Party report: Vogelvrij Festival 2014 [zaterdag 12 juli 2014]

Jooshua Franssen | 15 juli 2014
party reports


logo-vogelvrij-2014Wat: Vogelvrij Festival 2014
Waar
: Fort bij Uithoorn, Amstelhoek
Wanneer: zaterdag 12 juli 2014
Tickets: 19 euro v.v.k, 25 euro a.d.d
Line-up: Don Diablo, Sick Individuals, Kill The Buzz, Mitchell Niemeyer, The Partysquad, FeestDJruud, The Darkraver vs Outsiders, Thomas van Ginkel, LeonV, Niks is tof soundsystem.
Reporter: Paul Jurgens

Sitdowns, op een matras crowdsurfen, het is jaarlijkse kost tijdens het Vogelvrij festival. Met dit jaar naast een top line-up, ook een veelzijdige line voor ieder wat wils. De zomer is ingeluid mede door Vogelvrij.

Vogelvrij!

Om eerlijk te zijn is Vogelvrij een van de weinige lokale house festivals in de gemeente De Ronde Venen. Tijdens de zomer ga je al gauw naar wat grotere festivals in de buurt van Amsterdam om als liefhebber aan je trekken te komen. Het nadeel van een ‘monopolie positie’ binnen de regio is dat je als organisator vaak weinig aan een concept wilt veranderen omdat je toch weinig concurrentie hebt, dus kan je op hetzelfde niveau blijven. Dat is totaal niet het geval bij de organisatie van Vogelvrij.

Wat begon als een bescheiden poging om een festival te introduceren in Mijdrecht is nu uitgegroeid tot een regionaal begrip. Tijdens de allereerste editie een aantal jaar geleden bestond de line-up meer uit lokale helden en waren er amper nationale deejays te vinden. Nu, een aantal jaar later, bestaat de line-up al voor 80% uit grote namen binnen de scene. Daarnaast is er ook heel veel op organisatorisch gebied verbeterd. Een dikke pluim voor de organisatie dus.

Verloop van de avond

Tijdens het festival kon je gebruik maken van tokens. 1 token kostte 2,50 euro en kon je direct bij de ingang halen. Gelukkig waren er korte rijen voor het halen van de tokens. Je kon betalen met contant geld maar je er was ook de mogelijkheid om te pinnen. Een biertje/fris kostte 1 token en als je wat sterkers wilde dan was je 3 tokens kwijt. Voor de hongerige festivalgangers stond er een kraampje met patat, hamburgers, tosti’s en zelfs verse panini’s.

Met een goed gevulde maag beginnen we de middag met de lokale talenten van Vogelvrij. Thomas van Ginkel trapte af, vervolgd door LeonV en daarna het 'Niks is Tof Soundsystem' bestaande uit JorritB en MyLove. Vroeg op de avond kwam de eerste grote naam al op het podium: Don Diablo. Op twitter beloofde hij al om een aantal nieuwe tracks uit te gaan testen en dat is ook zeer gelukt. De toon is gezet en de avond vervolgde zich met Mitchel Niemeyer, The Partysquad en The Darkraver vs Outsiders.

vogelvrij-festival-don-diablo

Tijdens de set van The Darkraver vs Outsiders kon je even lekker beuken. Oude hardcore klassiekers werden uit de kast gehaald en iedereen die even een pauze stond te houden begon zich gelijk weer te mengen met het overige publiek.

Daarna kwamen toch wel twee unieke artiesten. Kill The buzz, onderdeel van Hardwell’s Revealed Recordings familie die laatst nog in het voorprogramma van Hardwell zelf stond, en Sick Individuals, die nog een aantal weken geleden op Sensation Rusland nog platen zaten te draaien. Heel uniek dat de organisatie heeft kunnen regelen dat ze midden in het weiland van Uithoorn wilde draaien.

Naast de muziek was er ook nog ruimte voor een aantal spelletjes. In de hoek van het terrein stond een grote Kop van Jut en was er een mogelijkheid om je reactie tijd te testen. Was je sterk en snel genoeg won je een leuke prijs. Leuk voor de afwisseling en dit zien we graag meer!

Verbeterpunten

Het grootste gedeelte heeft de organisatie goed geregeld maar er zijn ook een aantal kleine kritiekpuntjes die een volgende editie nog beter maken. Ze worden gehaat of ze worden geliefd: de MC’s.

De hele avond werd gehost door Siddy MC en was duidelijk aanwezig. Na een tijdje stoorden we ons aan de MC omdat hij meer aandacht schonk aan zijn fles alcohol en de mooie vrouwen vooraan dan het entertainen van het publiek. Waardoor hij ook minder creatief was om het publiek bezig te houden. En daarnaast is het misschien beter als de MC tijdens een opbouw naar een climax zijn kunstje doet, in plaats van het steeds stil zetten van de muziek om te melden dat alle vrijgezellige dames op de schouders van de mannen moeten gaan zitten; Een verbeterpuntje voor deze jonge MC.

De WC’s mochten wat beter belicht worden. Er was wel licht beschikbaar alleen dit kwam maar van 1 hoek waardoor er laat op de avond een deel van de WC’s heel erg donker waren.
Twee kleine punten van kritiek, maar de geweldige line-up en de rest van de organisatie maken dit dubbel en dik weer goed.

Conclusie

De sfeer zat er goed in en je kon duidelijk zien dat iedereen zin had in een feestje en dat was ook te zien aan de kaartverkoop. De organisatie meldde dat deze editie bijna de status van uitverkocht had gehaald. Helaas was het dit jaar niet gelukt, er waren nog een aantal kaarten te koop aan de deur. Misschien dan volgend jaar? Wij hopen van wel aangezien de organisatie dit verdient als ze werken aan een aantal (kleine) kritiekpuntjes. Het heeft veel potentie!

Plus

  • Voorbereid op het weer; Zonneparasol en regenponcho’s aanwezig.
  • Goed bereikbaar
  • Line-up
  • Prijs
  • Speciaal scherm waar je de troostfinale van het Nederlands elftal kon zien

Min

  • MC (die de muziek te vaak stil zet).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws