Party report: Angerfist 'The Deadfaced Dimension' [29 november]

Rick Francissen | 5 december 2014
party reports


AngerfistWat: Angerfist: 'The Deadfaced Dimension
Waar: Brabanthallen, Den Bosch
Wanneer: Zaterdag 29 november
Line-up: Angerfist, Tha Playah, Outblast, Evil Activities, Partyraiser, Dr. Peacock, Miss K8, Noize Suppressor, Drokz, Nosferatu, Wasted Mind, Unexist, Dyprax, Lowroller, Bodyshock, Negative A, MC Nolz
Reporter: Wouter de Vink
Fotografie: Tessa van Nuland

Iedereen kent hem wel, de man met het masker. Angerfist is al jarenlang de grootste pionier in de hardcore-scene. Hij reist tegenwoordig naar alle uithoeken van de wereld om ook de mensen daar te laten genieten van hardcore. Niet voor niks werd hij onlangs uitgeroepen tot nummer 37 van de DJ Mag Top 100. Niet alleen maakt hem dat (volgens dit lijstje dan) de beste hardcore dj ter wereld, maar nog opvallender: hij eindigde hoger dan mainstream hardstyle namen als Headhunterz en vele anderen. Na vele succesvolle optredens en releases heeft hij dan ook een enorme fanbase opgebouwd (met alleen al op Facebook meer dan 700.000 likes!). Mocht het nog niet duidelijk zijn: de release van zijn nieuwste album en de daarbij horende tour moest groots gevierd worden. En dat werd écht groots gevierd, tijdens Angerfist – The Deadfaced Dimension.

Enter the Deadfaced Dimension

Alle voorbereidingen waren getroffen en met een flinke partij enthousiasme gingen we met de trein naar ’s-Hertogenbosch. Vanaf het centrale station van deze Brabantse hoofdstad was het nog een klein kwartiertje lopen naar de locatie, de Brabanthallen. Het blijft elke keer weer een verrassing waar de ingang van dit immense gebouw zit, maar we volgden gewoon de menigte en kwamen uit bij Hal 6. Wij waren er redelijk vroeg bij en waren dus zo binnen, maar vanaf 23:00 uur was het spitsuur bij de ingang. Dikke, lange, eindeloze rijen.

Dit was ook te merken in de zaal, waar Lowroller en Negative A al aan het draaien waren toen we binnenkwamen. Ze draaiden een hele dikke, industriële set, vol met growling kicks en snares (en hun nieuwe collab!). Het publiek moest hier nog een beetje inkomen, zo bleek. Wellicht lag het aan de aankleding, die aan het begin van de avond wat bescheiden was. Waar je bij veel feesten in het begin een soort gezonde zenuwen van de locatie krijg, was dat hier niet echt het geval. Toen Dyprax ging draaien, neigde de muziekstijl wat meer naar mainstream. Vervolgens viel het zwarte doek en kwam de vette aankleding ineens naar voren. Ook bij de deur schoot het op, want het publiek stroomde binnen.

Angerfist: The Deadfaced Dimension

The Man with the Mask

Het moment was eindelijk daar! Al even hebben we het nieuwe album op repeat staan, nu konden we het album eindelijk ook live aanhoren. Na een intro, vol met viooluithalen en vuurwerk, werd hij aangekondigd door die bekende Masters of Hardcore-stem: 'Raise your fist for… Angerfist!'. Het zwarte doek en de bijzet-dj-booth hadden plaatsgemaakt voor enorme ronde LED-schermen en de lasers schoten de zaal in. Het waren opvallend veel lichten en lasers en deze dansten met je mee op de muziek. Wat een show! Angerfist trapte, samen met zijn gemaskerde vriend MC Prozac, af met zijn albumtitel-track 'The Deadfaced Dimension'. De zaal ging helemaal los!

Vanaf deze set kregen we een uitgebreid aanbod aan artiesten. Om het half uur werd Angerfist of bijgestaan door iemand, of komt er iemand live draaien. Allemaal hadden ze dezelfde gedachte: gas erop! De godin van de hardcore, Miss K8, was de eerste die Angerfist mocht vergezellen. Deze twee draaien wel vaker met elkaar en hebben ook veel tracks samen uitgebracht. MC Syco zweepte het publiek enorm op, samen met de metershoge vlammen die omhoog de zaal in schoten, met de kick van ‘Liquid8’ als maatmeter.

Noize Suppressor was de volgende die naast de man van de avond mocht staan. De bezoekers gingen flink tekeer op de dansvloer en hierdoor werd het ontiegelijk warm in de zaal. Dit was echter geen excuus voor de heren om het rustig aan te doen! De tracks van beide heren passen qua build-up bij elkaar, dit was ons nog niet eerder opgevallen. Van ‘Raise Your Fist Again’ tot ‘Let These Motherfuckers Know’, het waren hele toffe afwisselingen.

Nosferatu en Wasted Mind

Nosferatu is één van de weinigen op dit feest die geen remix of collab op het nieuwe album van Angerfist heeft staan, maar mocht zeker niet op deze avond ontbreken. Beide artiesten hebben altijd een enorme drive in hun producties, ze passen erg goed bij elkaar. Hoogtepunt van deze set was toch wel toen het Syndicate-anthem ‘Manslaughter’ werd gedraaid. De sfeer werd heel euforisch, met de ronddraaiende, witte lichtstralen en de met lasers bedekte lucht. Bij de drop hoorde je ook een lichte ‘oooh!’ uit het publiek komen, geweldig.

Het was ondertussen tijd voor de eerste live-act van de avond, verzorgd door Wasted Mind. We hebben het al vaker over zijn geweldige sound gehad en zijn optreden zorgde voor een leuke afwisseling. Al vanaf de intro (‘Feel Alive Edit’) neemt Wasted Mind je mee met zijn muziek. Leuk om te zien dat veel mensen om ons heen de nummers kenden en er op gingen dirigeren.

Terug in de tijd

The Supreme Team is een formatie die bestaat uit Angerfist zelf, samen met Outblast, Evil Activities en Tha Playah. Voor de vocale ondersteuning hadden ze ook MC Tha Watcher en E-Life meegenomen. Dat dit team er een feestje van wilde maken was al vanaf het eerste moment duidelijk. Het resultaat was een set met meezingers waar je goed gek op kunt doen. Bij ‘The Voice of Mayhem’ verzocht MC Tha Watcher iedereen om zijn aansteker en telefoon in de lucht te houden. De interactie ging nog verder, het publiek schreeuwde luid mee met het nummer.

Het volgende half uur was weer voor Angerfist alleen. Maar dit zou een ‘trip through memory lane’ worden, met oude nummers van het millenniumjaar tot nu. Het tempo ging flink omlaag en veel bezoekers keken verbaasd op, maar dit kwam al gauw goed. We hebben veel leuke nummers gehoord in deze reis door de tijd, 'Chronic Disorder' blijft toch wel dik!

Angerfist: The Deadfaced Dimension

Hoe later, hoe harder

Angerfist mocht weer even pauze nemen, want Dr. Peacock ging een half uurtje draaien. Wij houden van de frenchcore van Peacock, wat een set gaf deze man weg! Zijn set lijkt echt een verhaal te vertellen. Alle kicks en melodieën zijn zo verschillend, maar toch past het allemaal zo goed bij elkaar. Het enthousiasme van de man met het hoedje is erg aanstekelijk, zag hem dan losgaan toen hij ‘Unite’ draaide.

Angerfist nam weer plaats achter de draaitafels, met deze keer Unexist aan zijn zijde. We beseften ons dat de tijd voorbij was gevlogen en dat we nog maar anderhalf uur te gaan hadden. De zaal werd ondertussen een sauna door de hitte, goedendag zeg! Veel mensen die los wilden gaan, raakten uitgeput na gedanst te hebben. Je zag die hitte ook in de lucht hangen en zodra je het publiek uit liep werd het al een stuk koeler. Gelukkig waren er genoeg diehards die maar doorgingen! Vooral bij ‘Dirty Man’, toen de regie ook de kast opentrok met rook en vuur.

Partyraiser sloot vorige week nog Qlimax af met een wat meer mainstream-set, nu mocht hij gewoon zijn gang gaan. De remmen gingen eraf en alles werd lekker opgepitched. Partyraiser’s remix voor The Deadfaced Dimension kwam nog voorbij, en het leek wel alsof er steeds meer lichten bij kwamen (kudo’s voor de regie!). Angerfist sloot zijn avond af samen met de koning van de terror: Drokz. Het viel op dat er nog steeds zoveel mensen stonden, waar bij andere feesten er rond dit tijdstip al veel mensen huiswaarts zijn gekeerd. Nee, deze feestgangers konden nog wel even doorgaan! ‘Lik Me Reet’ viel trouwens erg in de smaak, het laatste beetje energie konden we er gelukkig nog uitdrukken.
The Deadfaced Dimension tour is begonnen en het album is ingewijd. De man van de avond, Angerfist, werd nog even in het zonnetje gezet op het einde en geëerd op traditionele wijze: 'When I say Anger, you say…'

Conclusie

Dat Angerfist de absolute nummer één is in de hardcore, werd vanavond nogmaals onderstreept. De ene na de andere dikke set kwam voorbij. We dachten vooral voor de muziek te komen, maar de organisatie had (na onthulling van de stage) groots uitgepakt met de lichten. Ondanks de hitte was dit absoluut een hele vette avond! Het album blijft voorlopig nog wel op repeat staan.

Plus

  • Ongelofelijke, gevarieerde line-up met veel afwisseling
  • Lichtshow, en de ovale LED-schermen van de stage
  • Heel veel vette sets gehoord op deze avond

Min

  • Lange rijen bij de ingang (fouillering, munten, kluisjes). Dit blijft een groot probleem bij de Brabanthallen
  • Enorme hitte in de zaal
  • Bepaalde dranken waren al vroeg op. We hoorden nogal eens: 'We hebben alleen nog maar cola light'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws