Ground Zero [30 augustus 2014]

Rick Francissen | 1 september 2014
party reports


Ground ZeroWat: Ground Zero
Waar: Recreatie Terrein Bussloo, Bussloo
Wanneer: Zaterdag 30 augustus
Line-up: Agressive, Alpha², Amnesys, Andy The Core, Angerfist, Audiofreq, Autriotricz, Bit Reactors, Brennan Heart, Buzz Fuzz, Carles S, Chain Reaction, D-Block & S-Te-Fan, D-Passion, Dano, Day-Már, Deathmachine, Deepack, Delete, Dexter, Donkey Rollers, Embrionyc, Endymion, Epic Noise, Freestyle Maniacs, Ghost, Gizmo, Hamunaptra, Hellter Skellter, High Voltage, Igneon System, Isaac, Jappo, Laurent Hô, Lenny Dee, LNY TNZ, Lunatic, MC Da Dyndrome, MC I See, MC Syco, MC Tha Watcher, MC Triggah, Meander, Mental Penetration, Miss Hysteria, Miss K8, Moridin, N-Vitral, Neophyte, Ophidian, Outbreak, Pavo, PCP, THe Ultimate MC, Phuture Noize, Playboyz, Predator, Promo, Psiko, Radium, Randy, Re-Style, Rheeza, Rob Gee, S'Aphira, Shadowlands Terrorists, Synapse, System:Overload, Tellurian, The Anarchist, The Braindrillerz, The Closing Battle, The Cyberdemon, The Dark Project, The DJ Producer, The Empire, The Geminizers, The Machine, The Outside Agency, The Prophet, The Viper, Thyron, Tieum, Tommyknocker, Unexist, Wasted Mind, X-Pander, Zany
Reporter: Wouter de Vink

De Recreatieplas van Bussloo vormde voor de negende keer het decor van het enige nachtfestival van Nederland, wat zo’n 15.000 bezoekers aantrekt. In de zeven areas kwamen verschillende muziekstijlen in de hard dance aan bod en daar had de zeer gevarieerde line-up een groot aandeel in. We hebben het natuurlijk over Ground Zero Festival – Dark Matter.

https://www.youtube.com/YWadFamwE_Y

Uniek in zijn soort

Het einde van het festivalseizoen komt al aardig in zicht, wat betekent dat de indoorfeesten voor de deur staan. Ground Zero speelt hier perfect op in; de locatie is gewoon buiten, tussen de bomen en aan het water, maar het heeft de tijden van een binnenfeestje. Waar je normaal gesproken bij een festival alleen de laatste paar uurtjes van een lichtshow kan genieten, is het bij Ground Zero andersom. De hele nacht waan je je in een mysterieuze, donkere setting en zie je het langzaam aan licht worden. Maar ook de verschillende kermisattracties geven een extra tintje aan het festival decor.

Naast dat Ground Zero het enige nachtfestival in Nederland is, heeft het ook een zeer brede line-up. Van de euforische hardstyle melodieën, tot het harde tempo van de Ruhr ‘G’ Beat-area; alles komt aan bod. Zo waren er voor de verschillende stages ambassadeurs aangesteld die meerdere keren kwamen draaien (zowel solo als in combinatie) en mee mochten denken aan de line-up voor hun area’s. Kortom, er werd flink aandacht besteed aan de muziek, daar houden wij van!

https://www.youtube.com/jVlG5wAVYIE

Begin in het donker

Het is toch wel weer wennen, in de avond naar feestje gaan. Je zit eigenlijk de hele dag te wachten tot het dan eindelijk avond is en je eindelijk naar het festival mag. Maar eenmaal op het festival aangekomen wordt het geduld beloond. Dit was onze eerste keer Ground Zero, nadat dit festival al een lange tijd op de bucketlist stond dankzij alle goede verhalen die we gehoord hebben. Misschien is het een beetje flauw om het al te verklappen, maar dit festival is vanaf zaterdag een vaste prik in onze agenda geworden.

Er waren op Ground Zero twee open-air mainstages (hardstyle en hardcore) met nog vijf andere area’s. Stuk voor stuk waren de area’s goed aangekleed, waar natuurlijk vooral de mainstages er bovenuit sprongen. Al in de verte kon je de verlichting over de plas van de immense podia zien. We begonnen onze avond bij de hardstyle mainstage, waar Audiotricz aan het openen was. Het duo staat bekend om hun meeslepende muziek en hun set benadrukte het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’.

Op naar de andere mainstage, de hardcore. Het begon al wat drukker te worden toen Endymion nog bezig was met hun set. De mannen van de hardcore-formatie krijgen vaak kritiek op hun nieuwe producties die volgens sommigen te soft zouden zijn, maar wie naar een set van Endymion komt luisteren krijgt een leuke, gevarieerde set voorgeschoteld. Neophyte ging op dezelfde stage live verder. Dat betekent dus oude en nieuwe platen met vocale ondersteuning, waar je eigenlijk nooit genoeg van krijgt. ‘Army of Hardcore’, ‘Gas Met Die Klote’ en ‘Adrenaline’, het publiek kende de tracks maar al te goed en schreeuwde die ook uit.

https://www.youtube.com/KbMJrg0OlRU

Verder in de nacht

Tijd voor een andere stage. De laatste tijd horen we veel goede producties onder de naam van N-Vitral voorbij komen en ook hij draaide op Ground Zero, in de industrial-area. Wow! Van sloom naar snel met snares en alles wat daarbij hoort. Van ‘Such Kick’ tot ‘Jump The F@#* Up’. Deze man heeft het allemaal en de gehele set door voelde je zo’n 'oh!' moment bij een zieke drop.

Ruhr ‘G’ Beat staat voor één ding: harde hardcore op volle toeren. Deze organisatie heeft een eigen area op Ground Zero en we mochten deze toen Tieum samen met Andy the Core en ’s Aphira moest draaien. De area puilde uit en het zweet viel naar beneden, maar wat een top sfeer hing er in deze tent! De Footworxx dj’s gaven flink gas en kwamen zelfs tot boven de 200 BPM. Typisch Ruhr ‘G’ Beat dus!

https://soundcloud.com/ruhr-g-beat-events/hardcore-by-andy-the-core-ground-zero-festival-2014-promo-mix

Terug naar de Industrial-area, die pal naast de Ruhr ‘G’ Beat-tent stond (handig!). Want hier zouden de meesters van industrial hardcore samen draaien: Ophidian vs. The Outside Agency. Ondanks de hoge verwachtingen hebben deze grootheden zichzelf weer overtroffen, om je vingers er bij af te likken.

De volgende stage waar we naartoe gingen was de Freestyle-stage. Met LNY TNZ zouden we het volgende uur doorbrengen. Zij weten wel hoe je een feestje moet maken. Echte partymuziek vloog je om de oren en de MC zweepte het publiek continu op. Het regende rond deze tijd een beetje, maar het regende vooral confetti tijdens de set: één groot feest.

Feestend de zon op zien komen

De Raw Hardstyle-stage hadden we nog niet gezien dus brachten wij hier een bezoekje aan toen Delete en The Geminizers aan het afsluiten waren. Deze artiesten denken niet in hokjes en besloten flink te rammen, waardoor het publiek ook flink los ging. Uiteindelijk werd hier dan ook met ‘Coming At You Strong’, een up-tempo hardcore plaat. Ja, ook hier werd flink gas gegeven.

Het werd langzaam licht en we brachten het laatste uurtje door op de hardcore mainstage. Daar sloten de ambassadeurs van de hardcore-area’s (Ophidian, Tieum, Amnesys en Lenny Dee) samen het festival af. De verschillende stromingen in de hardcore muziek kwamen samen in dit laatste uur. Een hele leuke afsluiter van een hele toffe nacht.

Conclusie

Zoals we al eerder verklapt hebben, Ground Zero Festival komt vanaf nu jaarlijks terug op onze party agenda. Een toffe locatie, goede aankleding en met een brede line-up die voor vette muziek zorgt: daar tekenen wij zeker voor.

Plus

  • Het enige nachtfestival in Nederland
  • De aankleding vulde de locatie perfect aan
  • De brede line-up

Min

  • Dure muntjes (3,5 muntjes voor €9,80, dus één biertje kostte €2,80)
  • Te smalle doorgang van hardcore mainstage naar Industrial/Ruhr ‘G’ Beat
  • Weinig vlonders/houtenplanken, waardoor het soms wat lastig was om je dansjes te doen
  • Weinig wc’s

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws