Party report: Summerfestival 2014 [28 en 29 juni]

Jooshua Franssen | 1 juli 2014
party reports


Wat: Summerfestival
Waar: Nieuw Zuid, Antwerpenicon-summerfestival
Wanneer: 28 en 29 juni 2014
Tickets: 65 euro
Lineupklik hier
Reporter: Nicky Adriaens
Fotograaf: Nicky Adriaens

De zesde editie van Summerfestival beloofde dit jaar een topeditie te worden. Er werden maar liefst 65.000 feestvierders verwacht voor dit twee dagen durende festival. Ook wat betreft de namen op de diverse podia bestaat geen twijfel. In de vroege namiddag kreeg nieuw talent de kans om het beste van zichzelf te geven. Naarmate de avond vorderde, kwamen de grotere namen op de proppen. De weersvoorspellingen beloofden een aantal dagen voor de aanvang van het festival de naam te veranderen in “Rain Festival”. Maar… Op een aantal (fikse) regenbuien na, waren het twee zonovergoten dagen.

Image00021Voor mezelf was dit de derde editie die ik heb meegemaakt. Is het dan nog mogelijk om mij te kunnen verrassen? Het antwoord is volmondig JA! De Main Stage oogde indrukwekkend. Een kolossaal podium van 26 meter hoog en 100 meter breed, afgewerkt met tropische palmbomen, 8 watervallen en diverse zomerse decorelementen. Ook waren aan beide zijden led-walls geplaatst. Art of Dance ft. Heart was zoals andere jaren meer dan behoorlijk, met rauwe accenten die perfect passen bij de muziekstijl. Nieuw dit jaar was The House of the Bull. De constructie is opgebouwd als een arena met een DJ als ‘stier’. Het gaf een zeer leuke zomerse sfeer en veel feestgangers waren het hier volmondig mee eens.

Electronic Dance Music

Uiteraard draait het volledige concept omtrent Electronic Dance Music. Mijn persoonlijke favorieten op zaterdag waren Feest DJ Ruud, Blasterjaxx, DVBBS en Martin Garrix als afsluiter op Main Stage. Feest DJ Ruud staat synoniem voor één groot feest. Ik kan maar geen genoeg van hem krijgen. Wat een heerlijke sfeer!!! Blasterjaxx was voor mij een schot midden in de roos. Meestal heeft een DJ-set hoogte- en dieptepunten maar deze keer waren er voor mij enkel hoogtepunten. Idem voor DVBBS. De set van Martin Garrix kreeg een extra beloning omwille van de honderden lichtgevende sticks die werden uitgedeeld. Beeld je dit in: Een uitzinnige massa, goede muziek en honderden lichtstaven. Een moment om nooit te vergeten.

Toevallig belandde ik in The Yellow Claw Stage. Ik kreeg meteen de eer om een show mee te pikken van Rotterdam Terror Corps. Kenners onder jullie zullen hier meer ervaring mee hebben maar voor mij was dit ongelooflijk spectaculair. Hier draait alles omtrent loeiharde beats ondergedompeld in een lichte porno-sfeer. Ik kwam, ik zag en ik bleef kijken. Voor mij was dag 1 meer dan geslaagd en ik had meer dan zin in dag 2.

Dag twee: vertier en jeugdsentiment

Dag twee begon een beetje in mineur. Vlak voor de middag was er een fikse regenbui wat maakte dat de dag was traagjes op gang kwam. Gelukkig bevindt Summer Festival zich blijkbaar op ‘heilige’ grond, want de zon stond opeens hoog aan de hemel. In plaats van regenjasjes en paraplu’s werden de zonnebrillen bovengehaald. De jongedames hulden zich in ‘hot pants’ en bloesje met blote buiken, de heren konden hun ontblote torso tonen. De regenplassen zorgden tevens voor extra vertier. Het was even terugkeren naar de kindertijd en springen maar.

Ik had uitgekeken naar de Bonzai All Stars. Een soort van jeugdsentiment, aangezien ik 30-plusser ben. Een tegenvaller van formaat, geen sfeer en ook een beduidend mindere set. Maar Nicky Romero maakte dit volledig goed. De Nederlanders waren zeker in hun ‘hum’, aangezien Nederland net had gewonnen tegen Mexico tijdens het WK. Was dit het tikkeltje extra wat maakte dat deze set mijn persoonlijk hoogtepunt was van het volledige festival?! Ik weet niet hoe ik dit in woorden kan omschrijven maar een uitzinnig publiek, voldoende showelementen, een steen-goede set en een breedlachende Nicky. Niet verwonderlijk dat overige stages leegliepen. FE-NO-ME-NAAL.

Conclusie

Zoals eerder gezegd ken ik Summer Festival al van de voorbije jaren en ik merk op het beter en beter wordt. Er wordt rekening gehouden met feedback en men tracht elk jaar met iets nieuws te komen. De namen zijn ook steeds pareltjes. Tevens interessant is het jonge, aanstormende talent die de kans krijgt om op één van de grootste festivals van Belgie te mogen spelen.

Ik heb alleen maar positieve woorden om een algemene omschrijving te geven. Ik vind het belangrijk dat er voldoende zitgelegenheid is om een heerlijk festivalfrietje te eten. Ook het aantal toiletten kan een heikel punt zijn. Maar dit was meer dan in orde. Wat ik ook op prijs stel, is de grootte van het terrein. Dit is maar liefst 27 hectare groot waardoor men niet het gevoel heeft als ‘haringen in een ton’ te staan. Er is voor ieder wat wils wat betreft muziekstijl. Voor de ‘die-hard’-voetbalfans was er eveneens een TV-scherm om de WK-matchen te volgen. Hoeft het gezegd te worden dat de match van Nederland druk bekeken werd?! Eventjes moest de muziek wijken voor de sport

Ik heb de kans gekregen om Summer Festival te bekijken als festivalganger maar heb ook een blik kunnen werpen achter de schermen. Ik moet zeggen dat de organisatie meer dan zijn best heeft gedaan om iedereen, zowel de artiesten, de pers en de festivalganger, te behagen. Het is indrukwekkend om te zien dat honderden personen, die vaak onzichtbaar zijn of zich terugtrekken op de achtergrond (security, catering, light boys, geluidsmensen) dag en nacht werken om van dit festival een succes te maken.

Een welgemeende dank u wel om dit te mogen meemaken, Summer Festival. De editie van 2015 kruis ik zeker al aan in mijn agenda.

Plus

Genoeg zit gelegenheden
Voldoende toiletten
Goede sfeer
Goede lineup

Min

Bonzai All Stars viel tegen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws