ADE Party report: Spinnin' Sessions [17 oktober 2014]

Anna Zhuravel | 19 oktober 2014
party reports


Spinnin' SessionsWat: Spinnin’ Sessions
Waar: Heineken Music Hall, Amsterdam
Wanneer: Vrijdag 17 oktober
Line-up: Julian Jordan, Firebeatz, Sander van Doorn, Martin Garrix, Yellow Claw, Blasterjaxx, Quintino, Jay Hardway, Sam Feldt, Mike Mago, Oliver Heldens, The Voyagers, Rep & Rash, Gregor Salto, MC Roga, Zawdi MC
Reporter: Anna Zhuravel

‘It all starts with good music’, luidt het motto van Spinnin’ Records, één van de hoofdspelers in de wereld van dancemuziek. Dit motto wordt verwezenlijkt in alle hitplaten die Spinnin’ Records uitbrengt, evenals in het label's eigen radioshow en het gelijknamige feest Spinnin’ Sessions. Afgelopen vrijdag ging het behoorlijk los tijdens de tweede en alweer volledig uitverkochte Nederlandse editie van Spinnin’ Sessions in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Ook daar draaide het vooral om goede muziek en er was er werkelijk niets op aan te merken.

Muziek als hoogtepunt van het programma

Aan de buitenkant van HMH was de helft van een mega-koptelefoon geïnstalleerd: één van de belangrijkste attributen van iedere dj en producer. Tijdens Spinnin’ Sessions was de muziek daadwerkelijk het hoogtepunt van het programma. Geen ingewikkeld decor, geen uitbundige danseressen, wel een hoop goede dj's en alleen ter aanvulling wat noodzakelijk entourage: lcd-schermen rondom het podium, een mooie lasershow, co-2-, vuur- en confetti-kanonnen.

Puur muzikaal genot werd al bij de ingang behoorlijk serieus genomen: de bezoekers werden uitgebreid gefouilleerd en indien nodig zelfs afgevoerd door de politieagenten. Uiteraard was lang niet iedereen de pineut, maar deze organisatorische poging was zeker een opmerking waard. Ook de behulpzaamheid van de medewerkers ging niet aan de mensen voorbij. Naast de richtingaanwijzers waren ook er mensen ingeschakeld om het in grote aantallen aanwezige publiek in goede banen te leiden. Als je bijvoorbeeld een garderobe niet snel genoeg kon vinden, was dat zeker heel handig.

https://www.youtube.com/bRk1zCWYxrI

De garderobe was overigens gratis en de service was snel en goed. Snel, goed en vriendelijk gold ook voor de barbediening. Gratis was het natuurlijk niet. Sterker nog, de consumpties waren vrij prijzig, maar zonder dat je daar ergernis in had. Voor tien euro was je heel blij met zeven consumptiemunten. Alleen begonnen de prijzen bij twee munten per drankje. Voordat je het wist betaalde je bijna drie euro voor een biertje en meer dan vier euro voor een flesje water.

Gezellige sfeer

In het kader van ADE trok Spinnin’ Sessions een internationaal publiek aan. Op de gangen van HMH klonken werkelijk alle talen en hier en daar waren vlagen van verschillende landen te zien. Iedereen kon prima met elkaar overweg en de sfeer bleef de hele nacht door vrij rustig. Zelfs toen de kleine area op de eerste verdieping helemaal vol was. Wie niet op tijd boven was, had pech: de beveiliging hield de bezoekers tegen.

De mensen die inmiddels genoeg van het feest en de bijbehorende feestmiddelen hadden, bleven rustig hangen langs de muren van HMH. De slecht werkende airco was niet bevorderlijk voor hun welzijn en conditie. Niet bevorderlijk voor alle anderen was ook de benauwdheid en de puinhoop in de rookruimtes, die gaande avond niet werden schoongemaakt. Mede daardoor rookte vrijwel iedereen gewoon op de dansvloer.

Uit de plaat met Martin Garrix

Gelukkig was de muzikale programmering wel uitstekend geregeld. De feestgangers hadden de keuze tussen twee areas. De hoofdzaal stond vooral in het teken van edm en big-room. De kleine zaal op de eerste verdieping was meer toegewijd aan tech- en deep-house met hier en daar wat electro- en big-room platen tussenin. Met de namen als onder meer Sander van Doorn, Martin Garrix, Blasterjaxx Mike Mago, Oliver Heldens en Gregor Salto kon het feest werkelijk niet meer stuk.

Uiteraard deden alle artiesten in beide area’s hun best om mensen tot in de vroege uurtjes te vermaken. Toch waren er een paar uitblinkers die het publiek echt op de kop hebben gezet. In de grote zaal begon het gekkenhuis bij het optreden van Martin Garrix. Hij startte ontzettend melodieus om vervolgens een uur lang te knallen. Het publiek stond geen moment stil: handen in de lucht, massaal applaus en vooral springen en meezingen met al zijn grote hits zoals ‘Tremor’, ‘Goldskies’ en ‘Wizard’.

De jonge producer vulde het grootste deel van zijn set met eigen producties. Vuur, co-2-kanonnen, confetti en een prachtige lasershow waren perfect afgesteld op zijn optreden. Dat gaf het publiek net dat extra beetje energie en belevenis. Zelfs bij de zitplaatsen op het balkon ging vrijwel iedereen staan en werden de daadwerkelijk slapende mensen ineens wakker. Net zo melodieus als hij begon, eindigde Martin Garrix met zijn remix van Dubvision’s ‘Backlash’. In de tussentijd vlogen grote fluorescerende ballonnen door de donkere zaal heen.

Yellow Claw: super lekker, maar niet begrepen

Een ander bijzonder optreden werd verzorgd door Yellow Claw. Hun set met een hoog energiegehalte, een mix van trap, dubstep, hardstyle en dat allemaal in een uniek Yellow Claw-jasje was in ieder geval anders dan de rest van het programma. Toch viel het bij het publiek van Spinnin’ Sessions niet in echt in smaak. Tijdens de set van Yellow Claw liep de grote zaal ineens behoorlijk leeg, met als groot voordeel dat de echte Yellow Claw fans genoeg bewegingsruimte hadden om samen met het trio helemaal los te gaan. Alleen gingen de grote ballonnen plotseling snel stuk.

Wie geen zin had om naar Yellow Claw te luisteren, mocht op de tweede dansvloer genieten van de set van Oliver Heldens en The Voyagers. Mits er in deze kleine area nog ruimte was en de beveiliging je nog naar boven liet. Oliver Heldens, onder meer bekend van zijn hits ‘Gecko’, ‘Koala’ en de collab ‘This’ met Sander van Doorn, kreeg de dansvloer binnen de no-time vol. Zelfs op de gangen buiten de area gingen mensen lekker los.

Blasted met Blasterjaxx

Om drie uur werd de grote dansvloer alweer helemaal vol. Blasterjaxx begonnen hun set meteen knallend: met een krachtige intro, die vrij snel overliep in een mix van Eminem’s plaat ‘Without Me’ en Blasterjaxx' eigen stevige beats en electro-sound. Hip-hop kwam meerdere keren terug in hun set, evenals de inmiddels klassiekers zoals ‘Infinity’, ‘Destination Unknown’ en ‘Show Me Love’. Uiteraard werden ze afgewisseld met de populaire dansvloerknallers van nu, maar wel in een energieke Blasterjaxx-versie. Om het helemaal leuk te maken draaiden jongens ook hun nieuwe platen, waaronder een collab ‘Beautiful World’ met D-Block en S-te-fan.

Tijdens de set van Blasterjaxx was het publiek even goed niet stil te krijgen: wat een energie en wat een warm welkom! Het optreden van dit duo hoorde met recht bij de hoogtepunten van het muzikale programma van Spinnin’ Sessions. Na een uurtje knallen eindigden de dj's hun set met een eigen versie van Bon Jovi’s ‘It’s My Life’ en een melodieuze outtro. Ze droegen de draaitafels over aan Quintino. Zowel Quintino als zijn opvolger Jay Hardway lieten inmiddels flink opgewarmd publiek niet in de steek en brachten met hun lekkere sets deze muzikale avond tot goede einde.

Conclusie

Om zes uur was het knalfeest van Spinnin’ Records afgelopen. Met een hoop energie en calorieën minder stroomde het enthousiaste publiek het gebouw van HMH langzaam uit om nog uren en misschien zelfs dagen te genieten van de nasmaak van al die lekkere muzikale beats. Eén ding is zeker: de nieuwe editie van Spinnin’ Sessions is meer dan welkom. Hoe groter hoe beter. Wat al een paar jaar een begrip in Miami is, is na de afgelopen vrijdag ook in Amsterdam een begrip geworden: bij Spinnin’ Sessions draait alles en iedereen puur om goede muziek. En als de muziek goed is, kan de rest sowieso niet meer stuk.

Plus

  • Goede line-up
  • Mooie lasershow in de hoofzaal
  • Gezellige sfeer
  • Twee verschillende area’s
  • Makkelijk bereikbare locatie
  • Goede faciliteiten en snelle service

Min

  • Slechte airco
  • Puinhoop in de rookruimtes
  • Halverwege de avond te weinig plek op de tweede dansvloer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws