Party report: Hardshock Festival 2014 [19 april]

Rick Francissen | 21 april 2014
party reports


hardshock 2014Wat: Hardshock Festival 2014
Waar: Wijthmenerplas, Zwolle
Wanneer: Zaterdag 19 april
Line-up: Lost Origin, Masters of Noise, The Melodyst, Lunatic, Miss Hysteria, Tommyknocker, The Wishmaster, OMI, Meccano Twins, N-Vitral, Tymon, Promo, Unexist, Day-Mar, Ophidian, D-Passion, Partyraiser, Tieum, Hellfish, The DJ Producer, MC Ruffian, AK 47, Embryonic, Moleculez, Angel, Dither, Sei2ure, Mindustries, Matt Green, Tripped, Fracture 4, Hellter Skellter, Darkcontroller, Manu le Malin, Simon Underground, Andy the Core, F. NøIzE, Johnny Napalm, Sandy Warez, Radium, The Sickest Squad, Maissouille, Dr. Peacock, Bartoch, The Punisher, The Vinylraider, Fight, SRB, The Vizitor, Plague, Smurf, Noisekick, Painbringer, Rheeza, Waxweazle a.k.a. Headbanger, Sequence & Ominous, Leviathan, Dano, Buzz Fuzz, Predator, Mark N, Rob Gee, Frantic Freak, Jappo, Claudio Lancinhouse, The Destroyer, MC Da Mouth of Madness, Lucy Furr, Sinister Souls, Micromakine, Counterstike, Trasher, Fragz, Ruffneck, Igneon System, The Outside Agency, Deathmachine, I:gor, Detest
Reporter: Wouter de Vink
Fotografie: Oscar Anjewierden

Na vele goede verhalen over de eerste twee edities van Hardshock Festival, besloten we maar eens naar Zwolle af te reizen om de boel van dichtbij te gaan bekijken. Wat we aantroffen was een knus festival op een geweldige locatie.

Het duurde even voordat iedereen door de fouillering heen was, maar dat kwam vooral omdat er bij iedereen goed werd gecontroleerd op leeftijd. Ook het barpersoneel wist van de nieuwe alcoholwet: wie geen 18+-stempel had, kreeg geen bier. Een vrij prijzig biertje ook trouwens. Wie twintig euro gaf bij het muntenloket kreeg hiervoor zeven muntjes terug. Dat komt neer op €2,86 per biertje. Daarnaast moest je ook nog een knaak betalen voor een wc-stempel, waarmee je de hele dag toegang kreeg tot de toiletten. Een bekende van ons had zijn stempel er af gezweet en moest opnieuw een stempel kopen; geen perfect systeem dus.

Gabberen in Zwolle

Laten we het even hebben over de locatie. De Wijthmenerplas in Zwolle was goed te bereiken met de auto of met de pendelbussen die regelmatig reed vanaf het station. We kwamen aan op een knus, zonovergoten festival. De verschillende area’s waren rond de plas gestald, met de prominente mainstage centraal. Binnen een paar minuten was je over het hele festivalterrein gelopen. Erg fijn, want de organisatie had het ons lastig gemaakt met een mega line-up. Bij elke stage stond er wel een topper, op welk tijdstip dan ook. Wat harder en iets minder mainstream, dat stond op het menu vandaag.

Al op het moment dat het festival haar deuren opende stond Andy the Core al te draaien in de Frechcore & Terror-tent. Door een kleine vertraging konden we alleen het laatste beetje van zijn set mee pikken, maar het ging lekker en een goed begin is het halve werk. F. Noize mocht zijn landgenoot aflossen en deze gemaskerde man wist de topsfeer vast te houden. Er was alleen geen aankondiging of iets, omdat er alleen op de main- en early-stage mc’s waren. Apart. De tent was, ook al was het nog vroeg op de dag, goed gevuld. Opvallend was dat er veel mensen een F. Noize shirt aan hadden. Hardcore fans dus.

Buiten in de zon

Na de set van onze gemaskerde Italiaan gingen we naar de mainstage, want het begon aardig warm te worden in de tent. Logisch, want de weergoden waren ons goed gezind. Met een stralende zon konden we genieten van Lunatic & Miss Hysteria. Het Enzyme-duo draaide erg leuk, wat blijft ‘Monster (Ophidian Remix)’ toch een dikke plaat!

Vervolgens gingen we even een klein rondje lopen om te kijken wat het festival ons te bieden had. Naast de mainstage en de frenchcore/terror-, waren er namelijk ook early, industrial en crossbreed-tenten. Hoe zullen we de tenten beschrijven… “Klein, maar fijn” is hier misschien wel de beste uitspraak voor. Alle tenten waren leuk aangekleed, maar niet al te uitgebreid. Prima!

Na overal even gekoekeloerd te hebben, gingen we gauw terug naar de mainstage voor Tommyknocker vs. The Wishmaster. Nieuwe nummers van The Wishmaster’s laatste release en ‘Supernatural (Bootleg)’ kwamen voorbij. Vooral de laatste deed het erg goed bij het publiek. OMI mocht hierna een liveset neerzetten op de mainstage. Hij begon met zijn ‘Save Me’ remix en ook zijn ‘Angelous’ track kwam voorbij.

hardshock_goed

Het kan altijd harder

The Sickest Squad moest om vijf uur in de frenchcore/terror-tent draaien en die wilden we natuurlijk niet missen. Wat weten deze heren ons elke keer toch goed te vermaken! Opvallend was dat het niet alleen binnen de tent, maar ook daar buiten het flink vol stond met ‘Sick Supporters’. Toen het duo klaar was liep de stage wel aardig leeg, en ook wij zochten een andere area op.

Want het was tijd voor N-Vitral vs. Tymon op de mainstage. De heren draaiden een hele gestructureerde, opbouwende set. Over de trackvolgorde was zeker nagedacht, met onder andere ‘Such Kick’ en ‘Fuck You Pay Me’, alles leek perfect in elkaar te zitten.

Het volgende uur was het tijd voor de man van The Third Movement: DJ Promo. De mainstage leek wat voller te lopen toen deze man begon te draaien. Niet alleen het anthem kwam voorbij, maar echt van alles en nog wat. Zoveel afwisseling, erg tof om te horen. Promo werd opgevolgd door Unexist vs. Day-Mar. Een hele toffe combinatie: het tempo van Unexist en het duistere van Day-Mar, met tussendoor nog ‘The Record Breaking’.

De laatste uurtjes

Het zonnetje was ondertussen al helemaal onder toen D-Passion en Ophidian aan de beurt waren. Deze twee mogen wat ons betreft vaker met elkaar draaien, wat een combo! Vooral ‘The Rain’ deed het goed bij het publiek. Hierna ging het tempo wat hoger toen Tieum en Partyraiser mochten draaien. Vanaf het moment dat de eerste kick klonk, vloog het vuurwerk de lucht in. Naast de harde muziek hoorde je ook het verraste publiek (het klinkt ongeveer als ‘Ooooh!’). De Britten Hellfish en The DJ Producer mochten de mainstage afsluiten en er vloog nog wat meer vuurwerk de lucht in.

Conclusie

Van te voren dachten we dat het iets groter zou zijn, maar dat het zo klein was is echt een groot pluspunt. We hoorden vooraf dat Hardshock “het tweede Dominator” zou zijn, maar daarmee doe je dit festival echt te kort. Een toffe aankleding met wat hardere hardcore aan het water. Volgend jaar zijn wij er sowieso weer bij!

Plus

  • Intieme setting van het festivalterrein, optimaal gebruik gemaakt van de locatie
  • Hardere hardcore, de focus lag op andere aspecten in de hardcore
  • Het weer, een zonnetje is altijd fijn

Min

  • Dure consumpties
  • Betalen voor toegang tot de wc’s, plus dat het systeem hiervan niet waterdicht was

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws