Party Report: X-Qlusive ‘Legends’ [zaterdag 4 oktober]

Joni Hendrix | 6 oktober 2014
party reports


Wat: X-Qlusive  ‘Legends’
Waar: Heineken Music Hall, Amsterdam
Wanneer: zaterdag 4 oktober
Line-up: Dana, Luna, Pavo, The Prophet, Zany, Technoboy, Headhunterz, D-Block & S-Te-Fan, Noisecontrollers, Wildstylez
Reporter: Robin van der Kooilegends

We all are legends

Deze uitverkochte editie van X-Qlusive moest en zou wel een hele bijzondere worden. Q-Dance liet voor velen hardstyle-liefhebbers een droom in vervulling gaan. Een avondje flink stampen op platen uit de oude doos, althans dat was het voornemen. Maar hield Q-Dance ook woord en voldeden de dj's aan de torenhoge verwachtingen? Zonder niet al teveel te verklappen kan ik al wel zeggen dat dit er eentje was waar nog lang over nagepraat gaat worden. De dj's, de locatie, het
thema, de liefhebbers van het eerste uur, Heineken pils en uit je dak gaan met je vrienden! Alle ingrediënten waren aanwezig voor een heugelijke 25e editie van X-Qlusive, waarvan de eerste editie alweer 12 jaar geleden is.

Het eerste uur

Na een vlotte binnenkomst, want alles was goed geregeld, gingen we direct richting de Beatbox(bovenzaal) waar Pavo zijn eerste klanken ten gehore bracht. Het viel meteen op dat het binnen 20-25 minuten al gezellig druk was en dat kon alleen maar betekenen dat de mensen er vanaf de eerst seconde bij wilden zijn. Ondanks dat er een buiten een lange (wacht)rij stond, vulde de Heineken Music Hall zich binnen no-time en dit feit bewijst maar dat X-Qlusive edities altijd de moeite waard zijn. Pavo warmde de menigte al lekker op en begon zijn set met relatief onbekende platen. Althans, sounds die je op een gemiddeld  hardstyle-feest niet snel zou horen. Heerlijke lompe oude kicks met een bpm van 140-150.  Na een opwarm-halfuurtje verplaatsten we ons naar de Blackbox (hoofdarea) waar Luna zijn opwachting maakte.

Luna

En deze begon meteen  über oude hardstyle te draaien. Met zijn eerste nummers, waaronder een paar remixes van Scot Project, kwamen ook degene die wat later arriveerden meteen lekker in de mood. Verder kregen we ook nog het thema nummer van Defqon 2006 te horen, genaamd 'Colors of the harder styles' van Showtek, Dutch Master met Get Up en mijn eeuwen favoriete plaat van David Sonar, genaamd 'Go Go Go'! Altijd een fijne plaat om alle schroom eens flink van je af te gooien.

00:00

Na een fijne openingsset van Luna was het moment aangebroken om X-Qlusive officieel van start te laten gaan en om de mijlpaal van 25 edities te vieren. En hoe mooier kon dit door alle ‘Legends’ tegelijk om het podium te krijgen. Een mooi gezicht, alle dj's van het eerste uur netjes in pak met stropdas en vervolgens draaide elke dj één van zijn favoriete tracks. Headhunterz die 'the Sacrifice' draaide, Zany met 'Pillzz', Technoboy met 'Rage', Wildstylez met 'Soundstorm', DBSTF met 'Music Made Addict' en Pavo met 'Elektronik'. Stuk voor stuk echte ‘classics’ en het publiek zat zo’n beetje tegen het plafond aan. Wat een ongekend mooie show met nummers die je in die welbewuste volgorde niet of nooit meer gaat horen. In 1 woord: zalig! Na dit heerlijke half uur was het de beurt aan DBSTF om hun good old tracks erin te gooien.

Shiverz

En zo’n klassiek setje kun je aan deze twee heren wel overlaten. Na eerst al 'Music Made Addict' gehoord te hebben, konden we verder genieten onder meer 'Evolutionz', 'Keep it Coming' en 'Part of the Hard'. Stuk voor stuk bekende platen die iedereen waarschijnlijk op zijn of haar zolderkamer heeft grijsgedraaid. Wat een ongekend mooie sfeer, tezamen met een volgepakte HMH konden de heren hun big smile niet verbergen. Het was gezellig druk en je had voldoende ruimte om je goed te bewegen, OK aan de bar duurde het af en toe wat langer, maar over het algemeen voelde je je geen knakworstje in blik en dus viel er daarmee wel te leven. Op de wc was het ook een grote gezellige bedoeling. Na deze vermakelijke set was het de vraag of Wildstylez dit hoge niveau kon vasthouden. En ik moet bekennen dat dat zeker het geval was! Wederom een heerlijke set met veel herkenbare oude sounds. 'Lost in music', 'Delay Distortion' en 'Complex Situation' zorgden voor magische sferen alleen was er een dikke vette WAAROM?! 'Year of Summer'….waarom? We zullen het wel nooit weten, maar een slechtere afsluiting is er waarschijnlijk niet. OK, het nummer op zich zou nog wel mogen in zijn set, maar als afsluiter is dit toch wel een beetje mosterd na de maaltijd. Anyway, het mocht het gemiddelde van zijn set absoluut niet drukken!

Guess who’s (even) back

En ja hoor! Het is onze enige echte Willem uit Veenendaal. Na toch wel vrij stellig zijn overgang richting de house gemaakt te hebben, liet Willem voor eens en altijd zien waarom hij simpelweg de grootste hardstyle dj is dat ons landje de afgelopen jaren rijk is/was. Wat een ongelooflijk mooie set was dit. En volgens velen ook DE set van de avond. Met knallers als 'Digiwave', 'Hate It Or Love It' en 'Reloaded Part 2' was dit de absolute smaakmaker en moet ik bekennen dat het jaaaaaren geleden is dat ik hem zo goed heb horen draaien. OK, het blijft een persoonlijke voorkeur of smaak maar als velen je bekronen als held van de avond dan moet je je keuze voor house toch nog eens gaan heroverwegen ;)

Faster ’N Further

Inmiddels zijn we het al een beetje gewend, maar Noisecontrollers in de vorm van 1 persoon blijft op zo’n avond als deze toch enigszins apart. Met name, doordat zij in hun vroegere jaren natuurlijk de grootste platen gemaakt hebben, zoals 'Shreek', 'Venom', 'Marlboro Man' en 'Promises'. Al deze klappers werden dan ook gedraaid en nog specialer werd het toen Bas, de enige Noisecontroller op het moment, de microfoon pakte om zijn dank te betuigen aan Arjen. Lichtelijk geëmotioneerd en het paste allemaal in de toch al zo bijzondere avond. Dit kwam uit het hart en werd dan ook erg goed opgenomen door het publiek. Onder luid applaus ging de show verder en draaide hij wat meer hedendaagse tracks. Hierna nam onze Italiaanse vriend het over en werd de avond alsmaar mooier en mooier. Met platen als 'Ti Sento' en 'Les Drums' kon het allemaal niet op en leefde het publiek op een roze wolk. Helaas gaat de tijd altijd snel als het zo enorm leuk en gezellig is en voor je het wist was er ook een einde gekomen aan de set van Technoboy. Wat blijft die man een absolute eindbaas en wat blijft het toch mooi om te zien hoe hij met volle overgave zijn publiek bespeelt achter de decks!

2 grootmeesters

Helaas liep het alweer tegen het einde van de avond. Gelukkig was er licht in de duisternis en zat er nog een hoogtepuntje aan te komen. Twee grote dj namen van het eerste uur, Pavo & Zany, vertoonden samen hun kunsten en dat leidde tot een set met niet alleen maar eigen nummers, maar vooral nummers die zij persoonlijk erg goed vonden. Denk hierbij aan Alpha2-'Smack my Derb', The Moon met 'Blow the Speakers' en Jack Overdose met 'Octavius Augustus'. Een ongekende sfeer en een setje wat je niet meer gauw zult meemaken. Voor wie er niet was, shame on you en luister dit setje online nog maar eens terug. Of niet, want wellicht voert ‘spijt dat je niet gegaan bent’ de boventoon!

De oude meester

En wie anders dan The Prophet zelf nam de honeurs waar om af te sluiten. Volgens velen was dit echter een setje waar men al wel een bepaalde verwachting bij had. Degelijk, herkenbaar en gewoon fijne mainstream hardcore om de avond lekker mee af te sluiten. En dit was dan ook het geval. Op zich geen verkeerde set, maar deze viel toch in het niet vergeleken met de andere dj's. Niet raar, want the Prophet zou natuurlijk niet 45 minuten lang alleen maar eigen nummers draaien maar….. dit bleek wel het geval te zijn! En niet eens zo onverdienstelijk. Helaas waren de benen op en namen al veel mensen het besluit om wat eerder weg te gaan. Een goed teken, want dit betekende dat een ieder tot het gaatje is gegaan, maar de sfeer kwam het niet ten goede. Voorin ging het nog steeds net zo gek door, maar er ontstonden wat lege plekken in de zaal en daarom denk ik ook dat het mooi geweest was. Niet alleen persoonlijk maar de ene set was nog beter dan de ander en daarom was het voor The Prophet wel erg moeilijk om dit te evenaren. Er werd in stijl afgesloten en een BPM van 160+ zorgde ervoor dat iedereen voldaan naar huis ging! Wat een topeditie van X-Qlusive en wat een ongekend hoog niveau van de setjes.

Dj's jullie worden enorm bedankt en op de vraag: smaakt dit naar meer? is maar één antwoord mogelijk: JAZEKER en het liefst binnen nu en een afzienbare tijd. Tot die tijd genieten we met z’n allen van de opgenomen setjes, want elke set kwam maar liefst binnen 24 uur online en kwam voor download beschikbaar! Tot de volgende editie van X-Qlusive.

Pluspunten

  • Uitverkocht!
  • De HMH locatie en het geluid
  • Enorme goede  sfeer
  • Hoge niveau dj sets
  • stuk voor stuk elke classic track die gedraaid werd
  • Gastoptredens Frontliner, Showtek en Tuneboy

Minpunten


  • Afsluiter Wildstylez
  • Te grote dj namen in een te kleine area (Beatbox boven)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws