Party Report: Rotterdam Beats [14 en 15 november 2014] (2)

Lucas Boon | 25 november 2014
party reports


Wat: Rotterdam Beats
Waar: Bird, Perron, Station Hofplein, Bar, Hilton, Twenty Six, Empire
Wanneer: vrijdag 14 en zaterdag 15 november
Line up: O.a. Your Old Droog (US), Claude Zdanow (Stadiumred, US), Joe Strinati (Cornerstone, UK), Nikhil Shah (Mixcloud, UK), Dan Hassler-Forest (Universiteit van Amsterdam, NL), Typhoon (NL), Kendrick Lamar (US)
Reporter: Roziena Salihu

Rotterdam. Een plek waar kunstzinnigheid in het geheim gebeurt en waar de mannelijke haren nog lang zijn. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 november staat de hofstad in het teken van muziek. Tijdens Rotterdam Beats zijn de beste clubs op de leukste locaties geopend voor een ieder die deze liefde voor muziek deelt.

Hoe, wat, waar?

Omdat Rotterdam Beats uit meerdere feesten bestaat, kan voor elk feest afzonderlijk een kaartje gekocht worden. Deze liggen allemaal tussen de €5 en €20. Daarnaast is het mogelijk een passepartout aan te schaffen voor €35. Het verschilt dus ook per club hoe duur drank en garderobe zijn. Wat de clubs allen wel gemeen hebben, is de goede vibe die overal hangt. Tijdens het weekend van Rotterdam Beats krijgt urban talent, bekend en minder bekend, een kans om een mooie performance neer te zetten.

Dag 1

Op vrijdag val ik met mijn neus in de boter als ik aan kom bij club Bar. Doja Cat laat haar gouden stem horen en trekt iedereen mee in the heat of the moment. Met haar achttien jaar weet zij haar gevoelens te vertalen als iemand die al tachtig jaar levenservaring met zich meedraagt. Haar dj bivakkeert met een bivakmuts achter de draaitafel en de vlechten van Doja fungeren als aanvulling op haar optreden. Ze eindigt haar performance zoals gewoonlijk met een bedankje aan het publiek en verlaat het podium met dezelfde charme als waarmee ze opkwam. Bij Bar hangt een layed back sfeer. Aan tafels kunnen biertjes gedronken worden en het is zelfs mogelijk pimpampet of met de flipperkast te spelen. Na een potje tafelvoetbal ga ik snel door met mijn avontuur en stap op mijn geleende fiets, op weg naar Perron!

Een dubstep/drum&bass feest welke menig stampend voetje naar zich toe trekt. Na minstens twee jaar niet op een feest van een dergelijk genre te zijn geweest, vraag ik mij af of deze party de liefde hiervoor in mij weer naar boven kan halen. Bij binnenkomst is de zaal nog wat leeg maar dat doet Noizboiz, ondersteund door Skinto en Shepherd niks. Op de vraag waar het feestje is, antwoordt het publiek enthousiast: ‘hier is het feestje!’ De verwachtingen liggen hoog bij Perron en ook deze keer weet de club haar naam waar te maken. Waar Perron meestal een thuishaven is voor techno en deephouse, is het publiek deze keer duidelijk tevreden met de schurende en wiebelende beats die het feest Blendits deze avond biedt. Als ik me na nog geen tien minuten omdraai om een biertje te halen, is de zaal al volgestroomd, wat er voor zorgt dat de rappers en het publiek nog harder tekeer gaan. Ik verdrink in de avond en vergeet bijna dat mijn avontuur nog lang niet afgelopen is. Perron gaat verder met onder andere Gomez en Loadstar, maar ik moet weer verder.

Next up? Bird! Terwijl ik op de fiets zit, mag duidelijk zijn dat heel Rotterdam in het teken staat van de feesten die dit weekend gaande zijn. Dit is geen normale vrijdagavond. This is beats ya'll. Achter een loopbrug die over het treinspoor loopt, zit Bird verstopt. Ietwat moeilijk te vinden als je de weg niet kent maar het is geen rocket science. Of ohja, toch wel. Het feest wat de naam Rocket Science draagt, geeft groovy sounds met een house beat eronder ten gehore. In Bird is het publiek en het barpersoneel vrolijk. Jeff Solo staat back to back met Chaiba. Jeff Solo is een allrounder en combineert muziekstijlen alsof hij ervoor geboren is. In de mix met Chaiba, house en UK-bass dj, betekende dit een te gekke performance. Voor vanavond houd ik het voor gezien. Op naar dag twee.

Dag 2

Op de zaterdag zijn er overdag workshops en lezingen op verschillende locaties en in de avond trek ik de stoute schoentjes weer aan. Vandaag proef ik de sfeer in Perron tijdens het feest Wavefiles. Als headliner heeft perron STWO binnengehaald, de meeste bezoekers zijn speciaal uit hun grotten gekomen om deze artiest te aanschouwen. Maar voor het zover is, zijn er andere toffe acts waaronder Sophie. Perron is erg mysterieus over deze artiest en wil ons niet vertellen of Sophie een man of een vrouw is. Mijn interesse is gewekt! En deze wist Sophie tijdens zijn performance vast te houden. Deze mannelijke dj uit Londen maakt elektronische muziek en staat in Engeland bekend als ‘Best New Artist’ van 2013. Verder mag ik genieten van Jareau Vandal. Deze Amsterdammer was in oktober al bij Amsterdam Dance Event te zien en kwam deze zaterdag over naar Rotterdam. STWO maakt de avond compleet. De Fransman neemt de muzikale wereld in rap tempo over. Rotterdam Beats beschrijft zijn muziekstijl als 'smooth bass' en dat is naar mijn mening de perfecte verwoording van STWO's sound. Terwijl het publiek mellow bounce bewegingen maakt, lijkt de avond eindeloos te zijn. STWO laat ons dromen op een sprookjesachtige manier.

Nog een keer of nooit weer?

Rotterdam Beats bracht de gezelligheid van de winter en de warmte van de zomer. In elke club hing dezelfde sfeer van saamhorigheid en de beste dj's werden naar Rotterdam gehaald om een tof tweedaags festival neer te zetten. De artiesten  waren goed en de mensen waren fijn. Rotterdam Beats, tot volgend jaar!

Plus

  • Diverse feesten in één stad
  • Door lage ticket prijzen kans om meerdere clubs op één avond te bezoeken
  • Naast toffe feesten ook overdag leuke dingen te doen

Min

  • Geen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws