Party Report: Zo. Festival [20 september 2014]

Eveline Meijer | 26 september 2014
party reports


Zo. FestivalWatZo. Festival
WaarBavaria Brouwerij, Lieshout
Wanneer: Zaterdag 20 september
Line-up: Yellow Claw, Bassjackers, Kraantje Pappie, Mr. Polska, Shermanology, Watermät, FeestDJRuud, Vato Gonzalez, MC Tjen, DJ Dyna, Jamie Johnson, MR. Bermunda, Funkmaster B, Egbert, Benny Rodrigues, Sandrien, De Sluwe Vos, NT89, NERD, Kom-Plot, Jody Bernal, Tony Star, It All Started in the Nineties, Addy Haddy, Puinhoop Kollektiv, Jan The Launch, Snollebollekes, Zanger Bas, FeestDJGerrit, Jordy, Swinkels Hour, 24/7, Jones, Morello Twins, Daniel Dex, DVVD, Reez, Badmeester van het Diepe, DivisionBeatsMasters
Reporter: Anna Zhuravel
Fotografie: Marleen van Dinther

Zon, lekkere muziek en volop entertainment zijn de juiste ingrediënten om de zomer feestelijk af te sluiten. Het Bavaria Zo. Festival in Lieshout had het allemaal: mooi weer, vijf podia, zowel binnen als buiten, leuke activiteiten, lekker eten en natuurlijk meer dan genoeg bier.

Iedereen is een VIP

Wie naar het Zo. festival met de auto kwam, moest eerst wat moeite doen om het juiste parkeerterrein te vinden. De parkeerroute was niet heel duidelijk aangegeven en de, overigens best behulpzame, beveiliging kende de weg ook niet zo goed. Zodra je binnen was, was dit ongemak snel vergeven en vergeten.
In vergelijking met andere buitenfeesten was het terrein van Zo. Festival niet zo groot. Het was compact en overzichtelijk, maar dat ging zeker niet ten koste van de dans- en loopruimte. Er was genoeg plek voor alle gezellige bezoekers. Daarnaast was het best prettig dat je geen uren in de file hoefde te lopen om naar een andere tent of de toiletten te gaan.

Zo. Festival

Comfort van de bezoekers stond bij de festivalorganisatie hoog in het vaandel. Feestgangers konden hun consumptiemunten vooraf voordelig online bestellen, maar ook op het feest zelf waren genoeg verkooppunten en daarom waren er geen lange rijen. De bar bediening was vlot en vriendelijk. Zelfs de toiletten waren niet alleen gratis, maar ook tot het einde van de avond redelijk schoon. Er was alleen geen zeep in de zeepdispensers en er was geen drinkwater. Dat vonden sommige bezoekers best vervelend.

Wel was er voor iedereen de kans om zichzelf een VIP te voelen. Naast de mainstage waren twee hoge VIP-dekken ingericht, die werkelijk voor iedereen toegankelijk waren. Op zo'n dek kon je rustig een drankje doen met prachtig uitzicht op het hoofdpodium, duizenden dansende mensen en allerlei special effects. Je drankje werd dan ook in glas geserveerd.

Veel te beleven

Het festival had een dresscode: 'Easy Blue'. Wie niet blauw genoeg was kon zijn outfit ter plekke gratis laten pimpen met bijvoorbeeld een paar blauwe haarlintjes, een uit een lap stof geïmproviseerd kanten topje of een Bavaria-jurk. Om de looks compleet te maken, kon je ook nog gratis blauw, goud en glitterig worden geschminkt.

Zo. FestivalAan entertainment was er in ieder geval geen gebrek. Er was van alles te beleven: van mooie Bavaria-babes en een gezellige Biermans in een grappig Bavaria-Superman pakje, tot een chill-out area helemaal in strandstijl met heerlijke hangmatten en allerlei spelletjes. Ook stond op het terrein een grote eettent met een mega barbecue. Daar kon je voor een paar munten een vers gebarbecued menu met bier, barbecuesaus en een glaasje vers Bokbier krijgen.

Voor de meest geduldige bezoekers was er ook een hele speciale attractie: een gratis bus naar een geheime locatie, oftewel naar de brouwerij van Bavaria. Dit idee werd blijkbaar te leuk gevonden: in de praktijk waren er te weinig bussen voor de vele bezoekers die graag een kijkje achter de Bavaria-schermen wilden nemen. De bus ging één keer in de drie kwartier en je was wel drie bussen en meer dan twee uur verder als je deze geheime bestemming wilde bereiken. In die tijd kon je ook op een paar heerlijke zitzakken van de zon en lekkere muziek genieten, dus voor sommige feestgangers was de keuze snel gemaakt.

Muzikale diversiteit

Met vijf podia en een kleurrijke line-up was de muzikale invulling van Zo. festival naar alle smaken en leeftijden. Alle leeftijden waren dan ook op het festivalterrein aanwezig, wat de sfeer en de flow overigens niet minder gezellig maakte. Volwassen publiek bleef vooral bij de tent 'De Bierkelder', waar grote namen als onder andere Benny Rodrigues en de Sluwe Vos deep-, tech-house en techno draaiden.

De liefhebbers van Après-Ski en Nederlandstalige muziek konden het helemaal vinden bij de 'Knotsgekke Kroeg': een klein podium in de vorm van een feestcafé. Eclectische beats van alle stijlen klonken bij het buitenpodium 'Kiem Vloer' en in de tent 'Kratje Bier Veel Plezier'! De laatste had uiteraard de vorm en de uitstraling van een Bavaria bierkrat. Wie een feestje voor zichzelf wilde houden, kon lekker stampen op de bierkar beats. De bierkar-dj was alleen te horen via de aan de kar hangende koptelefoons.

Zo. Festival

De belangrijkste happening van de avond was natuurlijk op de mainstage. Vanwege onvoorspelbaar weer had de organisatie besloten om het hoofdpodium in een tent neer te zetten. Dit uiteraard niet ten koste van de lasershow, confetti en het vuurwerk die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn bij de festivals. Wel een beetje ten koste van de frisse lucht: naarmate de dag vorderde en steeds meer mensen naar de mainstage kwamen, werd het steeds benauwder in de tent. Gelukkig waren aan de zijkanten een paar tentflappen open en kon je daar even aan de warmte ontsnappen.

Het mainstage-programma was bijzonder eclectisch. Funkmaster B, Watermät en Kraantje Pappie startten de dag en zetten muzikale diversiteit meteen op de kaart. Tijdens hun optredens was de tent al aardig gevuld, maar de meeste bezoekers waren nog rustig aan het genieten van de muziek en hun biertjes. Het feest barstte echt los rond een uur of vier, wanneer Bassjackers op het podium verschenen. Een uur lang vulden ze de dansvloer met de lekkerste edm-beats. Daarna kon de stemming niet meer stuk: iedereen ging helemaal los op de muzikale mix van edm en hardstyle tot hip-hop en dirty- en latin-house, verzorgd door onder andere Dyna, Yellow Claw, Vato Gonzalez en Shermanology.

Zo. Festival

Klein maar fijn

Voor een kleinschalig festival was Bavaria.Zo zeker een geslaagd feest. Leuke festivalactiviteiten en een uitgebreid muzikaal aanbod werden mooi aangevuld met Brabantse gezelligheid van de feestgangers en een overvloed aan alle soorten Bavaria bier. Tegen een uur of één s’nachts kwam ook deze festivaleditie en daarmee het zomerseizoen 2014 ten einde. Hopelijk komt het volgend jaar weer terug met nog meer vermaak in petto. In de tussentijd kunnen wij met foto’s, filmpjes en aftermovies mooie festivalherinneringen ophalen, uiteraard onder het genot van een lekker Bavaria biertje.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws