Party report: Grotesque [8 november 2014]

Rick Francissen | 14 november 2014
party reports


GrotesqueWat: Grotesque
Waar: Maassilo, Rotterdam
Wanneer: Zaterdag 8 november
Line-up: Mark Sixma, Markus Schulz, RAM & Signum, Sied van Riel, Carolin, Sean Tyas, Arctic Moon, Standerwick, Jordan Suckley, Mark Sherry, Menno de Jong, Jay Junior, Frank Roger, Tony da Groove, Artento Divini, Cor Forman, Santito, Renji
Reporter: Robin van der Kooi

Terwijl het festivalseizoen al lang en breed voorbij is, ontstaan er steeds meer feesten die er via een indooreditie toch zoveel mogelijk aan willen tippen. Met een geweldige line-up, een locatie waar je misschien wel zeven tot acht area’s kunt inrichten en een enorm goed geluidsysteem is Grotesque een feest die voldoet aan alle eisen die nodig zijn voor een indoorfestival. En laat 2014 nu net het jaar zijn dat PT Events voor de vijfde keer haar succesvolle Grotesque-concept neerzet. Deze editie beloofde dan ook extra bijzonder te worden dankzij een gave headliner, Markus Schulz.

De aankomst

Het was even zoeken waar we precies moesten zijn. Omdat de Maassilo geen kleine locatie is en er op dat moment nog twee feesten gaande waren, duurde het even voordat we de juiste ingang gevonden hadden, maar vanaf dat moment verliep de aankomst erg soepeltjes.

Binnen vijf minuten stonden we al in de mainarea waar op dat moment de eerste dj van de avond bezig was. Die dj heette Adam Seller en deze begon zijn set al op een lekker tempo met een heerlijke euforische tranceset.

https://www.youtube.com/6Mk9tDUibLQ

De drie area’s

Op de vraag of er in Nederland een betere en mooiere indoorlocatie beschikbaar is waarbij je een echt ‘underground’ sfeertje hebt, lijkt het antwoord 'ja' bijna ondenkbaar. De Maassilo, een oude graansilo, werd omgetoverd tot een wat luxer oord, waarbij het thema ‘Winter Wonderland’ centraal stond.

In area één vond je wat meer mainstream trance en uplifting sounds, terwijl area twee toch meer garant stond voor de wat stevigere kost. Echte hardtrance, wat je niet heel veel meer hoort op de wat grotere trancefeesten, kwam dus terug in area twee en in de derde area deden we het wat rustiger aan met wat meer funky grooves en house. Dit was dan ook een nauwelijks gevulde area want natuurlijk komt de echte liefhebber voor area één en twee.

Zonder lang te hoeven wachten, kwam je snel aan je muntjes komen en zorgde de diverse barretjes ervoor dat je ook snel je drankje in je handen had. Kortom: een goede organisatie is het halve werk en ook dit keer had Grotesque dit weer steengoed voor elkaar.

Begin van de avond

Na een heerlijke openingsset van Adam Seller was het in area één de beurt aan Mark Sixma. Op Summerlake en Electronic Family wist hij al menig hart te veroveren, zou het hem opnieuw lukken tijdens Grotesque? Het antwoord is simpel: ja! Een heerlijke uplifting set, iets steviger dan dat je van hem zou verwachten, maar zeker niet minder interessant.

Het liep inmiddels al aardig vol qua publiek en tijdens zijn set begon het publiek ook lekker los te gaan. Waar er tijdens Adam Seller hier en daar nog wat lege plekjes waren, was daar tijdens Mark Sixma niets meer van te merken.

Tussendoor moesten we nog even snel op en neer om een stuk van de set van Sean Tyas te horen. De Amerikaan, geboren in New York, vierde tegelijkertijd zijn verjaardag en het was dan ook een gekke boel vooraan bij de stage. Een echt feestsfeertje, want het publiek had aan hem gedacht door allerlei artikelen uit de carnavalswinkel mee te nemen.

Na zo’n 25 minuten gingen we weer terug naar Mark Sixma. Hij zette een prima set neer en bereidde het publiek dan ook prima voor op de hoofdact van het feest: een drie uur durende set van niemand minder dan Markus Schulz.

Markus Schulz

Omdat Grotesque haar vijfde jaar vierde, moest en zou er tijdens deze editie iets speciaal georganiseerd worden. De organisatie kwam uit bij Markus Schulz en deze is inmiddels gewend geraakt om als hoofdact geboekt te worden. Tijdens Transmission in Praag was hij dit ook al en nog geen maand later was dit ook in Rotterdam het geval. Hij begon zijn set ietwat softer dan het niveau waarop Mark Sixma afsloot. Ook dit was een mooie vergelijking met zijn set die hij in Praag draaide, maar na zo’n 45 minuten was zijn set toch op niveau.

https://www.youtube.com/-jKbXSftock

Heerlijke euforische en stevige trancetracks wisselde elkaar af en de Amerikaan trakteerde het publiek op een knallend einde van zijn set. Als deze de eerste 45 minuten ook zo gedraaid had was dit werkelijk een topset. Helaas was dit niet het geval, maar kon zijn set wel met een dikke zeven worden gejureerd.

Verrassingselementje

Na Markus Schulz was het de beurt aan een back2back-set van RAM vs Signum. Een mooi duo dat garant zou staan voor pittige hardtrance. Maar niets bleek minder het geval! Want dit mooie voornemen kwam helaas niet helemaal tot uiting. Omdat de organisatie vooraf ietwat wazig gecommuniceerd had dat het feest tot zes uur zou duren, in plaats van zeven uur, ontstonden er toch een hoop vragen en onduidelijkheden. Als goedmaker besloot de organisatie toch voor een extra uur te gaan, waarbij het een verrassing zou zijn wie er zou afsluiten. En je raadt het al: Signum zou de afsluiter worden en RAM zou zijn set alleen gaan doen. En niet zonder succes!

Een heerlijke hardtrance-set zoals we van hem mochten verwachten en waarvan het publiek zichtbaar genoot! Tevens deden de vele lasers haar werk en ontstond er een heerlijke goede sfeer vooraan. Deze set kon niet lang genoeg duren maar helaas komt er aan iedere fijne set toch echt een einde. RAM werd bedankt voor zijn kunsten en Sied van Riel mocht de avond een mooi vervolg geven. Althans in de mainarea, maar we kozen ervoor om richting area twee te gaan waar op dat moment Jordan Suckley en Mark Sherry bezig waren.

Harder dan hard

Waar Sied van Riel in de main area een tandje terug ging, schakelde ze in area twee nog een tandje erbij. De twee Britten trakteerde het publiek op echte hardtrance met een vleugje psytrance. Je moet ervan houden, maar de sfeer was er niet minder om. Waar misschien het merendeel koos om af te sluiten in de mainarea, koos de rest van het publiek om even goed los te gaan op de set van Suckley en Sherry.

Dit zijn setjes die je zelden hoort op een mainstream trancefeest en daardoor maakte het deze set extra speciaal. Een super sfeertje, enkele mooie lasers en een knalset van twee uitzinnige dj's. Wellicht stond het geluid wat te scherp afgesteld, want je zult het bijna niet geloven, maar zelfs bij trance kun je toch echt last van de oortjes krijgen. Het was niet hinderlijk, maar echt veel harder moest het ook niet gaan of je kon de maandag daarop een gehoortest gaan kopen.

De afsluiter

De laatste act van de avond was een moeilijke: of Signum of Menno de Jong. Omdat we maar geen keuze konden maken, besloten we om ze allebei te checken. Het grootste stuk van Menno de Jong en de laatste vijftien minuten van Signum. Dachten we tenminste, want de verrassingsdoos was nog niet helemaal leeg! Signum draaide tot kwart over zeven en op die manier konden we toch nog meer dan een half uur genieten van deze dj.

Beide heren deden niet voor elkaar onder en draaide qua type set bijna hetzelfde. Stevig en hard en met mooie vocals tussendoor, waren beide sets meer dan afsluitwaardig! Menno de Jong was erg op dreef en de energie spatte uit zijn platen, en Signum maakte het karwei af. Al met al een zeer mooie energievolle afsluiter en reden zat om weer present te zijn bij de volgende editie van Grotesque!

Plus

  • De Maassilo!
  • Sets van Suckley vs Sherry en Menno de Jong
  • Vriendelijk en gezellig personeel
  • Aankleding stage tussenarea’s

Min

  • Kapotte afzuiginstallatie
  • Iets te enthousiast met de volumeknop

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws