Party report: Free Festival - The Harder Styles [5 juli 2014]

Partyscene redactie | 9 juli 2014
party reports


Wat: Free Festival - The Harder Styles
Waar: Atlantisstrand, Almere
Wanneer: Zaterdag 5 juli 2014
Reporter: Cas Smit
Line-up: HARDCORE: Decipher & Shinra, State of Emergency, Counterfeit, Korsakoff, Nosferatu, Noize Suppressor live, Wasted Mind, Dyprax vs Bodyshock, Lowroller vs Negative A, Tha Playah & Miss K8, Angerfist - Outblast, MC Tha Watcher. HARDSTYLE: Pavo, X-Pander, Isaac, Frontliner, Audiofreq, Crypsis, High Voltage, Chain Reaction, Radical Redemption, Kold Konexion, Warface, MC Nolz. EARLY: Oldschool set by Mini, Backfire, Mercenary & The Menace,
Base Alert, Dr. Z-Vago, Bass-D, Predator, Darkraver - Vince, Vince & Friends, MC Syco.

Klein maar fijn

Het terrein van Free is niet bijzonder groot, de stages staan zo'n drie minuten lopen uit elkaar en dat maakt het festival lekker intiem. Je vrienden mislopen is dan ook vrijwel uitgesloten. Na een soepel entree bekijken we het terrein even en eten we wat in het eethoekje. De keuze uit voedsel is groot genoeg om iedereen een lekkere maaltijd voor te schotelen.

Opvallend is de keuze voor een hardcore stage in de buitenlucht en hardstyle in de tent. Ook wel eens fijn voor de hardcoreliefhebbers om niet in een tent gestopt te worden. We beginnen meteen met hardcore. Korsakoff weet het publiek zoals altijd prima te vermaken met een heerlijke set. Het publiek werd een kleine vijf minuten geteisterd door een flinke plensbui. Dat liet de feestende menigte even schuilen onder de overkapping, die overigens niet heel veel nut had gezien de regen schuin naar binnen liep. Na regen komt zonneschijn: dus kon iedereen fris en fruitig van de wasmachine door naar de droger!

Hoe doen ze het toch?

Het is een vraag die iedereen stelt: 'hoe doen ze het toch?' Voor Free Festival betaal je 17,50 euro en daar krijg je ook nog eens vier muntjes voor als je het terrein opkomt. Met de muntprijs van 2,75 euro komt dat dus neer op 6,50 euro voor een kaartje. Niet gratis zoals de naam van het festival zegt, maar evengoed een bespottelijk prijsje voor een feest met een line-up als deze.

Terug naar de muziek: Isaac schotelt het publiek aardig wat oude meezingers voor. Denk aan 'DJ Ease My Mind', een nummer wat iedereen gevoelig mee laat zingen.

Monsterset van Crypsis - Stijgende lijn

Na een wat mij betreft ietwat teleurstellende set op Defqon, heeft Crypsis mij deze week volledig voor zich gewonnen. Met nummers als 'Das Weite Land' en 'Man Of Steel' zette hij de toon voor de rest van de avond. Een geweldig beukende set, waar iedereen duidelijk van onder de indruk was. 'Let me see your bassface', een gezichtsuitdrukking die velen tijdens zijn set hadden, was dan ook zeker van toepassing.

Na deze monsterset was het aan High Voltage om deze lijn omhoog te houden. Dat deed hij, en hoe! High Voltage beukt de houten platen de tent uit. Een klein probleempje als het geluid uitvalt word beantwoord door het publiek met gejuich. Een scherpe MC Nolz speelt hier prima op in door het publiek te vragen om straks tijdens Nederland – Costa Rica ook zoveel lawaai te maken en oefent het nog een paar keer met het publiek.

Het Oranjelegioen is ook van de partij

Het is niemand ontgaan dat Nederland vanavond zijn wedstrijd in de kwartfinale van het WK zou spelen. Free Festival had hier natuurlijk wat mee gedaan en liet de wedstrijd zien op grote schermen bij de stages. Een mooi samenzijn van mensen die dezelfde passie delen.

Wat kan er beter?

Een festival is natuurlijk nooit helemaal perfect. Er zijn altijd op en aanmerkingen, een kritische blik op een evenement zorgt er ook voor dat de organisatie scherp blijft en altijd blijft streven naar een perfect festival. Op Free Festival was het de wachttijd bij de bar die mij toch wel behoorlijk stoorde. Je stond zo gerust vijf tot tien minuten in de rij te wachten. Het is opvallend dat de mensen die het langste wachten altijd worden overgeslagen. Je zou toch denken dat het personeel ook wel in de gaten heeft dat jij daar al een flinke tijd op je drankje staat te wachten. Even roepen dat jij nu wel eens aan de beurt was word beantwoord met 'iedereen komt aan de beurt, ik ben even bezig.'

Conclusie

Een feest met een prima line-up en een heel klein prijskaartje. De prijs-kwaliteitsverhouding is lekker krom (in positieve zin) en dat maakt het toch wel extra leuk voor de bezoekers. Ik heb me prima vermaakt op Free Festival en de plensbui op het begin kon de pret niet drukken.

Plus

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Gezellig
  • Goede opbouw van sets
  • Open air hardcore stage!

Min

  • Lang wachten bij de bar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws