Party report: Dekmantel Festival [3 augustus 2014]

Eveline Meijer | 6 augustus 2014
party reports


Party: Dekmantel Festival, dag 310291741_865389100154935_110984109640479044_n
Wanneer: zondag 3 augustus 2014
Locatie: Amsterdamse Bos
Reporter: Timos Krabben
Line-up: Met o.a. Nina Kraviz, Robert Hood, Surgeon, Jeff Mills, Marcel Fengler, Efdemin, Answer Code Request, Marcel Dettman, Luke Slater, Ben Klock, Ryan Elliot, Tale of Us, Ben Ufo, Benny Rodriques, DVS1, Motor City Drum Ensemble

Na het succes van de eerste editie Dekmantel in 2013 was het afgelopen weekend tijd voor deel twee. Net als vorig jaar weet de organisatie weer een ijzersterke lijst met namen op het programma te zetten. De editie van dit jaar kent in tegenstelling tot vorig jaar ook een derde festivaldag. Dit is de dag die door velen als het absolute hoogtepunt van Dekmantel 2014 wordt gezien.

De absolute top

Waar Awakenings de afgelopen jaren hét Technofestival bij uitstek leek te zijn, is daar nu ineens Dekmantel, een frisse jonge organisatie die het in een paar jaar tijd naar de absolute top heeft weten te schoppen. De verwachtingen waren hoog gespannen, de hele wereld kijkt mee. Logisch als je stuk voor stuk internationale toppers weet binnen te halen. Dag drie was er één voor de techno liefhebbers. Als namen zoals Marcel Fengler en Efdemin het spits moeten afbijten, zegt dat eigenlijk al genoeg over de rest van de line-up. Maar goed, ook de allergrootsten moeten zich keer op keer maar zien te bewijzen. En dat gebeurde: torenhoge verwachtingen werden waargemaakt.

Unieke performances

Met het openen van Marcel Fengler en Efdemin was de toon meteen gezet. Het was het begin van een indrukwekkende Ostgut Ton showcase die op het programma stond. Het wereldberoemde label uit Berlijn reisde met zo ongeveer al haar grote namen af van thuisbasis de Berghain naar het Amsterdamse bos. De Ostgut Ton brigade, met onder andere Ben Klock en Marcel Dettman, wisten de Berlijnse sound perfect te verkopen aan het publiek in Amsterdam. Van het begin tot het eind ging het compleet los in de vol afgeladen UFO-tent op het festivalterrein. Met de afsluiter van Ben Klock & Ryan Elliot als absolute hoogtepunt. Maar er was meer dan alleen maar techno uit Berlijn. Zo bewees DVS1 aan het publiek niet alleen van techno, maar van alle markten thuis te zijn. Op de selectors stage trakteerde hij zijn publiek op een heerlijke opzwepende houseset. En laten we vooral niet vergeten te kijken naar de mainstage waar de pioneer van Detroit techno, Jeff Mills, de boel in geheel eigen stijl afsloot. Met zijn klassiekers, waaronder “The Bells”, wist hij het gehele publiek mee te nemen op reis. Het gejoel en gejuich ging nog ruim een kwartier door na afloop. Dekmantel werd bedankt voor een fantastisch weekend, het publiek is in extase.

Groots maar intiem

Waar we eerder Dekmantel al vergeleken met Awakenings, houdt Dekmantel de boel kleinschalig en intiem. Dat is best knap aangezien het festival, net als Awakenings, bezoekers van over de hele wereld weet te trekken en inmiddels is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde productie. De meest intieme stage op het terrein was de selectors stage. De stage bevond zich midden tussen bosjes en bomen en was nog niet eens zo groot als een half voetbalveld. Met namen als DVS1, Benny Rodrigues en Ben UFO achter de draaitafels is dat precies wat ik bedoel met groots maar intiem. Zelfs bij de mainstage had je niet het gevoel met 25.000 man op een festival te staan.

Conclusie

Na afloop van haar tweede festivaleditie heeft Dekmantel zich internationaal met hoofdletters op de kaart weten te zetten. Dekmantel bevestigd maar weer dat je voor echte kwaliteit op het gebied van elektronische muziek toch echt in Nederland moet zijn. De organisatie laat zien dat hoe groots de line-up en ambities ook zijn, de intimiteit altijd gewaarborgd kan blijven. Wat er volgend jaar beter kan? Minder lange wachtrijen bij de ingang misschien. Maar eigenlijk is dat het enige gezeur op een dag waar verder alles klopte.

Plus

  • IJzersterke line-up
  • Internationaal aanzien
  • Intiem
  • Vernieuwend

Min

  • Langer wachten dan normaal bij de entree

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws