Party report: Q-Base [13 september 2014]

Rick Francissen | 16 september 2014
party reports


Q-BaseWat: Q-Base
Waar: Weeze Airport, Weeze
Wanneer: Zaterdag 13 september
Line-up: O.A. Atmozfears, Code Black, Frontliner, Wildstylez, Max Enforcer, Zatox, Activator, Phuture Noize, Ran-D, E-Force, Titan, Art of Fighters, Tynthax, Xcite, Panic, Mad Dog, Ruffneck, Trahser, Fracture 4, Dither
Reporter & fotograaf: Robin van der Kooi

Op 13 september werden de liefhebbers van ‘harder styles’ wederom meegenomen op een avontuurlijke reis, die begon in de middag en eindigde in de vroege ochtend. Vorig jaar vierde Q-Base haar mijlpaal met de uitverkochte 10e editie en daarom des te meer reden om dit jaar een nieuw tijdperk in te luiden met nog hardere, duistere sounds en mooiere aangeklede areas.

Q-Base groeit en zal blijven groeien. Niet alleen in populariteit maar ook de innovativiteit van het feest neemt toe. Voor de Open Air Stage is er een nieuwe plek gevonden en ook kreeg het grote hardcore podium ‘This is Hardcore’ een flinke upgrade, zowel in vierkante meters als in aantallen dj's.

Dit jaar is er gekozen voor een slogan die in 2012 al eens gebruikt werd voor het anthem van het rawstyle feest Loudness. Echte liefhebbers weten wat er hiermee bedoeld wordt: Creatures of the Night. En zij waren er allemaal.

First impression

Na een goed vlotte aankomst zonder al te veel oponthoud, hadden we ons voorgenomen om binnen een uur heel Q-Base te bewonderen. Puur voor een eerste indruk, om te zien of die aan het einde van het feest nog zo was. We hebben zo’n beetje elke area gezien en onze overall indruk was: mooi aangekleed, strak geluid en een sfeertje wat er al vanaf seconde een in zit.

Q-Base

Met 13 areas en meer dan 100 dj's is Q-Base elk jaar weer een feestje dat vaste prik is op de agenda van de hardere styles liefhebber. Tevens omdat men Q-Base ziet als afsluiter van het festivalseizoen is er des te meer reden om nog eens extra uit je plaat te gaan. Van een nieuwe area ‘Don’t Feed After Midnight’, waarbij de organisatie ruimte bied voor creatief talent, en een nieuwe area waarbij alleen maar hardstyle-platen gedraaid werden uit het jaar 2005-2009 genaamd ‘Back in Time’, tot aan een zwaar vernieuwde hardcore mainstage genaamd ‘This is Hardcore’, allen hadden zij een ding gemeen: erg goede sfeer en een geluidje waar je u tegen zegt.

De Hangar

We begonnen onze reis in de Hangar. Elk jaar weer een mooie area waar je letterlijk los ging in een underground-ruimte waar 65 jaar geleden ongetwijfeld andere dingen gebeurden. Geck-o was bezig om de sfeer er flink in te krijgen en we genoten van onze eerste biertjes. het viel direct op dat het vanaf het begin al erg druk was. Het was dus goed te merken dat iedereen er vanaf het begin af aan bij wilde zijn.

Ook dit jaar had de organisatie weer een stevige rauwe line up in elkaar gedraaid en als echte raw-liefhebber hoefde je eigenlijk geen seconde deze area te verlaten. Hoogstens om een bezoekje te doen aan de toilet want wat werd het daar warm zeg!

https://www.youtube.com/lqIbfDKyQ3I?

De tweede dj van de avond was het duosetje Crypsis vs Digital Punk. Normaliter een afsluitingsact waardig, want deze twee heren begonnen hun set met een plaat die niet garant stond voor de rauwheid voor de rest van de avond/ochtend: 'Break Down Low'. Een melodieuze hardstyle-track met een fijne hardere kick. De melodieuze hardstyle liefhebber kwam bedrogen uit want daarop volgde een serie aangename rawstyle tracks.

Open Air

Q-baseRond een uur of acht kwamen we aan bij Code Black vs Atmozfears. Deze twee staan echter wel bekend om hun melodieuze sounds en zo’n beetje elke bekend track van deze dj's passeerde de revue. Heerlijke zwevende sounds, een biertje en volop zon stonden garant voor de rest van hun set. Tevens waren de bar en het toilet op een steenworp afstand, dit alles bij elkaar was genoeg reden om langer in de Open Air te blijven, maar helaas had de organisatie nog voor veel meer lekkers gezorgd dus vervolgden we onze journey en reisden we terug de tijd in.

Back in Time

Na een midnight snack in de vorm van een bak patat en een frikandel hadden we een mooie eerste indruk van het feest en een goede bodem gelegd voor de rest van het festival. Hoe kan het nou mooier zijn dat de organisatie ook gedacht had aan de liefhebber van de welbekende Tijdmachine sounds. Een naam die afstamt van een feest op 1 maart eerder dit jaar. Oudere rauwe en melodieuze platen uit 2005-2009 werden hier gedraaid en grote namen zoals Luna en Tatanka in een van de kleinste areas van het feest.

We begonnen bij Josh en Wesz en hadden ons voorgenomen na een uur weer verder te kijken omdat we ons probeerden te houden aan een vooraf uitgestippelde route en timetable. Ook dit duo kreeg alles en iedereen helemaal gek en door deze twee werden weer mooie herinneringen van vroeger opgehaald. We besloten om Scope Dj, die na deze set stond opgesteld, ook mee te pikken. Kortom weer even helemaal terug de tijd in.

Q-base

This is Hardcore

Als bezoeker ontkom je niet aan het grote mooie hardcore podium dat ook dit jaar weer helemaal goed voor elkaar was. Omdat onze vooraf bepaalde timetable toch al helemaal aan banden was gelegd, besloten we om een half uurtje mee te pikken. Achteraf had dit best langer gemogen. DJ Panic was op dat moment enorm aan het knallen en de special effecten in de vorm van lasers kwamen mooi tot uiting. Op die manier werd er een echt underground sfeertje gecreëerd en werd onze indruk van Q-Base 2014 alsmaar mooier en mooier. We konden het niet laten om toch weer even terug te gaan naar onze eerste liefde en die liefde was de Hangar waar op dat moment Titan en later Exit Mind hun kunsten vertoonden.

PRSPCT

Omdat de timetable aan banden was gelegd, maar we nog wel een paar djs in het bijzonder wilden zien, kwamen we uit bij DJ Ruffneck. Iedereen kent deze dj nog wel van zijn bekendste meezinger ‘Ruffneck Rules Da Hardcore Scene’. Ook hier kwamen weer veel oude mooie herrineringen naar boven al moet ik bekennen dat zijn sounds toch wel erg anders klinken dan vroeger. Niet zo heel gek: nagenoeg elk dj upgrade zijn of haar sounds. In deze area was het echt te warm en na een krap half uurtje besloten we verder te gaan om ons op te maken voor Warface en Radical Redemption in wederom de Hangar area.

Maximaal

Toen we in de gaten hadden dat het alweer tegen vieren was, kwamen we erachter dat ook deze editie weer heel snel voorbij ging. Met nog drie uurtjes op de klok maakten we ons op voor Radical Redemption. Deze draaiden toch wel een afwijkende set met een soort van tribute aan de oudere hardstyle.

Q-baseOp dat moment voegden de Back in Time area zich samen met de Hangar en werd de liefhebber van zowel oude- als nieuwe sounds op zijn of haar wenken bediend. Toch was het wel even wennen. Een dj die bekend staat om zijn snoeiharde sounds die overgaat naar Tijdmachine sounds. In het begin was het publiek wat afwachtend, maar al snel kwam de oude sfeer weer terug. Nog mooier werd het toen de welbekende snoeiplaten weer uit de kast getrokken werden. Wat een sfeer en wat een sounds! Nieuwe collabs met Titan en Crypsis werden gedraaid en ik baalde dat ik geen luiers mee had.

De afsluiting

Traditiegetrouw sloten we af op de Open Air Strip: de mainstage van de hardstyle waar een hardcore act afsloot. Deze act stond ook wel bekend als Art of Fighters. Omdat we allemaal zo’n beetje op onze laatste benen liepen, was het moeilijk om de muziek bij te houden, maar gelukkig hadden onze ‘stamp buren’ voor verfrissing gezorgd.

Dit tekende eigenlijk de sfeer voor Q-Base: een groepje onbekenden waarmee je amper een woord gewisseld had, zorgde voor water, cola en bier. Ons geluk kon niet op want deze eindshow was enorm mooi en het vuurwerk maakte Q-Base 2014 compleet. Na zo’n negen edities van Q-Base meegemaakt te hebben moet ik toch wel bekennen dat in deze editie alles zat wat een festival compleet maakt.

2015?

Absoluut een GO! Q-Base innoveert, experimenteert en valt terug op haar goede basis (letterlijk en figuurlijk). Een locatie dat zo’n beetje de mooiste is dat je als organisatie kunt wensen, een goede opkomst aan bezoekers en een scala aan goede dj namen, dat is waar Q-Base voor staat! Hoewel de datum voor 2015 nog niet bekend is, ligt de de pen in de aanslag om deze in ieder geval te noteren voor september 2015.

Plus

  • Extra locaties (zoals 'Back In Time' en 'Talent area')
  • Het geluid (zeer zuiver en volumeknop op max.)
  • Decor en aankleding ‘This is hardcore’ area
  • Erg goede sfeer in eigenlijk alle areas
  • Vriendelijk en correct barpersoneel/beveiliging
  • Het weer (droog en zonnig)

Min

  • Te vol in de Hangar area (en dus te warm)
  • Co2 kanonnen tijdens de set van Theracords live (geluid kwam minder tot uiting)
  • Lekkage in hardcore area (Ghosttown)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws