Party report: Defqon.1 Festival [27 t/m 29 juni 2014]

Steven Wiertz | 30 juni 2014
party reports


Wat: Defqon.1 Festival
Waar: Walibi Holland, Biddinghuizen
Wanneer: 27 t/m 29 juni 2014
Reporter: Steven Wiertz
Fotografie: Delio Nijmeijer
Line up: Vrijdag: Coone, Isaac, Wildstylez, Ran-D, Wild Motherfuckers, MC: Ruffian, Dr Phunk, Gizmo, Kasparov, Outblast, Pandorum, Partyraiser, Dither, MC: Axys
Zaterdag: : o.a. Audiofreq, Geck-o, Bass Modulators, Max Enforcer, Psyko Punkz, Atmozfears, D-Block & S-te-Fan, Coone, Zatox, Live: Noisecontrollers, Crypsis, Live: B-Freqz, MC: Villain, Amada, Amnesys, Ophidian, Miss K8, Endymion, Evil Activities, Furyan, Kasparov, Neophyte, Panic, The Viper, Tieum, DaY-már, Korsakoff, Art of Fighters, Drokz, Partyraiser, Thera, High Voltage,Digital Punk, Titan, , Live: The Pitcher, The Prophet
Zondag: o.a. Luna, Activator, E-Force, Radical Redemption, Angerfist, Bountyhunter, Franky Jones, Darkraver, Mental Theo, Live: Human Resource, Buzz Fuzz, Dillytek, Toneshifterz, Outlander, A-lusion, Audiofreq, Alpha², Brennan Heart, Frontliner, B-Front, Ran-D, Dirtcaps

De dag waar iedere fan van hardere stijlen naar uitkijkt is toch wel de dag dat Defqon.1 weer begint. Defqon.1 is een festival dat maar al te vaak tussen de top 5 van festivalgangers zit en zich gerust de ‘koning van de jungle’ mag noemen binnen het genre.

Met veel zin, een goed zonnetje en een auto komen we aan op het parkeerterrein van het festival. Ondanks dat duidelijk is dat die parkeerplaats bomvol gaat staan in de loop van de dag, valt het parkeren reuze mee. De toezichthouders wijzen je al snel naar de nog lege rijen om je auto te parkeren. Voor reizigers die met het OV richting het festival komen is ook alles prima geregeld, er rijden pendelbussen op vrijdag en zondag van/naar treinstation Dronten. Op zaterdag overigens niet, dus het lijkt er op dat de pendelbussen enkel bedoeld zijn voor de festivalgangers die ook kamperen.

DEFQON1_1

Vanuit de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen tot aan het festivalterrein, eenmaal aangekomen stroomt de vloedgolf aan bezoekers bijzonder snel door de controles heen zodat men kan beginnen met het feest.

defqonapp

Handige indeling

In plaats van gekke namen voor stages, een ingewikkelde kaart en je vrienden kwijtraken, lost Defqon.1 dit veel makkelijker op. Namelijk door elke stage een kleur toe te kennen (zoals ‘Red’ (mainstage), ‘Blue’, ‘Black’, ‘Silver’, etc) door de Defqon.1 app voor Android en iOS waarmee je makkelijk kunt navigeren en je verloren vrienden terug kunt vinden door de handige kaart met bolletjes erop door middel van gebruik te maken van GPS. Ook geeft de app meldingen wanneer items toevoegt aan jouw persoonlijke line-up door middel van push meldingen.

Zaterdag

Met namen zoals Atmozfears, The Prophet, Digital Punk en Titan kan deze zaterdag natuurlijk al niet meer stuk. Zelf heb ik besloten om enkel de zaterdag Defqon.1 te bezoeken net zoals het grote gros van de bezoekers. De dag begint bij de mainstage (Red) met Max Enforcer achter de draaitafels. Doordat deze stage enorm groot en goed is vormgegeven had ik lage verwachtingen bij de andere stages, maar niets was minder waar. De andere grote stages zoals de Black en Blue stages waren ook professioneel vormgegeven.

DEFQON1_2

Doordat er in totaal 14 stages waren en ik veel van de artiesten wou zien heb ik gedurende dag gependeld tussen de stages. Het meeste heb ik de Red en Blue stages bezocht, mijn aandacht ging vooral uit Atmozfears, The Prophet, Digital Punk, Coone, Crypsys, B-Front, Frequencerz en Minus Militia. Van mainstream tot raw hardstyle heeft dat programma me prima bevallen. Vooral de set van Digital Punk, waarvan eenieder ook de razend populaire raw hardstyle stream ‘Digital Punk Unleashed’ kent.

Er was regen voorspeld op deze festivaldag, en deze regen viel er ook. Rond kwart voor tien in de avond viel de regen met bakken uit de lucht. Gelukkig duurde dit maximaal een kwartiertje en hebben de meeste festivalgangers zich droog weten te houden door overdekking te zoeken of een poncho. De rest van de dag heeft de zon heerlijk geschenen en een prima bijdrage geleverd aan een ideaal warme festivaldag.

Ondanks dat er 14 stages waren waarvan er maar een aantal echt groot te noemen, was toch te merken dat veel bezoekers ook voor de kleinere stages gingen. Vooral de Indigo stage leek erg in trek.

Eindshow

Bij de mainstage (Red) was het weer een fenomenale eindshow met lasers, vuurwerk en vuurkanonnen. Het laatste halve uurtje waren niet alleen oogstrelend voor je oren, ook je ogen kregen nog even een flinke verwenning voordat het feest voorbij was.

Naar huis

Als er dan wel een kleine tegenvaller was, dan was het wel de doorstroming van auto’s vanuit de parkeerplaats naar de openbare weg toe. Die was er namelijk niet. Er leek lang geen beweging te komen, de festivalgangers die na de eindshow om 23:00 in de auto stapten zullen lang niet allemaal voor 1:00 de parkeerplaats kunnen hebben verlaten. Ook was er een constante toestroom van politie en ambulances, blijkbaar waren er tegen het eind toch wat veel mensen die iets te hard gefeest hadden.

Kosten

Een dagticket voor de zaterdag kostte €70,- een ticket voor het hele weekend €105,-. Een ticket voor de pendelbus was vooraf verkrijgbaar voor €8,-, in de bus zelf voor €10,- wanneer nog niet uitverkocht. Munten voor consumpties waren €2,50 per stuk en per vier stuks verkrijgbaar. Voor drank zoals bier en fris was je een muntje kwijt, voor Redbull anderhalf en voor een flesje water twee. Eten was ook ruimschoots verkrijgbaar op het festivalterrein, van standaard zaken zoals hamburgers, friet, loempia’s en pizza tot fruit.

DEFQON1_3jpg

Conclusie

Voor mensen die nog niet wisten waarom Defqon.1 zo enorm in trek is, is ze dat na dit weekend wel duidelijk geworden. Een immens groot festival met 14 stages, een line-up waar je u tegen zegt en een sfeertje bij de bezoekers waaruit duidelijk is dat iedereen het hele jaar heeft toegeleefd naar Defqon.1. Niet alleen Nederlanders, Belgen en Duitsers waren aanwezig, zo waren er ook veel bezoekers uit onder andere Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden en ga zo maar door.

De problemen met de doorstroom van de geparkeerde automobilisten aan het eind van het festival is maar een kleine tegenvaller achteraf gezien. Met een redelijk gemiddelde prijs en een festival van dit formaat raad ik je aan om Defqon.1 minimaal een keer geprobeerd te hebben als je van de hardere stijlen bent, spijt zal je er zeer zeker niet van krijgen!

Plus

  • Grote gevarieerde line-up.
  • Gemiddelde prijzen.
  • Naast een groot assortiment aan drank ook veel verschillend eten te krijgen.
  • Grote stages mooi gemaakt.
  • Fenomenale eindshow.

Min

  • Geen aparte tickets voor zondag te koop, enkel zaterdag en weekendtickets.
  • Doorstroming met uitrijden van de parkeerplaats.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws