Party report: Mysteryland [23 augustus 2014]

Peter Güldenpfennig | 3 september 2014
party reports


Party: Mysteryland
Locatie: Haarlemmermeer
Datum: 23 augustus 2014
Line- up: Klik hier
Reporter: Lobke Ruijs

Vorig jaar vierde Mysteryland haar 20e verjaardag, maar dit jaar was het wederom een feestje om bij te zijn. De organisatie omschrijft het festival als een creatieve ontdekkingsreis. Dat klopt ook wel, want naast muziek is er veel meer te doen en te beleven op dit festival.

Muziek & sfeer

Om klokslag 11 uur gingen de poorten open van Mysteryland. Op de mainstage had Luuk van Dijk de eer te mogen openen. Deze 18-jarige dj kwam op Mysteryland terecht via de Kunstbende, hij won in 2013 onder de naam Don Camacho de titel van ‘Beste DJ’ en opende dit jaar Mysteryland.

https://www.youtube.com/oz5VlpOUvHw?

Naast hem stonden nog ruim 160 andere dj’s op Mysteryland, verspreidt over verschillende podia, ieder met een eigen stijl en uitstraling. Het was wel duidelijk dat er dit jaar in ieder geval weer veel aandacht aan besteed was. De variatie was enorm: van een op een ananas lijkend podium gemaakt van honderden ballonnen, tot een opblaaskerk. Het design van alle verschillende podia paste perfect bij diversiteit aan muzikale stijlen. Mysteryland is zo enorm groot, dat er voor iedereen wel wat wils is qua muziek. Van knallende techno tot beukende hardstyle, van house in alle soorten tot funky jazz. Doordat er zoveel verschillende stijlen waren, was het publiek ook erg breed. Een groot aantal was meteen te herkennen als trouwe fan van een bepaalde muzieksoort. Voor de mensen die verschillende muziekstijlen wilden horen, moest er wel nagedacht worden over een logistiek plan. Het terrein is zo groot, dat een half uurtje niks is om naar een ander podia te lopen. Verder was het erg druk, dus werd het lange lopen vaak nog wat ongemakkelijker.

Mysteryland

Creatief

Ondanks dat niet overal tussen de verschillende podia muziek was te horen, was er wel veel creatieve opvulling. Kleine en grote decoraties waren langs de weg te vinden. Verder was er bijvoorbeeld ook de Magic Forest; een gezellig hoekje van het festival waar het niet alleen gaat om de muziek, maar waar je ook even kon ontspannen. De sfeer op deze plekjes was erg gemoedelijk en het gaf het festival de nog meer diversiteit dan al aanwezig was dankzij de vele stages.

https://soundcloud.com/luukvandijkdj/therightway

Eindshow

Een van de dj’s die uiteraard niet kon ontbreken op Mysteryland is de nummer 1 van de wereld, Hardwell. Het laatste anderhalf uur zette hij de boel op zijn kop. Er werd enthousiast gejuicht en gedanst tot het allerlaatste moment. Ook bij de Q-dance stage was de eindshow om kippenvel van te krijgen. De lichten, de effecten, het vuurwerk en de welbekende stem van ID&T sloot dit podia in stijl af.

Mysteryland bestaat al sinds 1993 en is daarmee het langslopende elektronisch muziek festival, dat ze de expertise hebben om een geweldig festival neer te zetten is wel duidelijk. Als het aan ons ligt, mogen ze ook zeker de komende twintig jaar nog doorgaan met dit fantastische festival!

https://www.youtube.com/Pef8_uQjzSM?list=UUYX_IcIznJjbV_CeiIsoJYA

Drie vragen aan Luuk van Dijk

De winnaar van Kunstbende 2013 was Luuk van Dijk. Hij mocht de mainstage openen op Mysteryland en wij stelden hem enkele vragen vooraf.

Je draaide eerst onder de naam Don Camacho. Waarom besloot je verder te gaan onder je eigen naam?

‘Haha, dit wordt wel vaker gevraagd. Ik vond het zelf eerst wel een coole naam maar heel veel mensen gingen er dan vanuit dat ik reggaeton of latin draaide. Ook was het altijd weer spannend als je aangekondigd werd of als je een telefonisch interview had of je naam wel weer goed gespeld of uitgesproken zou worden. Op een gegeven moment werd ik een beetje gek!’

Als we luisteren naar je Mysteryland-mix op Soundcloud horen we een echte old school housevibe, gemixt met wat moderner werk. Waar komt die liefde voor house eigenlijk vandaan?

‘Ik maakte zelf eerst electro en progressive maar toen zag ik zelf op een festivalletje in mijn dorpje Hilversum, 2000 And One en Bart Skils draaien. Ik had eigenlijk nog nooit zoiets gehoord. Wel eens wat Marek Hemmann van mijn broer maar dat vond ik toen nog niks. Mijn vrienden stonden allemaal los te gaan bij The Partysquad en ik stond daar in mijn eentje bij 2000 And One. Tussen mensen die 10 jaar ouder waren, het interesseerde mij niks dat ik als een klein blond jochie van rond de twaalf jaar daar stond de dansen. Het was de avond van mijn leven!’

Als laatste: wat heb je dit jaar nog allemaal op stapel staan? Zijn er aankomende releases waar je iets over kunt vertellen?

‘Ik heb binnenkort mijn eerste release op het label Phonetic Recordings uit de UK en heb dan ook meteen mijn eerste release op een verzamel-cd samen met Hot Since 82. Verder komen er nog hele leuke feesies en festivals aan. Hou mijn Facebook in de gaten!’

Like: facebook.com/djluukvandijk
Volg: @luukvandijkdj
Luister: soundcloud.com/luukvandijkdj

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws