Party report: Alien Safari - Sprung! [6 en 7 september 2014]

Eveline Meijer | 12 september 2014
party reports


Sprung!Wat: Alien Safari - Sprung!
Waar: All-Star Arena, Zuid-Afrika
Wanneer: Zaterdag 6 en  zondag 7 september
Line-up: GMS, Riktam, Bansi, Phobos: Looney Moon, Mr Suit: Blue Tunes, Cybernetix, Dave Mac, Gandalf Grey, Geometric Flux, Hiyamyzo, Humerous, Skitzo, Technicolour, Telepathy :: Bom Shanka, Debut, The Elusive Gluon
Reporter & fotograaf: Bobby de Vries

Felle kleuren, dreadlocks, plofbroeken, surfdude, ‘bru’, psy-trance en heel veel blote voeten. Alien Safari: Sprung! staat bij de locals hier bekend als dé opening van het trance festivalseizoen en is een paradijs voor de hedendaagse hippies. Een wereld van verschil voor de Nederlandse raver. Een local vertelde me over dit geweldige festival en er is een wereld voor me open gegaan.

Venue

De locatie van Sprung is elk jaar ergens anders. Dit jaar was het op zo’n twee uur rijden van Kaapstad af. In Zuid-Afrika is dat een afstand van niks, maar het weer kan in die twee uur erg veranderen. Zo was het in Kaapstad bewolkt en vies, maar op Sprung licht bewolkt en warm. Je bevindt je al in de middle of nowhere als je in de buurt komt, maar het laatste stukje rijden brengt je via een hobbelig pad naar een weiland waar de parkeerplaats, camping en het festival zelf is. De locatie dit jaar was prachtig vanwege de omliggende bergen. Aangezien de festivals zo afgelegen liggen, hoeven ze geen rekening te houden met omwonenden. Dus in plaats van dat het elf uur te moete stoppen, begint het hier op zaterdag al om half vijf en gaat het door tot zondag vroeg in de avond

Sprung!

Eén groot hippiefest

Toen we aankwamen op het terrein, voelden we ons enorm ongemakkelijk en underdressed. Denkend aan de Nederlandse festivals trok ik m’n mooie hipstertrui aan en dacht er wel tussen te passen. Dat viel zwaar tegen. Iedereen liep op blote voeten en in pofbroeken, ze hadden dreadlocks en veren in hun haar, oftewel hippies en gipsy’s. De slogans van Sprung luiden ook 'One love. One heart. Be free.' & 'Why fit in when you are born to stand out.' De sfeer was daardoor ook heel relaxed. Iedereen was gekleed zoals hij dat wilde en danste op de manier die goed voelde. Niemand kijkt elkaar raar aan, niemand is bezig met wat anderen doen, iedereen geniet van het feestje.

Goed geregeld

Sprung!Iedereen heeft hier respect voor de natuur en probeert afval en sigaretten zoveel mogelijk dusdanig te laten eindigen in de vuilnisbakken in plaats van verspreid en vertrapt op de grond. De hele dag liep er personeel rond om de bekertjes die wel op de grond liggen op te ruimen. Daarnaast werden de toiletten regelmatig schoongemaakt; zowel leeggemaakt als een doekje erdoorheen.
Het barpersoneel was snel, vriendelijk en leuk. Na drie keer bestellen, wisten drie personeelsleden wat we wilden bestellen. Iets wat je niet snel ziet of verwacht op een festival. Het terrein, de camping en de parkeerplaats werden constant bewaakt en langs het hele pad stonden verkeersbegeleiders voor als er nog auto’s aankwamen.

Prijzen

Zuid Afrika staat er deels om bekend dat alles zo goedkoop is. Dat geldt ook voor de festivals. Voor Sprung betaal je ongeveer 21 euro, voor een biertje €1,10 en voor iets te eten gemiddeld drie euro.

Psy-trance

Dit was voor mij het eerste psy-trance festival en ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Ik had al wat gehoord via de aftermovie van Sprung 2013, maar nog steeds kon ik het nog niet helemaal plaatsen. Constant als ik met de local over Sprung aan het praten was, zei hij ‘stomp, stomp, stomp’. Pas op het festival snapte ik dat het om hun manier van dansen ging. Bouncen en stampen is de essentie van de dans en daar is de muziek ook top voor. De line-up zei me helemaal niks, maar ik kan wel vaststellen dat er geweldig werd gedraaid.

Sprung!

Een tip voor mensen die vroeg in de lente naar een festival gaan en ook blijven kamperen: neem genoeg warme dingen mee, want in de nacht kan het hier (zeker in de lente) flink koud worden.

Kortom de psy trance festivals zijn nog een reden om verliefd te worden op Zuid-Afrika. Cheers bru!

Plus

  • Goede muziek
  • Top prijzen
  • Goed geregeld
  • Mooie locatie
  • Perfecte sfeer
  • Toffe aankleding

Min

  • Niet genoeg stromend water
  • Geen toiletten bij de camping

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws