Partyreport: Bass Academy Bootcamp [14 juni 2014]

Nikki Veerbeek | 20 juni 2014
party reports


161189frontWat: Bass Academy Bootcamp, the in & outdoor festival
Waar: North Sea Venue, Zaandam
Wanneer: Zaterdag 14 juni 15:00 – 06:00 uur
Organisatie: Bass Academy en Beter Kom Je Niet
Prijs: €37,50 normaal, €18,75 late birds
Reporters: Hard at Heart (Roy Teesing)
Line-up: B-Front, Radical Redemption live, Crypsis live, Ran-D, Theracords live, E-Force, Chain Reaction, Titan, Digital Punk, Luna e.a.

Bass Academy en BKJN

Beter Kom Je Niet events raadt de bezoekers al 10 jaar aan om niet te komen, maar ze zijn wel erg hardleers. Deze organisatie heeft inmiddels al ruim zestig evenementen georganiseerd, velen uitverkocht. Onder het motto ’als je ouders het niet doen, dan doen wij het wel!’ is in 2011 de Bass Academy uit de grond verrezen. Professor Luna trachtte de studenten iets bij te brengen, hetgeen aardig lukte. Toch bleek jaarlijks een opfriscursus en hier en daar een Masterclass noodzakelijk. Na acht onvermoeibare sessies, urenlang nablijven en inmiddels tientallen overspannen docenten was het vandaag tijd voor een opfriscursus voor gevorderden. Vandaag zou geen tegenspraak worden geduld, of je feest hard of je wordt resoluut naar huis gestuurd.

North Sea Venue

Deze unieke leerlocatie aan de kade van het Noordzeekanaal kan, met alle zalen in gebruik, zeker 5000 studenten herbergen. Voor het gemak is de locatie in de te delen in drie zalen, de HEMK48E (grote zaal) en ARE48 (2 zalen: Heineken en Gallo). Voor deze schooldag was het buitengedeelte eveneens in gebruik en was in een geweldige setting langs het water een mainstage gebouwd die er niet om loog. Aan de zijkant was een zitgedeelte gecreëerd waar kon worden gegeten.

Here we go!

Het was haasten geblazen voor alle pappa’s en mamma’s om hun kinderen op tijd af te zetten, de eerste schoolbel luidde reeds om 15 uur. Al voor die tijd staan de leergierige kinderen ongeduldig te schreeuwen om kennis. Niet veel studenten zaten te wachten op een indoor lesje, dus kwamen massaal samen op het schoolplein waar meesters Joost en Mark (Gemenizers) zorgden voor een goede warming up, want iedereen weet dat stretchen voor het snoeien wordt aangeraden. ’The Schoolyard’ is overzichtelijk ingericht en de les vindt plaats tussen de bomen langs het water. Er wordt dan ook goed gas gegeven en de kennis wordt geduldig door de boxen gepompt. Waar er eerder nog met propjes werd gegooid en hier en daar een vliegtuigje werd gevouwen, vanaf hoofdmeester Ben (Chain Reaction) werd met strakke hand en dito lineaal geregeerd en marcheerde alle studenten netjes mee op de beat.

Give me more!

De organisatie heeft goed geluisterd naar de studenten en op speciaal verzoek een masterclass ingelast: ’Hoe beuk ik’. Uiteraard werd deze les gedoceerd door meester George (Titan) en meester Chris (JOS). Wanneer het motto is: ’Waarom 10 uur feesten als je er ook 15 kunt feesten?’ Dient de mate waarop wordt gefeest, getraind en gedoseerd te worden. Bij een opgebrande leerling, die al na 10 uur de handdoek in de ring gooit, is niemand gebaat. Als professioneel beukspecialist kan ik niet anders dan concluderen dat dit absoluut een cursus voor gevorderden blijkt te zijn. Ondeugende leerlingen worden resoluut bijgestuurd en bij de docenten die volgen is het effect van deze masterclass goed merkbaar.

Kale koppen niet te stoppen!

Deze stelling kan ik enkel bevestigen, want je zou denken: ’na een vermoeiende masterclass geven we de leerlingen een adempauze’. Niets daarvan! Voor rust ga je maar naar de kleuterklas, lijken ze te zeggen. De eerste doctor neemt plaats achter de lessenaar, doctor Wieland (Ran-D), wordt met het gepaste respect verwelkomd en gooit er voor het gemak nog maar een paar versnellingen in. Naadloos wordt het stokje overgedragen aan de enige hoogleraar van de dag, professor De Mildt (Luna) en zijn vertrouweling meester Aandewiel (E-Force). Geen moment is het publiek afgeleid en ook even lijkt het publiek extra gas te geven op de weergaloze beats. De schemering zet in en de lessenaar wordt omgetoverd in een imposante lichtshow.

On the Loose

De nobele eer aan de laatste hooggeeërde doctor van de raw hardstyle, Dr. Luzynski (Crypsis), die even 19 platen wegdraait in een half uur, live! Alle leerlingen staan te springen om te leren van deze weergaloze dj en producer. Niet alleen hijzelf maar alle studenten, waaronder ikzelf, staan ultiem te genieten. Dit is een les van uitzonderlijk hoog niveau. Na de laatste plaat lijkt er een soort van zucht hoorbaar te zijn onder de pupillen, want ze hebben op het schoolplein maximaal willen presteren en dit lijkt ze lichtelijk te hebben vermoeid.

Party hard or go home

Na acht uur outdoor beukgeweld worden alle kinderen naar binnen gehaald voor een voortzetting van de kennisverrijking. De honger naar kennis lijkt nog lang niet gestild, alleen wel is te merken dat de echte diehards hier van de watjes worden gescheiden. De ultieme liefhebbers verbijten de pijn en moeheid met Red Bull, dextro en een beetje chocola, nemen ze vol goede moed opnieuw plaats in de schoolbanken voor de laatste lessen en de daaropvolgende examens.

Doen wat je doet, niet omdat het moet, maar omdat je het voor die kleintjes doet!

Al vanaf het begin waren er cursussen te volgen voor de echte aspiranten, gegeven door de docenten in opleiding. Meesters als Kevin (Kaos), Donny (Deazel), maar ook juf Malu (Malua) en Stephanie (Indestructable) toonden zich bescheiden en hun cursussen waren hiermee laagdrempelig en zeker de moeite waard. Jammer alleen dat het klaslokaal zo warm en klein was. Hier werd wel duidelijk zichtbaar dat het vandaag draaide om kwaliteit, echte kwaliteit.

Cursus Millimeterdansen

Tussendoor verlaat ik het schoolplein kortstondig om een cursus te volgen die altijd van pas kan komen. Meester Sanjay (Jason Payne), net terug van een opfriscursus in Frankrijk, laat zien hoe je los kunt gaan op een zo klein mogelijk oppervlak. Dit komt met de grote drukte op feesten zeker van pas, vandaar ook dat we dit zeker niet wilden missen. Meteen kunnen we de geleerde kennis in praktijk brengen, want het is een drukbezochte les. De echte gevorderden onder de leerlingen konden nog iets extra’s leren over hitte management, maar dit was niet voor iedereen weggelegd. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een zeer interessante les was.

Waar ligt de bass eigenlijk?

Voor de studenten met zeer beperkte kennis van geografie, doceren de net afgestudeerde meesters een uitgebreide les in de ligging van beats, bass en laten ze zien waar het hakken vandaan komt. Het klaslokkaal ademt allure en geschiedenis uit en met name Meester Jean Paul (Outbreak) en Meester Christian (Wavolizer) spijkeren de toegestroomde leerlingen goed bij!

Music produced from the heart

Deze pioniers en grondleggers van de rauwe beats delen maar wat graag hun kennis met de toegestroomde publiek. In hun zo geliefde ARE48 wordt de hitte getrotseerd en de beuklessen voor gevorderden met groot enthousiasme afgewerkt. Veel pupillen spelen liever eerst buiten en komen pas later genieten van het sloopgeweld, maar de hele dag worden alleen de best presterende docenten ingevlogen.  Professor Pieter (Thera) en de zijnen laten zien waarom zij verantwoordelijk zijn voor het huidige succes van het label. Met name huf Diana (Deetox) en meester Ryan (Delete) maken indruk met hun presentatie:  ’Alles is beter boven 150 BPM!’  Niet verrassend dat zij eigenhandig verantwoordelijk zijn voor het afnemen van de examens. Met strakke hand houden ze de regie in handen. Absoluut hoogtepunt is de 5-1 edit van Thera met het commentaar van Jack van Gelder. Hierdoor kijken wij nog meer uit naar de album release van Mr. Theracords, wat een uitzonderlijk docent!

Wij staan massaal achter onze jongens

Elke liefhebber van dit soort festivals kan de betrokkenheid en verbondenheid met de overige bezoekers beamen. Op de dag na de monsterzege tegen het zo gehate Spanje zijn ook heel veel scholieren massaal uitgedost in het oranje. Van ontSPANJE was geen sprake, maar geweldig om te zien dat ook hier, wij liefhebbers, massaal achter onze jongens staan. Meester Rene (Digital Punk) heeft zelfs het uitshirt van Oranje aan, maar het hoogtepunt is toch wel echt de 5-1 edit tijdens de afsluiting van Theracords Live (Thera, Deetox en Delete). Meester Pieter hoopt deze reeds geweldige track heel vaak te moeten aanpassen. Ze hebben in ieder geval laten zien dat ze Australië (Delete) makkelijk aankunnen.

Cum Laude geslaagd aan de Bass Academy

Lichtelijk vermoeid, maar stukken wijzer en met bul op zak, verlaten we na 15 uur masterclasses, cursussen en ultiem beukgeweld de North Sea Venue. Wat een uitzonderlijk leerfestijn! Je kan merken dat hier en daar nog een puntje op de i moet worden gezet, maar we hebben de potloden laten liggen, dus die punten zullen ze ongetwijfeld gaan zetten. Het was oprecht een unieke avond die we zeker niet hadden willen missen. Het eerste 100% raw hardstyle evenement van Nederland en dan ook nog eens 15 uur lang! Het is jammer dat de temperatuur in de NSV slecht te reguleren is en dat deze keer de talenten waren weggestopt in de rookruimte. Ook spijtig dat de geweldige lasers pas vrij laat aangingen. Desalniettemin ben ik blij met mijn diploma en had deze dag vol echte liefhebbers en snoeiharde beats zeker niet willen missen.

Plus

 • Geweldig sterke en gevarieerde line-up
 • 100% RAW
 • Absoluut waar voor je geld
 • Tot de laatste minuut keihard beuken
 • Heel veel liefhebbers
 • Geweldige sfeer

Min

 • Slecht geluid in Area48 aan begin dag
 • Temperatuur in Area48
 • Minder goed bereikbaar met OV
 • Lasers pas laat aan
 • Talenten in de rookruimte

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws