Party report: 538 Turn up the Beach [12 juli 2014]

Sanne Ruhaak | 14 juli 2014
party reports


Wat: Turn up the Beach
Waar: Strand IJmuiden
Wanneer: 12 juli 2014
Tickets: 25 euro
Line up: O.a Sidney Samson, MOTi, Sunnery James & Ryan Marciano en Firebeatz
Reporter: Jochem Bos

Een goede line-up, een goede sfeer en een goede organisatie. Dat is hoe je deze editie van Turn up the Beach kort kunt samenvatten. Ook was de temperatuur prima en werd je geholpen door jong, maar vriendelijk personeel.

Stages

De mainstage van Turn up the Beach zag er goed uit. Vergeleken met de vorige editie in 2013, waren nu splash-effecten toegevoegd aan de stage. Op de beats van de dj’s spoot er regelmatig water hoog de lucht in en dat zag er goed uit. Als je in het publiek stond, had je niet het gevoel dat er zo’n 16.000 mensen om je heen stonden. Maar dit veranderde toen er shots vanuit de dj-booth werden getoond.

De Eclectic stage, welke zich rechts van de mainstage bevond, was versierd met allerlei opblaasbare dieren en luchtbedden. Deze hingen boven de feestende menigte.
De derde stage, de Dance Department-stage, bevond zich achter het paarse gebouw van 538. Deze stage was indoor en versierd met allerlei Aziatische versieringen. Vanuit het 538-gebouw werd live verslag gedaan van het feest.

Muntjes & lockers

Als reporter kon ik snel naar binnen, wat mij de gelegenheid gaf om muntjes te kopen en een kluisje te huren. Mijn vrienden moesten wat langer wachten bij de reguliere ingang. Muntjes kon je kopen voor €2,60 per stuk. Bier en fris waren 1 muntje, Redbull 1,5 muntjes en diverse mixdrankjes kostten de bezoeker 2,5 muntje. Muntjes zaten handig in een knakverpakking, waardoor je niet bang hoefde te zijn dat ze uit je zak vlogen. Een locker kostte je €6- (plus een borg van €5-).
538-2

Het feest

Na lang te hebben gewacht op de snelweg en op het parkeerterrein, betrad ik rond 16.00 uur het festivalterrein. Zojuist was Sidney Samson gestart met een knallende set. Onder meer zijn hit ‘Celebrate the Rain’ met vrouwlief Eva Simons kwam langs. Tevens had hij voor een verrassing gezorgd, door de heren van Far East Movement op het podium uit te nodigen. Samen lieten zij hun nieuwe samenwerking horen, genaamd ‘Bang It to The Curb’. Na Sidney Samson was het de beurt aan Fedde le Grand. Deze grootheid uit de muziekwereld zorgde voor een goede set. Hij had echter de pech dat de muziek uitviel, vlak voor de afsluiting van zijn set. Hij werd wel bedankt en de Partysquad, waarbij Jerry afwezig was, vervolgde het feest.

Eten

Rond 18.00 uur besloten we wat te gaan eten. Er waren diverse kraampjes, waarbij je van alles kon kopen zoals hamburgers, pannenkoeken, loempia’s, patat en döner kebab. Wij besloten om pannenkoeken en döner kebab te halen, welke beide 2,5 muntjes kostten. Er was voldoende personeel aan het werk dus konden we vrij snel eten bestellen.
538-1

Dance Department

Rond 18.30 uur gingen we naar de Dance Department stage. Hier zorgde MOTi voor een goede sfeer. Zijn recente plaat ‘This is Dirty’ met het Canadese duo DVBBS kwam langs. Deze stage was gezellig en MOTi zorgde met zijn harde beats voor een knallende set. In mijn optiek zou deze man niet misstaan op de mainstage.
Na de set van MOTi besloten we om terug te gaan naar de mainstage. Hier stonden Sunnery James & Ryan Marciano op het punt te beginnen aan een 1,5 uur durende set. Deze twee mannen weten wel hoe ze het publiek moet opzwepen en dit deden ze met nieuwe tracks als ‘Circus’ en ‘Salute’. De dames werden tevens gevraagd om op de schouders bij een heer te klimmen. De sfeer was top tijdens de set van dit duo en doordat het begon te schemeren kregen de visuals steeds meer effect.

Om 20.45 uur was het de beurt aan het duo Mightyfools. Ook dit duo zorgde voor een goede sfeer. Met name de Aziaat van het duo wist het publiek in extase te brengen.
Last but not least was het de beurt aan mijn persoonlijk favoriet: Firebeatz. Deze heren weten wel hoe ze met grote hits als ‘Guitar Track, ‘Last train’, ‘Dear New York’ en ‘Helicopter’ de menigte gek moeten maken. Met name bij deze laatstgenoemde track, trokken vele bezoeker hun shirt uit en zwaaiden er mee in de lucht. Firebeatz zorgde voor een goede afsluiting van het feest en verdienen wat mij betreft volgend jaar weer een plekje op de mainstage.

Rond 23.00 uur was het feest afgelopen en gingen de bezoekers richting huis. De weg over het strand is dan lang met zware benen, maar bezoekers konden snel het parkeerterrein verlaten.

Conclusie

Turn up the beach was weer een succes. Vooral de mainstage was sterk verbeterd vergeleken ten opzichte van vorig jaar en de sfeer was op alle drie de stages goed. Onvriendelijkheden heb ik nauwelijks opgemerkt en was het personeel vriendelijk en vlot. Het weer was iets minder vergeleken met vorig jaar, maar al met al was dit een editie waar met een goed gevoel op kan worden teruggekeken.

Plus

  • Goede line-up
  • Goede organisatie van wc & eet/drink gelegenheden
  • Verrassende stages
  • Prima sfeer

Min

  • Geluid mainstage stond ‘s middags te hard
  • Lange wachttijden om bij IJmuiden strand te komen met de auto
  • Muziek viel vijf minuten stil tijdens set van Fedde Le Grand

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws