Party Report: DOOR! [zaterdag 8 november 2014]

Lucas Boon | 11 november 2014
party reports


Wat: DOOR!
Waar: Ruigoord, Amsterdam
Wanneer: zaterdag 8 november 2014
Line-up: Sawlin (GER), Octave (FR), Jocelyn Abell, Folker Zwart, Fuzzy
Reporter: Timos Krabben

Ruigoord, een dorp dat in 1835 werd opgericht om een honderdtal landarbeiders uit Zeeland en West-Friesland te huisvesten. In de twintigste eeuw woonden er zo’n tweehonderd mensen. In 1968 besloot de gemeente Amsterdam dat het dorp een nieuw bestemmingsplan zou krijgen. Ruigoord dreigde opgeslokt te worden door de omliggende industrie, totdat in 1972 een groep Amsterdamse kunstenaars de plek ontdekten. Ruigoord werd gekraakt en men kreeg het voor elkaar om de sloopplannen van tafel te krijgen. Hierdoor kennen wij Ruigoord vandaag de dag als vrijplaats voor kunstenaars, creatievelingen en vrije geesten. De kerk, het absolute icoon van het dorp, dient steeds vaker als podium voor de Amsterdamse underground. Afgelopen weekend was de beurt weer aan DOOR!, het werd een kerkdienst om nooit te vergeten.

Een magisch samenkomen

Kenmerkend voor Ruigoord is de ongelofelijk goede sfeer die er altijd hangt. Zo'n beetje iedereen die wel eens een avondje los is gegaan in de kerk zal dit beamen. Het gevoel is voor buitenstaanders moeilijk te beschrijven; insiders weten precies waar het over gaat. Ruigoord is een plek waar men komt om even de drukke stad en de dagelijkse sleur te ontvluchten. Hoewel de laatste jaren een breder publiek bekend is geraakt met de feesten in de kerk, zijn het toch voornamelijk de echte liefhebbers die op de dansvloer staan. Het publiek weet heel goed waar men voor de naar de kerk komt. Ruigoord is een plek waar iedereen elkaar begrijpt, zowel voor als achter de draaitafels. Iets wat misschien wel het belangrijkste is voor het creëren van de perfecte sfeer. Beeld je daar de kerk als locatie bij in, en je begint waarschijnlijk steeds meer te begrijpen hoe de magie op Ruigoord tot stand komt.

Een ode aan analoge techno

Na de opwarmertjes van Jocelyn Abell, Fuzzy en Folker Zwart begon de avond om 04:00 uur eigenlijk pas echt. Het moment waar velen op aan het wachten waren was daar, Ronnie Sawlin verschijnt achter de knoppen. Een platenkoffer heeft hij niet bij zich, de man uit Berlijn heeft een voorliefde voor analoog. Als er iemand is die weet hoe hij een perfecte live-set moet neerzetten dan is het Sawlin wel. Sawlin brengt techno ten gehore zoals het ooit bedoeld was: rauw en puur, maar vooral inspelend op gevoel. Ook gisteren was het weer genieten geblazen. Het dak ging eraf, van stilstaan was geen sprake. Onvermoeibaar was het publiek dankzij de energieke meeslepende set waar men door Sawlin op getrakteerd werd. Het zorgde ervoor dat ook rond half zes de kerk nog vol stond toen Octave aan zijn set begon. Waar Sawlin eindigde, ging hij verder. Net als zijn voorganger trakteerde Octave de kerk op een live optreden. Voor de allerlaatste uurtjes ging er nog een schepje bovenop. Samen met het publiek werkte de Fransman toe naar de absolute climax van de avond. DOOR! kreeg de afsluiter die het verdiende.

Conclusie

Wie van underground en pure techno houdt is bij DOOR! aan het juiste adres. Het publiek is fantastisch, evenals de sfeer tot het bittere eind. De Ruigoordkerk zelf is altijd een pluspuntje waard. Een ervaring die geen andere locatie je ooit zal bieden, de setting is en zal altijd uniek blijven. Ruigoord is de plek waar je even kan ontsnappen uit je dagelijkse routine, DOOR! is het feest waar je voldoening vindt als techno liefhebber.

Plus

  • Locatie: de kerk
  • Goede sfeer
  • Sterke live-sets

Min

  • 01:30 uur was de garderobe vol

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws