Party report: Smeerboel Festival [13 september 2014]

Rick Francissen | 14 september 2014
party reports


SmeerboelWat: Smeerboel Festival
Waar: Grasweide Papendorp, Utrecht
Wanneer: Zaterdag 13 september
Line-up: Roger Martinez, Egbert, Gary Beck, Joris Voorn, The Advent, Industrializer, Tommy Four Seven, ROD, Prunk, Miss Melera, Finnebassen, Tapesh, Gabriel Anada, Wouter de Moor, De Sluwe Vos, Falco Benz, Michieltjee, De Klerk, Splendid, Jack Parow, Chef' Special, Skip & Die, Kees van Hondt, DJ Cinta Soul, Miggs De Bruin, ReaZun, Deux Deux, Rico & ART, Digitzz, Typhoon, Stropstrikkers, Fakkelbrigade, Kleine Jay, Resist, Krampfhaft, Ganz, Joker, Gomez, Brutuzz, Sinjin Hawke, Monki, Aphrodite, Junior Red, Karimooo, Quinten 909, Hitmeister D, Doppelgang, Space girls, Wouter S., DJ Moortje, Def Rhymz, Aiscream, Darkraver
Reporter: Roziena Salihu
Fotografie: Maxime Seltenrijch

Papendorp, een klein dorpje naast Utrecht. Normaal een industrieterrein, maar op 13 september omgetoverd tot een waar paradijsje: Smeerboel festival. Een plek waar de voetjes nog even van de vloer mochten op een mooie nazomerdag. Een plek waar de dagelijkse sleur even vergeten mocht worden en de lowlifer in ieder weer naar boven kwam. Met een zonnetje dat alleen boven het festival leek te schijnen en line-up waar waar je u tegen zegt.

Het creatieve beest past z’n naampje

Voor vijf euro koop je een routerticketvoor de pendelbus. Deze brengt je van Utrecht Centraal naar de voordeur van het festival. Een smeerboel mag je het wel noemen. Chillouts ingericht met oude badkuipen voorzien van glow-in-the-dark verf en een verfkraam waar je jezelf festivalproof kan maken, maakten het festival zijn naam waardig. Gooi dit in de mix met vleugje zomer en zie de geboorte van goede planning. Voor veertig euro mag je aanschouwer zijn van een intieme bijeenkomst met een uiteenlopend publiek. Voor een kluisje betaal je zeven euro, zonder borg. De kluisjes zijn groot genoeg voor drie personen. Voor 13 euro mag je jezelf eigenaar moenemen van vijf biertjes, bierie’s, of pilskes. Met borden als: 'Haal je lauwe bierie hier’ en ‘haal uwe koude pilske hier’, was de bar niet moeilijk te vinden. Als introductie werd er een shotje gepresenteerd dat gratis geproeft mocht worden.

Voor iedereen een feestje

Voor ieder wat wils op Smeerboel festival. Op zeven verschillende stages waren vele muziekstijlen te horen. Van ruimtelijke deephouse over naar de intens vrolijke muziek die spendid ons ten horen gaf. De Nederlandse hiphopscene werd breed vertegenwoordigd op de hiphopstage. Vooral Typhoon kreeg het publiek met zich mee met 'zandloper' als afsluiter.

https://www.youtube.com/eJb2r90KDxs?

Naast Typhoon waren ook Rico, Sticks en Winne aanwezig die elkaar supporten bij ieders show. Met teksten die de allendaagse problemen vertalen en te verzachten door de gekste beats en gladste flows, deden de mannen waar ze goed in waren. De bass-stage had een intieme en rauwe sfeer die pastte bij de diepe beats van onder andere Sinji Hawke.

In de avonduren stampten we compeet gedachtenloos bij de techno-stage. Een grote tent die het vakantiegevoel weer in ons naar boven haalt. Met onder andere Egbert, Joris Voorn en Tommy four Seven is een harde avond gegarandeerd. En een Nederlands festival is natuurlijk niet compleet zonder Kees van Hondt als afsluiter. Zoals gewoonlijk werd de tent bebost met takken die verlengstukken mochten spelen van feestende handjes.

End good. All good

Al met al mag ik Smeerboel festival bestempelen als geslaagd. De intieme sfeer die er hing zorgde ervoor dat mijn fantasie overuren maakte. Door de grote variatie aan muziek was het niet moeilijk je een hele dag te vermaken. Daarnaast kreeg opkomend talent een plekje, maar werden acts die ons kleine land al tijden vertegenwoordigen niet vergeten.

Het was een perfecte afsluiter van het festivalseizoen die mij met een tevreden gevoel en een warme herinnering de wereld weer in stuurt. Ik ben klaar om mij weer te storten op het gewone leven. Waar schoolgebouwen nog steeds saai zijn en de toekomst nog steeds kleurloos. Maar met een warme herinnering aan hoe het ook kan.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws