Party report: Summerlake Outdoor [20 september 2014]

Rick Francissen | 21 september 2014
party reports


SummerlakeWat: Summerlake Outdoor
Waar: Molenvlietpark, Woerden
Wanneer: Zaterdag 20 september
Line-up: Julian Jordan, Jordy Dazz, Prok & Fitch, Erick E, Rene Amesz, Carl Trick, Cat Carpenters, Stanford & J, Solarstone, Sean Tyas, Giuseppe Ottaviani, Alex M.O.R.P.H., RAM, Orkidea, Mark Xixma, Adam Seller, CaroLin, Da Silva, Andreas Henneberg, Oliver Weiter, Michel de Hey, Gabriel Ananda, Arjuna Schiks, Remy, Wouter de Moor, Stefano Richetta, Complicated, B-Front, Digital Punk, The Prophet, Atmosfears, Rebourne, D'Cepticon, Pittboy, I See & The Gambler
Reporter en fotograaf: Shirley van der Bilt

Wat vliegt zo’n festivalseizoen toch altijd weer snel voorbij. De eerste blaadjes beginnen bruin te kleuren en in kleine aantallen vallen ze al van de bomen. Gelukkig hebben we afgelopen week ook nog volop van de zon mogen genieten. Zo ook gisteren in Woerden waar, zoals elk jaar, het festivalseizoen wordt afgesloten met Summerlake. Deze seizoensafsluiter hebben wij natuurlijk niet aan onze neus voorbij laten gaan.

Uitverkocht

Al een aantal edities lang krijgt de organisatie van Summerlake het voor elkaar uitverkocht te zijn. De meeste bezoekers komen voornamelijk uit de omgeving van Woerden, wat nabij Utrecht ligt. Een lekker lokaal festival dus. Opvallend aan dit festival is dat de gemiddelde leeftijd zo rond de 35 jaar ligt. Bij aankomst viel dit ons dan ook meteen op. Echter is ook de jongere generatie zeker aanwezig, wat bij elkaar een hele prettige sfeer brengt. Wellicht is dit ook wel de kracht van Summerlake. Dit jaar heeft de organisatie het festival uitgebreid met een Hardstyle stage. Met een extra stage dus meer ruimte voor meer bezoekers. En ook dit jaar, inderdaad; uitverkocht!

Bereikbaarheid & Prijzen

Het terrein waar Summerlake elk jaar wordt gehouden (Molenvliet wijkpark), is zowel met de auto als met het openbaar vervoer makkelijk bereikbaar. Vanaf de A12 ben je met vijf minuten bij het festival waar verschillende parkeerterreinen zijn ingericht. Voor tien euro kun je hier je auto neerzetten. Ga je een stukje verder van het terrein af de wijk in kan je met geluk je auto zelfs gratis parkeren. Kost je alleen een stukje verder lopen. Vanaf het treinstation van Woerden rijden er constant pendelbussen die je voor de deur van het festival afzetten. Een retourtje voor deze pendelbus; drie euro.

Summerlake

Start!

Nadat we de auto hadden geparkeerd en een stukje hadden gelopen zagen we bij de ingang al wat rijen staan om naar binnen te komen. Deze liepen gelukkig vlot door en ook wij waren zo binnen. Direct bij de ingang konden we voor zeven euro een kluisje bemachtigen. Hier werd gewerkt met een pincode voor je kluisje in plaats van een sleutel. Geen gerommel meer met borg en na afloop niet meer in de rij hoeven te staan om deze terug te krijgen (als je je sleutel niet bent kwijtgeraakt). Daar houden we van! Eenmaal aangekomen bij de kassa’s voor muntjes konden we kiezen tussen automaten of een gewone kassa. Aangezien we toch cash hadden besloten we bij de gewone kassa onze muntjes te halen. Ook hier de gebruikelijke prijzen; vier munten voor tien euro. Voor we het wisten stonden we op de mainstage, in het zonnetje, met een drankje. Een goed begin!

Line-up

We gaven het hier boven al aan. Dit jaar heeft Summerlake zich uitgebreid met een hardstyle stage. Het terrein waar het festival wordt gehouden is niet heel groot, wat een intieme sfeer brengt. Er is tegenwoordig een vierde stage bijgekomen en de indeling is naar onze mening goed gedaan, want de intieme sfeer van het terrein is behouden gebleven.

SummerlakeDe Grotesque-stage (techno en deephouse) was voorgaande edities altijd in een tent. Dit jaar is deze stage verplaatst naar een hoger liggend gedeelte van het terrein als een overdekte area. In de tent is nu hardstyle en in een andere tent kon de tranceliefhebber zijn gang gaan. Dat de organisatie elk jaar een gevarieerde line-up neerzet kunnen we beamen. Ook dit jaar zien we naast dj’s van eigen bodem ook dj’s uit Duitsland, Italië en de UK. Wel vonden we de line-up van de mainstage, zeker als we kijken naar die van voorgaande jaren, erg tegenvallen! Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de hardstyle stage waar o.a. The Prophet, B-Front en Digital Punk op het programma stonden. Ergens begrijpelijk, maar wat ons betreft wel zonde. De voorgaande jaren kwam de bezoeker juist ook voor deze stage op het festival af…

Lekker weer? Check! Sfeertje? Check!

Met het zonnetje, af en toe en wolkje en een klein zuchtje wind was het een perfecte dag om het festivalseizoen af te sluiten. Iedereen was vrolijk en de sfeer was top. Al vrij snel was de mainstage volgelopen. We besloten even een rondje over het terrein te doen, om vervolgens ook het toilet een bezoek te brengen. Hiervoor moest je namelijk, omdat er maar één punt is, naar het achterste gedeelte van het terrein toe. Als vervelend hebben wij dit niet ervaren aangezien je langs of door de trance-tent loopt. Er staan kraampjes zoals een hippiemarkt, je kan wat te eten kan scoren zoals friet of een lekkere warme wafel om vervolgens door of langs het grote plein met picknicktafels te lopen, waar de gehele dag door mensen even chillen of zitten te eten. Naast dit plein staan voldoende wc’s. En zeker s’avonds wanneer het een en ander gezellig verlicht is zit dit plein constant vol. Dat zien we niet op elk festival…

Muziek

Natuurlijk hebben we een klein kijkje genomen bij de hardstyle stage. De bas had wat ons betreft wat harder mogen staan, maar ook dit geldt voor het geluidsniveau van de muziek op de mainstage. Echter zit het festivalterrein dichtbij bewoond gebied en zal dit waarschijnlijk in verband met geluidsoverlast wat gedempt zijn. De hardstyle-stage ging lekker los en was inmiddels redelijk volgelopen. Een goede keuze dus van de organisatie om deze tot de stages toe te voegen.

Toch wilden wij van de zon genieten nu nog het kon en besloten we de dag voornamelijk op de mainstage door te brengen. Hoewel de meeste dj’s misschien geen belletje deden rinkelen bij de meeste bezoekers, was er absoluut niks mis met hun draai-skills. Dit was namelijk gewoon goed en lekker. Sterker nog, er was een hele goede opbouw door de dag heen van latinhouse naar clubhouse. Hoe dichter we naar de avond toe kropen hoe progressiever de house werd. Helaas viel de muziek tijdens de set van Prok & Fitch even uit. Binnen twee minuten was dit weer hersteld en ging na een juich vanuit het publiek het feestje gewoon weer door. Zoals de MC ook zei; ‘These things happen!’.

https://www.youtube.com/zEAccgGkVns?

Voordat Jordy Dazz aan zijn set begon besloten we snel even te kijken bij Grotesque stage. Rondom de overdekte area zit een heuvel waar veel bezoekers vanaf daar zittend van de muziek genoten. Hier raakten wij in gesprek met twee koppels uit Brabant die met elkaar voor het eerst Summerlake bezochten. Hoe oud ze waren, hebben wij ze niet gevraagd, maar de 40+ was bij deze koppels wel bereikt. Wat ze van dit festival vonden? Geweldig. Vooral de sfeer en het feit dat hier gemiddeld ouder publiek, maar toch ook veel jongeren rondlopen vonden zij fantastisch. Dit hadden ze op nog geen enkel festival meegemaakt. Daarnaast de variatie van muziek en het kleinschalige terrein maakte het voor de Brabanders een goed en leuk festival en vonden deze zeker nog een bezoekje waard. En we kunnen ze geen ongelijk geven, want aan variatie van muziek is er inderdaad voldoende.

Dag Festivalseizoen, hallo indoor partys!

Inmiddels was de zon al helemaal onder en besloten wij terug naar de mainstage te gaan die mooi was opgelicht. Duidelijk was er meer aandacht besteed in deze dan in voorgaande jaren. Goede lasers, veel kleuren en effecten liet de stage mooi uitkomen in het donker. Jordy Dazz was inmiddels ook aan zijn set begonnen en liet het publiek een tikje harder losgaan dan dat ze al deden. Aan Julian Jordan, welke onder dj-categorie à la Martin Garrix (18 jaar en heel talentvol) valt, de eer om Summerlake 2014 af te sluiten. Geen slechte keus van de organisatie want Julian Jordan deed dit gewoon hartstikke goed! Natuurlijk mocht een vuurwerkshow niet ontbreken om het festival af te sluiten. Met een paar mooie vuurwerkknallen namen we afscheid van Summerlake en het festivalseizoen van 2014. Degene die het feesten nog niet zat waren konden in de binnenstad van Woerden nog doorfeesten op de georganiseerde afterparty van Summerlake. Wij vonden het wel mooi geweest. Het festivalseizoen is voorbij; op naar de indoor-feestjes!

Plus

  • Intiem en gezellige sfeer
  • Jong en oud publiek
  • Sanitaire voorzieningen
  • Organisatie
  • Uitbreiding hardstyle stage, echter om intimiteit te bewaren zal festival niet meer moeten uitbreiden.
  • Het weer
  • Geen flesjes water maar uitgeschonken in plastic bekertje --> Prijs 1 munt (te duur!)
  • Geluidsniveau hardstyle tent
  • Line-up mainstage

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws