Party report: Ultra Europe

Peter Güldenpfennig | 17 juli 2014
party reports


Ultra_Europe_Line_upWat: Ultra Europe
Waar: Split, Kroatië
Wanneer: 11, 12 en 13 juli
Reporter: Shirley van der Bilt
Line up: zie afbeelding rechts

Als we het over Ultra Music Festival hebben denken we al snel aan het festival van Miami. Inmiddels gaat dit feest de hele wereld over en was afgelopen weekend de tweede editie van Ultra Europe. Om precies te zijn in Split, Kroatië. In deze stad aan de kust staat het grote Poljud Stadion wat genoeg ruimte biedt voor een festival van dit formaat.

Daarnaast is Split een leuke vakantiebestemming om een aantal dagen vakantie te houden. Met een leuke boulevard en genoeg bars en clubs waar pre- en afterparty’s werden gehouden konden partygangers zich buiten het festival om ook prima vermaken. Daarnaast ligt aan het oude centrum Split ook het populaire strand Bacvice Beach. Hoewel je via de site van Ultra Europe je accommodatie en transfers kon boeken was het gunstiger om zelf een appartement en vlucht zoeken naar Split. De bezoekers die wij spraken die op de camping en/of accommodatie stonden, zaten namelijk 30 kilometer van het oude centrum vandaan. Wij zaten gelukkig wel in het oude centrum, en konden alles lopend af.

Het festival

Met overal posters, promotie-auto’s en marktkraampjes met merchandise, was niet te missen dat Split de gehele week in het teken stond van Ultra Europe. Jongeren van over de hele wereld waren naar Split afgereisd om 3 dagen lang in het Poljud Stadion los te gaan. Dat in Kroatië de regels wat soepeler zijn vergeleken met die van Nederland was aan alles te merken. Het feest ging elke dag om 16.00 uur s’middags van start in het stadion en eindigde om 05.00 uur in de nacht. Ook over de controle bij binnenkomst en veiligheid van de trappen op de tribunes in het stadion kan wat gezegd worden, maar we hadden eerlijk gezegd niet anders verwacht. We waren immers niet in Nederland. Het festival had naast de mainstage in het Poljud Stadion zelf ook nog twee kleine buitenstages op het buitenterrein. Hier draaide zowel grote als kleine namen, maar voor ons ook onbekende dj’s.

IMG_20140712_204532

Prijzen

Voor drie dagen Ultra betaalde je 180 euro. Niet duur, echter betaal je eenmaal binnen wel de hoofdprijs voor je consumpties. Daarnaast betaal je in Kroatië met Kuna’s. Een biertje was 30 kuna. Omgerekend naar euro’s betaalde je dus €4,20 maar dan had je wel een Heineken. Water was goedkoper, voor een sterk drankje of een Redbull was je wel weer wat meer kwijt. Het festival had wel een handig systeem ter vervanging voor muntjes. Op de eerste dag moest je je e-ticket omruilen voor een bandje. Dit bandje werd geactiveerd, en hier kon je onbeperkt geld op laden. Door je bandje tegen een apparaatje aan te houden rekende je je drankjes af bij de bar. Dit bandje was ook gelijk geactiveerd voor je entree, dus hoefde je niet drie dagen lang met je e-ticket rond te lopen. Wat ons betreft slim bedacht, al lag het systeem er wel eens uit waardoor je niet altijd je bandje kon opladen. Gelukkig hebben wij hier geen last van gehad.

Day 1

Het festival had het gehele weekend een dikke line-up. Vooral de eerste dag waren de Nederlandse dj’s duidelijk present op dit festival. Met Hardwell, Nicky Romero, Martin Garrix, Fedde le Grand en Showtek was het voor ons de moeite al vroeg naar het festival te gaan. Bij aankomst was het even een chaos. Niet gek, zo’n 50.000 man moest hun bandje laten activeren en saldo opladen voor drankjes. Nadat wij dat eenmaal gedaan hadden, konden we weer in een flinke rij staan om binnen te komen. We dachten door de drukte dat er wel al heel wat mensen binnen zouden zijn maar het stadion was nog alleen nog maar vooraan gevuld.

IMG_20140712_235125Toen eenmaal Showtek was begonnen aan hun set liep het stadion al langzaam steeds voller. Van Showtek zijn we niet anders gewend dan dat er een lekkere set werd neergezet, en ook hier wisten de dj’s een feestje te bouwen. Na Showtek werd er even muziek gedraaid via het geluid, op het podium werd namelijk een hele band neergezet. Inmiddels was de zon onder gegaan en kwam na deze opbouw Example het podium op. Een verassing voor ons, met een live band en zang wisten zij het stadion, dat inmiddels zo goed als vol was gelopen, heel goed te vermaken. Hoewel het geluid misschien niet optimaal was tijdens dit optreden, was het wel een feestje!

Daarna was het aan Fedde le Grand om achter de draaitafels plaats te nemen. Een prima set van deze dj. Maar Martin Garrix die hierna achter de draaitafels kwam liet het publiek helemaal los gaan. Ook Nicky Romero had een prima set, al hebben wij hem wel eens beter zien draaien.

We lieten Above en Beyond aan ons voorbijgaan en gingen naar één van de buitenstages. Hier begon om 3.00 namelijk Disclosure. We hebben ons prima vermaakt, maar misschien was een twee uur lange set voor deze dj’s net iets te lang. Een set van een uur was misschien beter geweest, aangezien het soms wat eentonig werd. Maar dat is misschien een kwestie van smaak… Hardwell sloot in het stadion de eerste dag af, samen met heel wat vuurwerk.

Day 2

Dag twee van dit festival had wat betreft de line-up heel wat in petto. Grote namen uit het buitenland zoals David Guetta, Knife Party en Sebastian Ingrosso stonden voor vandaag op de planning. We besloten dit keer na etenstijd het festivalterrein te betreden, rekening houdend met het feit dat we wel weer eens in lange rijen zouden kunnen staan. Echter waren alle dranghekken weg en konden we in één keer met een scan van ons bandje doorlopen. Het was ook nog betrekkelijk rustig.

We begonnen met Blasterjaxx, een prima inkomer. Helaas verliep het met het geluid het eerst halfuurtje niet helemaal goed voor deze jongens, maar na een snel herstel wisten zij toch een lekkere set neer te zetten.

Na dj Snake kwam voor ons echt het absolute hoogtepunt van dit festival; Laidback Luke. Hoewel hij s’middags nog op Extrema stond, zette hij in het Poljud Stadion de beste set neer die wij tijdens dit festival hebben gehoord. Het was duidelijk dat deze dag ook veel dag bezoekers waren gekomen. Het was twee keer zo druk als de eerste dag. Zo druk dat het op gegeven moment een chaos was om naar buiten te komen. Het was dringen bij de trappen, en ook de tribunes waren helemaal gevuld.

Ook met Knife Party hebben wij ons heel goed vermaakt. Wat ons betreft ook een van de hoogtepunten. Met Sebastion Ingrosso, David Guetta en Armin van Buuren was dag twee van dit festival wel echt ‘de’ dag. Ook aan het geluid en licht leek veel meer aandacht besteed dan de dag ervoor. Met een grote vuurwerknal werd dag twee afgesloten.

Day 3

Ja, twee dagen festivallen van 18.00 tot 05.00 uur hakken er toch wel een beetje in. Na een dag luieren op het strand en een bezoek aan een massagetent op Bacvice Beach pakten we alle energie die we nog hadden bij elkaar om op de ‘final day’ van het festival nog even los te gaan.

De line-up van deze dag was prima, maar voor ons pas de moeite om rond 22.00 uur aanwezig te zijn. En we waren niet de enige die er zo over dachten, het was nog betrekkelijk rustig bij aankomst. We begonnen met W&W, om vervolgens onze voetjes van de vloer te laten gaan met Afrojack. Een leuke en goede set. Inmiddels was het alweer wat drukker, maar gelukkig lang niet zo druk als de tweede dag.

Na Alesso volgde Tiësto. Na al die jaren weet hij nog steeds hoe hij een set neer kan zetten. Met nummers uit zijn oude en nieuw repertoire, en zelfs wat hardstyle was hij voor ons het hoogtepunt van deze dag. Aan Steve Aoki de eer om het festival af te sluiten. Natuurlijk met taart en vuurwerk.

Voorzieningen

Hoewel een heel hoop goed geregeld was, was er één ding echt een drama. De wc’s. We zullen niet in details treden, want het valt niet op een normale manier te omschrijven hoe vies deze op een gegeven moment waren. Wat dat betreft een absoluut minpunt voor de vrouwelijke toiletbezoekers.

Daarnaast was het in en uitgaan van het stadion op de drukke momenten van het festival ook niet helemaal goed geregeld. Waar exit stond mocht je op gegeven moment niet meer naar buiten, waardoor er veel gedrang op de trappen van de tribunes ontstond. Echter met een beetje dringen kwam je toch nog vrij snel naar buiten via andere uitgangen.

Met drankjes halen hadden we geen enkele moeite. Er waren genoeg barpunten waardoor je vrijwel altijd snel een drankje kon scoren. Op dit festival waren geen kluisjes, wat op zich geen probleem was. Doordat er saldo op je bandje stond hoefde je praktisch niks het stadion mee naar binnen te nemen.

Ultra Europe 2014

Het was geweldig!

Ja, wat moeten we zeggen? Dit festival is geweldig. Tussen allerlei partygangers over de hele wereld kijk je je ogen uit en kan je compleet uit je dak. De gekste verkleedde mensen, mooie mannen en vrouwen en ontelbare verschillende nationaliteiten is Ultra Europe echt een bezoek waard. Ook aan de lichtshow en lasers moeten wij onze complimenten geven en over het algemeen waren alle sets die werden neergezet gewoon echt heel goed! Ultra Europe is echt de moeite waard om voor naar Split af te reizen! Wij hebben ons in ieder geval boven verwachting goed vermaakt!

Plus

  • Locatie (zowel het stadion als Split zelf)
  • Line-up
  • Lichtshow en geluid
  • Sfeer

Min

  • Sanitaire voorzieningen
  • Het geluid stond op sommige momenten wat te zacht, echter niet storend

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws