Film Report: Swedish House Mafia - Leave The World Behind [14 maart 2014]

Rick Francissen | 17 maart 2014
party reports


upl24341_600Wat: Swedish House Mafia - Leave The World Behind
Waar: De Balie, Amsterdam
Wanneer: Vrijdag 14 maart
Reporter: Denise van de Ree

De iconische bioscoopzaal van De Balie, gelegen aan het Leidseplein, kreeg de eer om de Nederlandse première van Leave The World Behind te verzorgen. De Balie is een podium voor het vrije woord, eigentijdse kunst, debat, film en cultuur. Naast enkele zalen heeft De Balie ook een café en restaurant wat als culturele ontmoetingsplek wordt gezien.

Voor De Balie lag er een chique rode loper voor de bezoekers klaar. Grote posters van de documentaire hingen aan de buitenkant van het gebouw. Bij binnenkomst werden de tickets gecheckt en kregen we een mooi keycord inclusief pasje. Een stukje verder was er een fotostudio waar je je kon laten fotograferen. We hebben hier een professioneel kiekje laten schieten dat we later konden terugvinden op de website.

SHM LTWB

In de filmzaal was het al lekker druk. Er was plaats voor ongeveer tweehonderd man. Er hing een spannende sfeer in de zaal. De bezoekers waren natuurlijk ongelofelijk benieuwd naar de beelden en wij natuurlijk ook. Toen iedereen plaats had genomen werd het projectiescherm naar beneden gerold en begon de film.

Leave the World Behind

In Juni 2012 maakten Swedish House Mafia bekend dat ze gingen stoppen met Swedish House Mafia. Onder de fans rees de vraag ‘waarom’? In deze 95 minuten durende documentaire wordt eindelijk duidelijk waarom ze er een punt achter hebben gezet.

Leave The World Behind vertelt het verhaal van Swedish House Mafia en hun keuze om te stoppen met de groep om zo hun vriendschap te redden. Regisseur Christian Larson (ook regisseur van een andere documentaire over het trio, Take One) legde hun laatste wereldtournee vast. De film neemt je mee achter de schermen van de afscheidstournee met adembenemende livebeelden van hoogte- en dieptepunten. Humor en verdriet komen beide aan bod. Ook wordt er een kijkje genomen in de persoonlijke levens van de drie dj’s waarbij ook hun familie aan bod komt.

Groter dan gedacht

Steve Angello, Sebastian Ingrosso en Axwell hadden nooit verwacht dat ze zo groot zouden worden. Draaien in het buitenland was al geweldig genoeg, en iedere show was voor de drie vrienden één groot feest.

Tegen het einde komen de dieptepunten aan bod. Duidelijk werd vooral dat het trio veel dingen onderling niet hebben uitgesproken. Of dit ooit nog gaat gebeuren weten ze niet. Wel weten ze dat stoppen met de Swedish House Mafia de beste optie is.

Tijdens de fragmenten van de allerlaatste concerten is het verdriet onderling goed te voelen. Je merkt dat ze niet meer hetzelfde met elkaar omgaan als voorheen. De tournee werd afgesloten met een legendarische show op Ultra Music Festival in Miami in 2013, waarbij het drietal het Swedish House Mafia-hoofdstuk huilend afsloot terwijl ze elkaar omhelsden.

Conclusie

We came, we raved, we loved. Een quote van Swedish House Mafia waarmee het trio de aankondiging om te stoppen mee afsloten, en die nog steeds raakt. Leave the World Behind is een ongelofelijk goede documentaire voor iedere Swedish House Mafia-fan en eigenlijk iedereen die geïnteresseerd is in de carrière van het trio.

Plus

  • Mooie beelden van diverse optredens
  • Veel humor aanwezig
  • Duidelijkheid waarom ze gestopt zijn
  • Afwisselend

Min

  • Locatie van de première aan de kleine kant
  • Geen merchandise te koop

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws