Party report: Lakeside festival [31 mei 2014]

Jonas van der Meiren | 1 juni 2014
party reports


lakesideWat: Lakeside festival
Waar: Maatschapslaan 1, Alphen aan den Rijn
Wanneer: Zaterdag 31 mei
Line-up: Alvaro, Bassjackers, Bibossa & Dublanc, Blasterjaxx, Dirtcaps, DJ Dyna, Justin Prime, The Partysquad, Tony Junior, Ummet Ozcan, Boehmer, Cream feat. Kleine Viezerik, The Flexican feat. SEF, DJ Irwan, Lady Bee, Nafthaly Ramona, Paul Elstak, Prime, Snelle Jelle, Steve Boomselecter
Reporter: Anna Zhuravel

Gezien een gemiddeld prijskaartje wat tegenwoordig aan een festivalbezoek hangt, is er niets leukers dan voor een paar tientjes op een zonnige dag van goede muziek te mogen genieten. Met twee podia en tal goede djs was Lakeside festival in Alphen aan den Rijn een prima gelegenheid voor een leuk een betaalbaar dagje uit.

Genoeg ruimte op het terrein

Lakeside festival vond plaats op het evenemententerrein Hoorn-West. Er was geen meer te bekennen en met twee podia was het festivalgebied niet al te groot. Wel was er genoeg plek voor alle bezoekers, al kwam dat wellicht doordat het feest niet volledig was uitverkocht. Hoe dan ook was iedereen in ieder geval voorzien van genoeg loop-en bewegingsruimte. Heel erg prettig!
Genoeg ruimte betekende ook praktisch geen rijen bij de bars en voedselvoorzieningen. Er was meer dan genoeg eten en drinken: bier, fris, wijn cocktails, fruit, sandwiches, pizza, patat en broodjes, alles snel geserveerd. Wie onbezorgd wilde feesten, kon een vip-deck kaartje scoren. Voor 100 euro had je dan een aparte deck midden op een festival terrein inclusief onbeperkt eten, drinken en socializen.

Kermisattracties en Ninja-challenge

Naast eten, drinken, zon en muziek hadden de bezoekers nog een paar andere dingen te beleven. Zo stonden er twee kermisattracties op het terrein: een schommeldraaimolen die behoorlijk hard ging en een trappenhuis. Alleen hadden de meeste feestgangers daar weinig oog voor. De attracties stonden vrijwel de hele dag leeg.
Wat wel veel aandacht trok was het sportparcours “Ninja Challenge”: een leuk idee om bezoekers te herinneren dat een goede conditie noodzakelijk is om een geen spierpijn te hebben de dag na een festival. Je kon één of twee consumptiemuntjes inzetten om bij het succesvol doorlopen van alle drie onderdelen 50 of 100 festivalmuntjes te winnen. Om zo ver te komen moest je eerst van één naar de andere klimtouw slingeren, dan een heel stuk op je armkracht afleggen om als laatste enkel met je vingertoppenkracht langs de muur te klimmen. Naarmate zon en alcohol doorwerkten steeg de belangstelling voor deze attractie. De kans op winst bleef echter klein:  de meeste waaghalzen hakten al bij het touw-onderdeel af, andere overleefden het vingerkrachtgedeelte niet. Jammer genoeg werd de “Ninja”- attractie tegen een uur of halfzeven opgeruimd, wellicht om onverwachte blessures te voorkomen of gewoon omdat er tegen die tijd al genoeg inzetmuntjes waren opgehaald.

lakeside3

Een feest voor jong en oud

Lakeside-festival was overduidelijk een 16+ feest: de meeste bezoekers waren jong tot heel jong, met hier en daar wat dertigers en veertigers tussen. Wat volwassener publiek bleef vooral op het vip-deck. Leeftijd van de jongste feestgangers werd meteen bij de ingang gecontroleerd. Festivalgasten van 18 jaar en ouder kregen een groen bandje waarmee ze alcoholhoudende drankjes mochten halen.

Gedurende de dag werd het festivalterrein steeds drukker. De avonduurtjes bleken bijzonder populair te zijn. De stemming zat er goed in, mede door de lekkere muziek en de hoeveelheid genuttigde consumpties. De feestgangers gingen los, soms net een tikkeltje te ver: door bijvoorbeeld honderden rondjes om de prullenbak te rennen gecombineerd met een soort hoofd-schouders-knie-en-teen-aerobics in een versneld tempo. De grote felgekleurde prullenbakken stonden overal, maar werden toch niet naar behoren gebruikt. Sommige bezoekers gooiden ze gewoon ondersteboven om daarop hun danskunsten te laten zien. Ach ja, dat hoort nou eenmaal bij een festival en is onder meer zeer vermakelijk voor de nuchteren onder ons.

Bekende namen vs opkomend talent

Hoewel het oorspronkelijke idee achter Lakeside festival was om het podium te geven aan opkomend muzikaal talent, was de line-up goed gevuld met bekende namen. Denk aan Blasterjaxx, Ummet Ozcan, Bassjackers en The Partysquad die op Mainstage het publiek vermaakten. Ook artiesten zoals Lady Bee, Irwan, The Flexican & Sef en Paul Elstak van het podium “Sffrmkrs” zijn geen onbekenden.

lakeside1

Toch was er op beide podia plek voor de nieuwkomers, die allemaal hun best deden. Bjj de “Sffrmkrs” waren dat onder meer dj's Nafthaly Ramona en Steve Boomselecter. Bij de mainstage draaide de winnaar van Lakeside dj-contest, Audio Unknown. Voor zijn energieke producties met melodieuze vocals heeft hij de meeste stemmen gewonnen en mocht daarom tijdens het festival het mainstage-programma openen.  Ook twee jonge djs en producers Bibossa & Dublanc, wiens muziek als promo-tune van deze festivaleditie  werd gebruikt, zijn druk bezig met hun muzikale carrière. Deze jonge mannen mochten de draaitafels overnemen van Blasterjaxx en hebben zeker een lekkere set verzorgd.

Muziek in de belangstelling

Terwijl vele festivals het onder meer hebben van enorme podia en uitbundig decor, was Lakeside op dat gebied vrij minimalistisch. De Mainstage-achtergrond zag er simpel uit, maar was nog wel voorzien van een paar lampjes, co2-kanonnen, LCD-schermen en danseressen. “Sffrmkrs” was gewoon een vierkant podium in basisuitvoering. Het geluid en de muzikale invulling waren echter prima en daar ging het uiteindelijk om.

Terwijl de mainstage vooral in het teken van een knallende EDM-muziek stond, klonken voornamelijk r’n’b’, hip-hop, latin, dub-step en trap- beats uit de speakers bij “Sffrmkrs”. Alle mainstage djs draaide lekker en hielden het publiek warm, onder meer door bekende festivalknallers met hun eigen producties te combineren. En toch gingen echt alle remmen los pas vanaf een uur of acht, onder stevige beats verzorgd door djs Tony Junior, Ummet Ozcan en Bassjackers. Ook bij “Sffrmkrs” ging de muziek meer knallen naarmate de avond vorderde. Op dit podium sloot dj Paul Elstak het programma af en gaf daarmee de bezoekers het laatste danszetje.

lakeside2

Na zijn optreden die gelijktijdig met de set van Bassjackers eindigde, gingen vuurwerkpijlen de lucht in. Dit gebeurde één uur voor het festivaleinde. Daarna mochten de meest gedreven feestgangers nog een uurtje nagenieten bij de mainstage, waar The Partysquad de afsluitende set draaiden met zoals gebruikelijk een hoog entertainment-gehalte.
Op naar de volgende editie

Conclusie

Voor een klein festival was deze editie van Lakeside zeker een geslaagd feest: goed georganiseerd, betaalbaar, geschikt voor alle leeftijden, gevuld met goede muziek, en zelfs met wat extra entertainment. De bezoekers vermaakten zich prima en de volop aanwezige beveiliging hield alles in iedereen goed in de gaten, waardoor er geen vervelende incidenten zich voordeden. Ook het weer zat mee: zonnetje, warm maar niet te heet. Heb je deze kans op een betaalbaar dagje uit gemist? Dit kun je al op 30 augustus inhalen, ook nog eens met het derde hardstyle-podium erbij! Wij kijken er naar uit.

Plus

  • Goede line-up
  • Snelle service
  • Grappige attracties/activiteiten
  • Niet te druk
  • Goed geluid
  • Goede beveiliging
  • Betaalbaare tickets

Min

  • Eenvoudig podiumdecor /special effects
  • Lange rijen bij muntenverkoop

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws