Party Report: Defqon.1 - Survival of the Fittest

Peter Güldenpfennig | 2 juli 2014
party reports


Wat: Defqon.1 Festival – Survival of the Fittest (Weekend)
Waar: Evenemententerrein Biddinghuizen
Wanneer: 27, 28, 29 juni
Line-up: http://www.defqon1.nl/line-up/
Tickets: €105,- (voor het hele weekend inclusief camping)
Reporter: Wouter de Vink
Fotografie: Delio Nijmeijer

In het overschot aan harde festivals, is er toch wel eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt. Wie wat betekent in deze muziekstijlen staat hier dan natuurlijk ook. Partygangers van over de hele wereld komen speciaal voor dit festival naar Biddinghuizen. Alles waar Q-dance voor staat komt samen op het paradepaardje van de hard dance-festivals: Defqon.1.

De vorige edities waren al gigantisch, maar dit jaar was het nog grootser dan anders. Door het toevoegen van extra area’s stonden er dit jaar meer dan tweehonderd artiesten in veertien verschillende area’s in drie dagen tijd op het weekendfestival. Of je nou van hardstyle, hardcore, industrial of gezelligheid houdt, Defqon.1 – Survival of the Fittest had het allemaal. Dus ook wij trokken naar Flevoland voor een weekend vol gekte, muziek en sensatie.

Weekend Warriors

Op vrijdag 27 juni trokken tienduizenden mensen naar het walhalla dat Defqon.1 heet. We hebben het over de Weekend Warriors, die de komende drie dagen hun weekend feestend zouden doorbrengen. Nadat de tenten dan eindelijk stonden en de luchtbedden opgepompt waren, kon het feest beginnen. Maar eigenlijk was het al feest voor de officiële opening. Een hele stoet mensen liepen al feestend achter een klein wagentje, compleet met dj en speakers, aan dat over het terrein reed om de stemming er alvast in te brengen.

And so it begins…

Om 20:00 uur begon het echte feest. Het beste van de hardstyle was te horen bij The Gathering in de BLUE. In de immens grote tent met een enorm aantal lichten gingen we met onder andere Coone, Wildstylez en Ran-D knallend het weekend in. Het was mooi om te zien dat iedereen hier naar had uitgekeken en de longen uit het lijf meezong bij elk nummer. Maar wat als je nou van het hardere werk houdt? Dan bood de ORANGE voor jou een uitweg. Deze tent, waar je ook tot in de vroege uurtjes door kon survivallen, stond bomvol met hardcore-liefhebbers. En deze werden flink verwend door onder andere Partyraiser, Outblast en Kasparov.

Defqon-1-2

Saturday Madness

Na een korte nachtrust stond de eerste festival dag al voor de deur. Het complete terrein werd benut en met de zaterdagbezoekers er nog bij werd het nog drukker. In totaal waren er vandaag zo’n zestigduizend mensen om te feesten. Gigantisch met een hoofdletter G dus. Alles was tot in de puntjes geregeld. Al vanaf het moment dat je de auto uitstapte kreeg je het gevoel dat het een top dag zou worden. Overal was over nagedacht en de stages zagen er geweldig uit. Zelfs de kleinere stages, zoals de YELLOW en INDIGO, waren groots aangepakt. De klapper op de vuurpijl was natuurlijk de mainstage, het hart van Defqon.1: de RED. Een enorme tempel met veel details. Maar ook de BLACK zag er geweldig uit. Een duister monster, bekleed met lichten, vormde het toneel voor de hardcore. Kortom: aan alles was gedacht.

Te veel om op te noemen

De zaterdag stond bomvol en je zou jezelf in minstens veertien stukken moeten splijten om alles te kunnen zien. Maar gelukkig maakte het niet zo veel uit bij welke stage je ook stond, want je wist toch wel dat er goede dj zou draaien. Toch willen we er een aantal even uitlichten.

 • Atmozfears

Het gaat hard met Atmozfears. Zijn verfrissende producties worden stuk voor stuk een hit en deze liet hij horen op de RED. ‘Starting Over’ en ‘Accelerate’ sloegen bij het publiek in als het bom en als deze mainstage een dak gehad zou hebben, dan was deze er zeker van af gegaan!

 • Power Hour

Om 16:00 op de RED was het tijd voor iets nieuws. Dit jaar was er namelijk een nieuw uurtje bij op Defqon.1: Power Hour! Sirenes loeiden en niemand wist wat er zou komen. Achter in de lucht bekladde een stuntvliegtuig met wentelingen de lucht met rook. De dj-booth verdween achter een grote klep vol met lichten en aan de zijkanten werd het mistig. Je wist niet waar je kijken moest! Maar toen werd al gauw duidelijk waar Power Hour voor stond. Een uurtje lekker knallen met confetti, opblaasattributen, verklede dj’s en de vetste plaatjes. Alles werd uit de kast getrokken. Power Hour hoort wat ons betreft vanaf nu op Defqon.1!

 • Neophyte Records Bigger Than Ever Hostile Take Over

Neophyte Records is bezig aan de Bigger Than Ever-tour en Defqon.1 was het eindstation. Maar liefst vier uur lang namen de mannen van het hardcore-label de BLACK stage over. Stuk voor stuk namen de verschillende dj’s ons mee in een reis met de plaatjes van vroeger tot het nieuwe geluid van nu.

 • Minus Militia

De live-act van dit moment is natuurlijk Minus Militia en ook zij mochten niet ontbreken op Defqon.1. De formatie van Chain Reaction, Crypsis en Radical Redemption weet wel wat flink gas geven is, maar de fans ook. De BLUE puilde volledig uit!

 • Warface

In de nieuwe INDIGO-area stonden de meeste rauwe dj’s van de raw hardstyle, dus daar hoorde Warface natuurlijk ook bij. De toon werd gelijk gezet met zijn nieuwe track ‘Mash-Up 4.0’. Het beukwerk knalde door de boxen en het publiek klom zelfs op de containers rondom de area om daar verder te knallen.

 • Partyraiser & Drokz

Dit jaar vroeg de organisatie aan Partyraiser met wie hij dit jaar wilde afsluiten: met Drokz natuurlijk! De mannen deden waar ze goed in zijn en sloten de BLACK in stijl af. Het plezier van deze helden spatte er van af, terwijl het vuurwerk van de eindshow de lucht in vloog.

 • Endshow

Iedereen die naar Defqon.1 is geweest, moet wel een keer de Endshow op de RED hebben meegemaakt. De muziek, de lichten en het vuurwerk vormen samen een geweldige show waarbij af en toe je mond openvalt van verbazing. Wil je de eindshow nog een keer herbeleven of heb je deze gemist? Check 'em hieronder:

Sunday is Funday

Met een volledige festivaldag (en de afterparty in de Blue Night Unit) in de benen, stond er nog een hele dag voor de boeg! Zeven area’s waren geopend, waarna iedereen zou afsluiten op de RED voor The Closing Ceremony. De line-up was zeker niet minder dan die van de zaterdag, dus ook vandaag zou er gebeest worden. Maar toch staken een paar acts er net boven uit (er zijn nou eenmaal bazen boven bazen), die we even in de spotlight willen zetten.

 • Hard Driver

We kunnen toch wel vaststellen dat Hard Driver ondertussen een grote naam is in de hardstyle-wereld en hij mocht dan ook de BLUE openen op deze zondag, samen met Fanatics en MC DL. De tent stroomde dan ook al gauw aardig vol. Een heerlijke set om de dag mee te beginnen, met als klapper op de vuurpijl de track ‘Animals’.

 • Dirtcaps

De WHITE wordt al sinds elke jaren onder handen genomen door de mensen van Qult en zij weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen, al helemaal met Dirtcaps erbij. Alles kwam aan bod en dat maakte van deze set een hele leuke onderbreking tussen al het hardere geweld door.

 • Angerfist

Defqon-1-3Ondanks dat er veel mensen de wedstrijd tussen Nederland en Mexico aan het kijken waren, stond de dansvloer van de BLACK vol toen het de beurt was aan Angerfist. Deze dj kan je niet vaak genoeg gehoord hebben, hij weet je elke keer wel weer te verbazen met zijn gevarieerde producties en trackkeuze. Een waardig afsluiter van de hardcore op zondag!

 • The Closing Ritual

Bij alle zeven area’s werden de Weekend Warriors verzocht om naar de RED te gaan voor The Closing Ritual. De laatste drie uurtjes van festival werden door iedereen samen afgesloten op deze gigantische mainstage. Brennan Heart beet het spits af en zijn track ‘Imaginary’ werd luidkeels meezongen door de die hards. Frontliner volgde met een unieke liveset van een uur, een typische Defqon-set. Het laatste beetje energie kon er uit bij Ran-D en B-Front, waarna er nog een kleine eindshow met vuurwerk kwam. De koek was dan nu toch echt op, al konden de echte feestbeesten nog even doorgaan in de SURVIVAL tent.

Survival of the Fittest

Drie dagen lang het beste van het beste. Als dit Defqon.1-weekend überhaupt met woorden te beschrijven is, dan zouden we dat zo doen. Maar eigenlijk doen we hiermee het festival ook al te kort. Aan tien miljoen woorden zouden we nog niet eens genoeg hebben om je het juiste beeld van dit weekend te geven. Werkelijk alles ademt Defqon.1 en je loopt het hele weekend rond met kippenvel. Het weer zat (op het laatste nachtje na) ook nog eens, tegen de verwachtingen in, mee. Hoewel zo’n bomvol weekend erg zwaar is en het ook een beetje voelt als een echte Survival of the Fittest, vliegt de tijd als een speer voorbij. Zelfs de thuisblijvers konden de sfeer proeven door naar de 72-uurs live radio marathon te luisteren die je meenam naar alle area’s. Defqon.1 is wat ons betreft het icoon van de harder styles, een dikke aanrader voor wie een weekend wilt genieten van het hardere werk.

Plus

 • De aankleding, aan alles was gedacht
 • Een hele dikke, gevarieerde line-up
 • Uitgebreid assortiment aan eten en drinken
 • Vernieuwend, met onder andere extra area’s en Power Hour
 • Een eindshow zoals geen ander dat heeft

Min

 • Het verlaten van parkeerterrein op zaterdag scheen een hel te zijn geweest. Het was zo druk, sommigen hebben zelfs twee tot drie uur stil gestaan
 • Het geluid van de afterparty’s in de Survival-area was af en toe wel heel erg zacht (al zal dit waarschijnlijk op last van de gemeente of afspraken zijn)
 • Een aantal dranken waren bij sommige bars op zondag al vroeg op

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws