Party report: Qlimax [22 november 2014]

Rick Francissen | 25 november 2014
party reports


QlimaxWat: Qlimax
Waar: Gelredome, Arnhem
Wanneer: Zaterdag 22 november
Line-up: Atmozfears, Audiofreq, Crypsis, Endymion, Frontliner, Headhunterz, Noisecontrollers, Partyraiser, Ran-D, Technoboy, The Viper, MC Ruffian
Reporter: Wouter de Vink

Ken je dat gevoel dat je de hele avond lang met kippenvel aan het feesten bent? In een volgepakt stadion waar het beste van hardstyle en hardcore centraal staat? De kaartjes voor dit evenement vliegen al jarenlang in mum van tijd de deur uit en is dus ook altijd uitverkocht. Show, feest en muziek komen allemaal samen in het hardstyle paradepaardje van de indoorfeesten. Genieten dus. En wat hebben we genoten van Qlimax – The Source Code of Creation.

Wachten tot dat grote doek valt

Als er één ding is wat nooit verveelt, is het wel het moment dat je bovenaan de tribunes van het Gelredome de zaal binnenkomt. Je hebt een prachtig uitzicht op de grote mensenmassa, terwijl de muziek tegen je lichaam bonkt. Het lijkt elke keer weer een stukje mooier dan je had verwacht, je kunt er gelukkig niet aan wennen. Het Gelredome is dan ook dé hardstyletempel voor een evenement als Qlimax.

Terwijl we de trappen afdalen, zijn Audiofreq en Technoboy al bezig met het opwarmen van het publiek. Maar dit Qlimax-publiek heeft eigenlijk geen warming-up nodig. Van het begin af aan wordt er al door velen meegezongen en geklapt, maar er wordt vooral gefeest. De stage is nog verhuld achter een groot wit doek, waar projectjes van de lichten je al zitten te teasen, waardoor je je afvraagt hoe nou dat podium er uitziet. In het midden van de lengte van de zaal hangen twaalf balken waarop verschillende toeters en bellen zijn geïnstalleerd. Ze veranderen afzonderlijk van elkaar van hoogte en de lichten shinen door het voetbalstadion. Audiofreq en Technoboy geven een heerlijke set weg, waarin oude nummers als ‘Next Dimension World’ worden afgewisseld met nieuw werk als ‘Ghettoblaster’. Maar het ongeduld komt stiekem een beetje bovendrijven en we kunnen niet wachten tot dat grote doek valt en ons de stage laat zien.

The Opening Show

Qlimax staat bekend om zijn showelementen met waanzinnige introducties, met de typische lage, donkere stem. Op YouTube staan wel honderden filmpjes van de onthulling van de verschillende Qlimax-stages. Ook vanavond gingen de mobieltjes en camera’s massaal de lucht in om dit moment vast te leggen. Onder begeleiding van tromgeroffel gaan dan eindelijk die doeken opzij en hebben we al het tweede ‘wow-momentje’ van de nog vroege avond te pakken. In plaats van een brede stage kijkt er een soort van stenen paddenstoel uit over het publiek, waar vooral de diepte van het bouwwerk indrukwekkend is. Alsof de hoed, met drie grote LED-sintelbanen, het publiek wil bedekken. Heel creatief!

Headhunterz

Headhunterz had de eer om de mensen te laten zien wat deze stage allemaal in huis heeft en verzorgde een ‘Origins Set’. Het begon al gelijk goed en het vuurwerk gaf door de gehele zaal een startschot van een toffe set. Een set met veel edits, maar ook met nieuwe releases zoals ‘Now Is The Time’. Dat Headhunterz de laatste jaren een ander pad bewandelt dan sommige fans graag voor ogen zien, vinden wij eigenlijk alleen maar goed. Nu de nummero uno hardstyle-dj van de wereld niet zo heel vaak in ons landje te zien is, kom je er achter dat deze meneer veel betekend heeft voor de scene en dat doet hij nog steeds door de grenzen in muziek te doorbreken. We waren pas bij de tweede act van de avond, maar het was al één groot gekkenhuis op de dansvloer.

Melodies and kicks

Stuk voor stuk staan zijn producties als een huis en laten de melodieën je gedachten even meenemen. Atmozfears heeft zijn plek op Qlimax dubbel en dwars verdiend. Maar ook de verrassende elementen in zijn hits maken zijn sets tot een echt feest. Zo zweef je de ene keer mee op ‘Starting Over’ en vervolgens beuken lompe kicks als die van ‘Stampuhh’ tegen je lichaam aan. En hoe het publiek hier op los ging, had toch wel iets magisch en opzwepends. De lasers kwamen ondertussen ook tevoorschijn en brengt toch altijd dat extra’s aan de verlichting. De sound van Atmozfears is wat ons betreft de belichaming van Qlimax: mooi en hard.

Het moment van de enige live-act van de avond brak aan. Frontliner ging het komende uur de bezoekers vermaken met zijn live performance. Waar deze acts vaak maar een half uur duren, houdt Frontliner het met zijn gear makkelijk een uurtje vol. The Melody Man, die aankomende januari zijn eigen X-Qlusive heeft, weet wel wat hij moet doen het Qlimax-publiek. Ook al is het november en staan we binnen te feesten, Frontliner weet toch de warmte van de zomer door de speakers te blazen met zijn ‘Summer of Frontliner’ releases.

Noisecontrollers

Elk jaar staat één artiest toch iets meer in de spotlights van Qlimax dan de rest. Deze artiest mag namelijk het anthem maken, wat een grote eer is. Dit jaar mocht Noisecontrollers het anthem en de compilatie-cd maken (en ben je benieuwd hoe dat ging, dan wil je dit vast ook wel lezen). Noisecontrollers trapte dan ook af met het anthem en rode vuurballen schoten door de overkapping van de stage. Dat Noisecontrollers zijn set flink had voorbereid was wel te merken, want de edits en mash-ups vlogen je om oren. Ja, ook Noisecontrollers zorgde er voor dat we nog steeds met kippenvel rondliepen.

Time to get raw

Het werd al wat later op de avond, dus dat betekent dat er een tandje bijgeschakeld werd. Ran-D lijkt wel alles te kunnen doen, van softe hardstyle tot rauwe rawstyle. De mensenmassa was in ieder geval toe aan wat harders en Ran-D speelde hier goed op in. ‘I Am Legion’ (wat een plaat!) ging als een kanon door het voetbalstadion heen! We waren het bestaan van ‘Kings of the Underground’ stiekem al een beetje vergeten, maar Ran-D friste ons geheugen op en had hier nog een coole twist aan gegeven.

Crypsis, nog zo’n pionier in de rawstyle-scene, was de volgende die plaats mocht nemen achter de draaitafels. Het maakt eigenlijk niet uit van wat voor harde muziek je houdt, maar iedereen vindt Crypsis sowieso vet. Hij kan de tent altijd rocken met de Minus is More-sounds. Zijn collab met Warface (‘Meredian’) sloeg in als een bom! Terwijl Crypsis het feestje voortzette, kwamen we nog zijn collega’s Act of Rage en Radical Redemption tegen in de zaal, die helemaal losgingen. Het is mooi om te zien dat niet alleen de bezoekers, maar ook de dj’s genieten van een feest als Qlimax.

The Hard Ending

De laatste negentig minuten braken aan, dus werd het tijd voor wat hardcore in Arnhem. Endymion trapte ‘The Hard Ending af’. Het is nog steeds een beetje wennen dat deze mannen een andere weg zijn ingeslagen voor wat betreft hun producties. Maar ook wij zijn weg van de nieuwe sound. Dat zij hun verleden niet vergeten bewijst de vocal van ‘Broken’ wel toen ze ‘Fuck You!’ (wat nu meer in hun straatje past) draaiden.

The Viper nam het over en het tempo ging weer wat omhoog. Deze man heeft eigenlijk overal wel gedraaid, maar Qlimax ontbrak nog op zijn erelijst. Van te voren hoopten we al op ‘Coming Home’ en gelukkig kwam deze dan ook. Onder begeleiding van de lichtshow in deze gigantische ruimte is dat ondertussen al weer kippenvelmomentje nummer tachtig.

De koning van het afsluiten, Partyraiser, mocht zijn kunsten ook op Qlimax vertonen. In het begin hield hij nog een beetje in door gepitchde versies van toegankelijkere nummers als ‘Psychotic’ te draaien, maar uiteindelijk werd er in stijl afgesloten en stampte het publiek de laatste beetjes energie er uit bij ‘Use or Mind’.

Conclusie

Er is gewoon een aantal feesten waar je ooit een keer bij geweest moet zijn. Qlimax behoort ook tot deze feesten. De locatie is een perfecte setting voor de show en het spektakel dat Qlimax te bieden heeft. Het kost wel wat (zeventig euro voor een kaartje), maar het is je geld meer dan waard. Je beleeft de hele avond het ultieme Qlimax-gevoel. Niet voor niets komen partygangers van over de hele wereld naar dit evenement toe. Een topavond dus!

Plus

  • De show, met onthullingen, decoratie en vuurwerk, is ongekend. Alles ademt Qlimax.
  • Je merkt dat de dj’s meer moeite in hun muziek stoppen voor Qlimax.
  • De creativiteit van dit evenement verbaast je elk jaar weer.
  • Uitgebreid aanbod aan eten en drank.

Min

  • De gladde trappen van de tribunes.
  • Je kunt tijdens het evenement niet bij je kluisje.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws