende afsluiter wel aan de genoemde heren kan worden toevertrouwd. Het publiek geeft nog een keer alles wat ze hebben. Met tracks als 'Feel My Fire', 'Magic' en 'Lunatic (Raw Mix)' wordt het publiek op een lekkere uitsmijter getrakteerd. Helaas gaan om 08:00 uur de lichten definitief aan en komt er aan deze prachtnacht een eind.

Conclusie

Superlatieven schieten tekort om deze nacht te beschrijven. Bij ons komt deze nacht in de boeken als episch. Wat een geweldig feest en een ijzersterk concept hebben de mannen van Lose Your Mind neergezet. Een greep uit de reacties na het feest: 'Bizar vet' , 'Ge-Wel-Dig' en 'Man, man, man, wat een legendarisch feest'. Wij kunnen dit alleen maar beamen. Muziek, sfeer en de organisatie waren allemaal top. Wij kunnen alleen maar hopen dat er nog veel meer edities van 'De Tijdmachine' gaan plaatsvinden. En wij reizen weer mee, laat dat duidelijk zijn!

Plus

  • Goede sfeer
  • Classic tracks
  • Lage entreeprijs

Min

  • Erg koud in de zaal

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws