Party report: C.R.A.F.T. [zaterdag 26 juli]

Eveline Meijer | 30 juli 2014
party reports


plattegrond_craft2Wat: C.R.A.F.T.
Wanneer: Zaterdag 26 juli
Waar: NDSM, Amsterdam
Line-up: B-front, Warface, Frequencerz, Promo, Zany, Distractor, Ryfle, Scope Dj, D-block & S-te-fan, Donkey Rollers, Devon K, Jason Payne, E-force en vele anderen.
Kosten: €29,50
Reporter: Alex van Leeuwen
Fotografie: Tessa van Nuland 

Wakker worden met knallende koppijn en een kater van jewelste. Ik vraag me af waar ik ben en wat ik in hemelsnaam heb gedaan. De bandjes om mijn polsen en het reclame foldertje naast mijn bed vertellen mij dat ik op een feest ben geweest, genaamd C.R.A.F.T.  Aan de hand van de foto's en de filmpjes kan ik gelukkig nog een aardige reconstructie maken van de dag, maar anders had ik me geen ene moer kunnen herinneren. Het feest C.R.A.F.T. wordt georganiseerd door het Noord-Hollandse Lose Your Mind (LYM) en zij zijn vooral bekend van Penoze en de Tijdmachine. Voor de eerste keer durfde LYM het aan een festival te organiseren met een klapper van een line up en maar liefst zeven (!) area’s.

Omstreeks 13.00 uur kwamen wij aan bij het festivalterrein en de beukende beats kwamen onze oren al tegemoet. Bij de ingang liepen wij eigenlijk zo naar binnen en ook het kluisje en de nodige muntjes voor 2,50 per stuk waren zo geregeld. Het feestgedruis kon nu echt beginnen en we besloten eerst naar de Tijdmachine area te gaan. Dit was een van de twee grotere buitenpodia.

We waren nog geen uur binnen of het begon flink te regenen. En de regen leek ook nog eens precies boven het festival terrein te blijven hangen. Toch maar besloten te gaan schuilen en vanuit de hardcore tent zagen wij een kleine 20 bikkels buiten losgaan ondanks de regen op de beats van Ryfle, Distractor & Zero Sanity en daarna ook bij Frontliner. Mij deed dit terugdenken aan de set van hem op The Qontinent in 2010. Wij waanden ons echt in een Tijdmachine, omdat toen ook maar een handjevol mensen de regen trotseerden en de echte bikkels een nat pak voor lief namen. Nu in 2014 was het niet anders.

Slagveld

De regen had van het terrein een slagveld gemaakt en de toiletten en bars waren amper te bereiken zonder natte voeten te halen. De organisatie sprong hier goed en adequaat op in door de routes te verleggen en zo het water te omzeilen. Hulde hiervoor. Met een gerust hart en droge voeten konden de bezoekers hun weg naar het toilet vervolgen. Bij de Tijdmachine stage kon het publiek van de helden van weleer genieten. Scope Dj, Josh & Wesz en Zany waren zo maar wat namen die de bezoekers trakteerden op beats uit de gouden hardstyle periode van 2005-2010. De sfeer was hier als vanouds te noemen. Veel vrolijke gezichten en dansende mensen. Het publiek was hier over het algemeen ietwat ouder dan op de rest van het terrein.

CRAFT Festival

Fundamental Area

Wie nog verder terug wilde in de tijd kon naar de grote loods gaan. Hier was de Fundamental Area gevestigd en hier werden oude classics, early hardstyle en early hardcore gedraaid. Hoogtepunt van de dag was toch wel de set van Promo. Al die oude hardcore klappers dreunden door de loods heen en de mensen waren flink aan het hakken. Van al dat gefeest, gespring, gedans, gestamp en gehak kregen wij in ieder geval flinke honger. De organisatie had voor een zeer divers aantal rollende keukens gezocht. Van poffertjes tot Mexicaans, van crêpes tot Turks: als fijnproever kon je je lol op. Top geregeld voor een festival in de kinderschoenen!

Wij besloten een uitstapje te wagen naar de talentstage waar Jason Payne achter de draaitafels kroop. Wat een ongelovelijke dosis raw bezorgde deze man de festivalbezoekers. Noteer deze naam alvast of knoop hem goed in je oren, want in de toekomst gaan jullie nog veel van deze man horen. De talent stage werd helemaal van voor naar achteren afgebroken.

De andere grote buitenstage was ingeruimd voor het andere goed lopende concept van Lose Your Mind genaamd Penoze. Hier werd de dag begonnen met meer melodieus werk om de dag af te sluiten met genadeloos harde raw hardstyle. Om wat te drinken te halen moest je hier wel wat langer in de rij staan en was één bar eigenlijk niet voldoende.

Delete vs Warface

Als afsluiter van het feest besloten wij naar Delete vs Warface in de Reckless area te gaan. Het geluid was hier de hele dag niet heel erg best te noemen, maar dat weerhield het publiek er niet van om helemaal los te gaan. Warface en Delete zijn op dit moment wel mannen die raw hardstyle nog een tandje harder maken. Voor ons gevoel gaat de raw hardstyle op sommige momenten nog harder dan de mainstream hardcore. Helaas was het om 23.00 uur gedaan met de muziek.

CRAFT Festival

Zo voor een eerste keer was dit een fantastisch festival te noemen. Er zijn nog wat kleine verbeterpuntjes, maar wij zien de toekomst van dit festival zonnig tegemoet. Wij zullen dan ook zeker volgend jaar weer een kijkje gaan nemen bij C.R.A.F.T. festival. Aan het bandje om onze polsen te zien schijnen wij nog niet naar huis gegaan te zijn, maar ook naar de C.R.A.F.T. after motherfuckers geweest te zijn. In de loods waar eerder de Fundamental area was werd nu van 23:00 tot 06:00 nog door de echte bikkels die het feesten nog niet zat waren doorgeknalt. De nacht werd opgebouwd van de oudere hardstyle tracks om vervolgens af te sluiten met hardcore.

De loods was helaas tijdens de after maar tot de helft gevuld, maar de sfeer was dik in orde. Iedereen perste zijn laatste beetjes energie er uit. Na eerst 11 uur op een festival gelopen te hebben om vervolgens nog 7 uur lang te knallen vergt aardig wat uithoudingsvermogen. De artiesten zorgden ervoor dat het tempo er flink in zat en na bijna 18 uur feesten was voor ons de pijp aardig leeg. Wij zijn blij dat wij uiteindelijk van ons welverdiende nachtrust konden genieten. Lose Your Mind: bedankt voor de goede zorgen en voor het opzetten van een meer dan dikke eerste editie van C.R.A.F.T. Tot volgend jaar!

Plus

  • Dikke line up
  • Terrein verleggen
  • Genoeg wc's
  • Vette Sfeer
  • Locatie
  • Diversiteit aan eten

Min

  • Geluid aan de zachte kant
  • Te kleine bar bij de mainstage

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws