ADE Party report: Luminosity presents VANDIT & Perfecto Fluoro [15 oktober 2014]

Rick Francissen | 17 oktober 2014
party reports


LuminosityWat: Luminosity presents VANDIT & Perfecto Fluoro
Waar: WesterUnie, Amsterdam
Wanneer: Woensdag 15 oktober
Line-up: Paul van Dyk, Paul Oakenfold, Simon Patterson, Ben Nicky, Jordan Suckley, Activa, Mantal Asylum, Indecent Noise, Mark Sherry, Angry Man, Adam Ellis, James Dymond, Sebastian Brandt, Allan Morrow, Jase Thirlwall, Johan Ekman, Robbie van Doe, Jonathan Carvajal, Sam Jones
Reporter en fotograaf: Robin van der Kooi

Eindelijk is het zover, ADE 2014! Vanaf 15 t/m 19 oktober kan de danceliefhebber weer volop genieten van alles waar ons kleine landje zo groot mee geworden is: dancemusic! Met een slordige tweeduizend dj’s in ongeveer 85 clubs en venues kunnen de vooraf gecalculeerde 200.000 bezoekers wederom hun favoriete artiest of sound opzoeken. ADE wordt dan ook beschouwd als één van de grootste dance-events ter wereld en dat is toch wel een feit om trots op te zijn! Met onder andere Luminosity op het programma mocht ADE 2014 de aftrap verrichten. Met een ‘dijk’ van een line up beloofde het een memorabele nacht te worden.

De aankomst

Het was even zoeken waar we moesten zijn. De Westerunie zit een beetje buiten het centrum, maar met tram tien stapten we op zo’n vijfhonderd meter van de locatie uit. Vervolgens liep je als het ware over een rode loper door alle cafeetjes en muziekgelegenheden door. Voordat we de locatie betraden stonden er overal wat plukjes mensen met elkaar te borrelen en was er prettige achtergrondmuziek te horen. Los van alle ballonnen en buitendecoraties stak er toch wel één locatie boven alles en iedereen uit: de Westerunie. Even bekroop mij het gevoel alsof we aankwamen bij een oorverdovend hardstylefeest. Wat een gesuis en gedreun! De weg hoefde je niet te vragen want het simpelweg een kwestie van afgaan op het harde geluid. Niet veel later begrepen we waarom.

Eerste indruk

Na een vlotte binnenkomst waarbij alles netjes geregeld was, moesten we even muntjes halen voor de nodige versnaperingen. Vooral in het begin was het een vrij tropische bedoeling dus helaas heeft geen één muntje de souvenirprijs kunnen krijgen. Omdat het voor de meesten van ons een nieuwe locatie was, besloten we eerst even een verkenningsrondje te doen.

Het was nagenoeg onmogelijk om te verdwalen: er waren slechts twee areas. Als eerste een bovenetage, waar alleen maar back2back setjes gedraaid werden door redelijk onbekende dj’s. Ook was er de mainarea, met een dansvloer ten grootte van een half zaalvoetbalveld.

Luminosity

Zeker boven was het er erg warm en klein en kon vooral het woord ‘hok’ voldoen aan de omschrijving. Qua sfeer was dit gegeven totaal onbelangrijk, want vanaf seconde één ging het hier al goed los.

Bij het betreden van de mainarea kwam er een vloedgolf aan geluid op je af. De volumeknop wisten ze in de Westerunie goed te vinden en het verbaasde mij ook niet dat die knop na twaalf uur iets lager werd gezet. Allereerst was het de beurt aan de Engelse dj Activa. Leuk feitje: onder de achttien acterende dj's was er geen enkele Nederlander! Of je moet MC Da Silva, beter bekend als Robson Da Silva, meerekenen. Toch is dit een opvallende constatering en iets wat je niet snel mee zult maken op een feestje in eigen land.

Na een lekker opwarmsetje van dj Activa, die ons verwelkomde met degelijke clubtrance, was het de beurt aan de relatief onbekende Ben Nicky. Ook Ben komt uit Engeland en is in 2011 echt doorgebroken. In zijn set liet hij veel eigen werk horen, zoals remixen van Gareth Emery, Ferry Corsten en Armin van Buuren. Een heerlijke vocale set waarbij het bpm-gehalte al vrij vroeg op de avond werd opgevoerd. Dit moest ook wel, want na zijn set was het de beurt aan een grote naam in de trance wereld en een dj dat niet vies is van een potje hardtrance.

Simon Patterson

Die derde dj was Simon Patterson. Een bekende dj in de trancewereld die regelmatig te gast is bij Armin van Buuren met zijn grootste trancepodcast ter wereld, ook wel A State Of Trance(ASOT) genoemd.

Simon draaide moeiteloos mee op het niveau waar Ben Nicky mee afsloot. Met bekende platen van hem, zoals ‘Northern Lights', 'Here and Now' en 'Latika' werd het publiek flink verwend en werd eventuele twijfel om niet te gaan volledig weggenomen.

LuminosityTussendoor even een pitstop bij de wc, waar je een half muntje betaalde voor onbeperkte toegang, en een praatje maken met één van de goedgemutste beveiligers. Ook dit is weer het benoemen waard want zowel het barpersoneel als de beveiliging waren weer een groot pluspunt op deze toch al meer dan geslaagde avond.

Na ongeveer anderhalf uur was het tijd voor één van de twee hoofdacts van de avond. Een dj die tijdens Luminosity verreweg de oudste is met zijn 51 jaar, maar qua naam misschien wel de grootste is: Paul Oakenfold.

Paul & Paul

Samen zijn ze 93 jaar, van onschatbare waarde geweest voor de dance-industrie en dat zijn ze nog steeds! Voor liefhebbers een echte verrijking om die twee samen aan het werk te zien. Eerst was het de beurt aan Paul Oakenfold, bekend van onder andere de compilatie ‘We Are Planet Perfecto’ en ‘Four Seasons’. Hij draaide een heerlijk degelijke set. Oké, qua bpm niveau viel hij wat terug, maar de klassieke nummertjes waren er niet minder om. Tevens draaide hij zijn alltime track ‘Full Moon Party’ en bracht hij zijn publiek in extase. Niet alleen zijn aanwezigheid maar ook zijn twee uur durende set was een absoluut hoogtepunt van de avond.

Daarna was het de beurt aan hoofdact nummer twee en tevens naamgenoot: Paul van Dyk.
Er zullen weinig liefhebbers van trance zijn die de naam Paul van Dyk niet kennen. De enige ‘buitenlander’ in het hele scala aan Engelse dj's, was de meest succesvolste artiest uit Duitsland. Hij is twee keer genomineerd voor wereld-dj nummer één, verkocht meer dan 3,5 miljoen albums en is altijd ‘maar’ een gewone kerel uit Duitsland gebleven. Een eer om hem zo dichtbij aan het werk te zien. Ook al viel dat bij sommige momenten niet altijd mee, aangezien het geluid meerdere keren stil viel.

Zijn set was heerlijk en hij opende met een klassiekertje genaamd ‘Age of Love’. Uiteraard moest en zou hij ook ‘For An Angel’ draaien en bij het horen van die plaat schoot het kippenvel gierend over mijn lichaam.

In 1999 heb ik deze dj voor het eerst mogen horen en nu, vijftien jaar later, is hij nog steeds fantastisch bezig in zijn toch al succesvolle loopbaan. Qua bpm ging het weer iets omhoog en de sfeer was uitzinnig! Ook de toiletbezoekjes namen toe, want tijdens deze set kon je het jezelf niet veroorloven om stil te staan.

https://www.youtube.com/qM5q1o7ofnc

Helaas kwam er na twee uur lang vocaltrance een einde aan en was de smile niet meer van mijn gezicht af te beitelen. Heerlijk om te zien dat Paul van Dyk na al die jaren nog steeds uitgebreid de tijd neemt voor zijn fans en er volgden nog vele foto- en cameramomenten na zijn set. Uiteraard moest er in stijl worden afgesloten en daarvoor had de organisatie Jordan Suckley in huis gehaald.

Tandje sneller

Zoals bij nagenoeg elk feest het geval is, moest en zou de avond stevig worden afgesloten. Die eer was aan Jordan wel toevertrouwd, al begon hij zijn set nog relatief rustig.

2013 was de absolute doorbraak voor dit Engelse talent en hij vloog de wereld over om mensen bekend te maken mijn muziek, die hij zelf omschrijft als ‘Future Trance’. Hij is echt bekend geworden met zijn cd compilatie ‘Goodgreef’ en zal vanaf dit moment steeds meer gezien- en geboekt gaan worden achter de decks.

Met enkele heerlijke vocale tracks voerde hij rond vijf uur het tempo aardig op en kon je nog even helemaal uit je plaat gaan op lekkere hardtrance. Het nummer ‘Vanilla’ kwam ook voorbij, een plaat dat hij samen produceerde met Simon Patterson. Verder draaide hij diverse nummers van zijn recente compilatie die hij samen met Craig Connelly en Photographer maakte. Deze drie worden gezien als trance dj’s van de toekomst en ik kan uit eigen ervaring spreken dat dit absoluut een succes gaat worden. Wat gooide Jordan veel energie in zijn set!

https://www.youtube.com/ShU4Fd-8gmo

Als je nog geen zware benen had, dan zorgde hij er persoonlijk voor dat je de volgende dag goed voelde dat je een pittig trance feestje achter de rug had. Samen met de nodige lasers zorgde deze set voor een onvergetelijke avond, waarbij zowel nieuw talent als ervaren rotten uit het vak de revue gepasseerd hadden.

Overall conclusie

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een zeer succesvolle aftrap van ADE 2014 was. Laten we hopen dat de volgende feesten dit niveau vast blijven houden en bij voorkeur overtreffen!Als dit het niveau van dit jaar is, dan staat ons nog heel wat te wachten en kan ik bijna niet wachten tot volgend jaar.

ADE is een bijzonder evenement in Nederland dat per jaar groter en professioneler wordt. Van een volgepakt Ziggo Dome of Heineken Music Hall tot aan een gezellige underground locatie als de Westerunie, uiteindelijk komt alles op het zelfde neer: gezellig, sfeer en onvergetelijke momenten. See you all next year!

Plus

  • Muzieklegendes Paul & Paul
  • De mix van jong talent en vakmannen pur sang
  • De volumeknop
  • Vrolijk en gezellig personeel
  • Aankleding stage en lasershow
  • ADE sfeer en decoraties en- en buiten de Westerunie

Min

  • Geen of minimale airco
  • Uitvallen geluid tijdens Paul van Dyk

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws