Party Report: Porter Robinson Live [vrijdag 31 oktober 2014]

Lucas Boon | 4 november 2014
party reports


Wat: Porter Robinson Live
Waar: Melkweg, Amsterdam
Wanneer: Vrijdag 31 oktober
Line-up: Deon Custom, Porter Robinson
Reporter & fotograaf : Martijn Backx

De Amerikaan Porter Robinson is al jaren wereldwijd bekend sinds de release van zijn EP 'Spitfire' in 2011. Porter staat erom bekend dat hij volkomen zijn eigen ding doet, wat door veel van zijn fans enorm gewaardeerd wordt. Op 31 oktober presenteerde hij zijn nieuwe album met zijn gelijknamige tour ‘Worlds’ in de Amsterdamse Melkweg. Met dit album wil hij een nieuwe weg in slaan: in plaats van muziek te maken waarop mensen compleet los gaan, besloot Porter alleen nog te produceren wat hij zelf mooi vindt. Hij doet wederom compleet zijn eigen ding, en dat leverde een prachtige avond op in Amsterdam.

porterlive3

Wederzijdse waardering voor elkaar

Een week of twee voor de start van de Europese Worlds tour kondigde Porter aan dat hij een paar data moest annuleren omdat de locaties te klein waren. Volgens zou dit niet samen gaan met de sfeer die hij met deze show wil creëren. Het was een enorme opluchting dat de show in Amsterdam wel door ging, want de Melkweg is zeker geen grote locatie, maar dat is niet per se een nadeel. De show kan naar mijn mening wel een intieme sfeer gebruiken. Alle aanwezigen waren naar Amsterdam gekomen voor Porter, waardoor er meteen een prettige samenhorige vibe ontstond, ondanks grote verschillen in leeftijd en afkomst. Zonder lang te hoeven wachten stroomde de zaal snel vol. Er werden lekkere drankjes geschonken die niet te prijzig waren (€2,70 voor een biertje), iedereen hield zich netjes aan het rookverbod in de zaal, en de openingsset van Deon Custom kreeg het publiek los. Hij draaide van acht uur tot kwart voor negen, waarna het stil werd, op een diepe melodie in de achtergrond na.

Het was vooral mooi

Porter kwam nonchalant om negen uur het podium op gewandeld en de zaal ontving hem met een groot applaus. De twijfel die ik had of het publiek wel zijn huiswerk had gedaan, verdween snel toen de eerste tonen van elke overgang uitbundig werden ontvangen door gejuich en geklap. Porter’s show is niet zoals zijn eerdere werk; het was geen rave, het was een concert dat vooral bedoeld was om mooi te zijn. Het was erg prettig om te merken dat het publiek dit begreep. De productie van de tour sluit compleet aan met het idee achter het album. Op een enkel silhouet en een doorzichtige draaitafel na ging de aandacht vooral uit naar het grote projectie scherm. Naast de muziek waren het vooral de visuals die de show zo mooi maakte. Dat Porter Robinson zijn inspiratie haalt uit game werelden, anime en Japanse cultuur werd duidelijk door de prachtige animaties die samen met de muziek een verhaal vertelde.

porterlive4

Muziek

Naast het beeld stelde ook de muziek niet teleur. Een goede geluidsinstallatie die het toe liet om zonder oordopjes prima te kunnen genieten. Het was echt live. Naast een launchpad, een keyboard en elektronische drums, zong Porter zelf met de robotstem in veel van zijn nummers mee. Elk nummer was een live edit, waaronder veel oude favorieten die in een nieuw jasje waren gestoken. De platen werden gemixt aan de hand van de interactie met het publiek. Mocht dit ooit online komen, dan zou het de ultieme goudmijn zijn voor iedere Porter Robinson fan.

Kortom, het was een absoluut genot voor de liefhebbers. Inspirerend en ontroerend. Mocht je een kans hebben om er heen te gaan en je bent een Porter Robinson fan, dan is het je geld meer dan waard. Alle bekende nummers van Porter zitten in de set verstopt en zijn vaak nog beter dan de originele nummers. Mocht je fan zijn van Porter Robinson’s oude stijl en verwacht je compleet uit je dak te gaan, dan is dit niet de juiste plek. Nogmaals, het was vooral heel erg mooi.

Plus

                           

  • Prettige sfeer
  • Prachtige visuals
  • Nieuwe live edits van elk nummer
  • 'Language' werd gedraaid

Min

  • Aan de korte kant

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws