Party Report: Hemqade - A Q-dance Reunion [zaterdag 6 december 2014]

Lucas Boon | 11 december 2014
party reports


HemqadeWat: HEMQADE - A Q-dance Reunion
Waar:
North Sea Venue (Hemkade), Zaandam
Wanneer: zaterdag 6 december 2014
Line-up: Sunny D, Clive King, Gary D, Haze & Abyss, Scot Project, Pila, Luna, Trilok & Chiren, Tatanka, Technoboy, Pavo, Alpha², Deepack, Ruffian, Jaydee, Franky Jones, Yves Deruyter, Bountyhunter, Stanton, Uzi, The Viper, 75% Dream Team, Isaac, The Prophet, Bass-D, Renegade, Astrid, Spider Willem, Voodoo Child, Buzz Fuzz, Champ-e-on, Jeroen Flamman, Dano, Gizmo, Requez, Toyax, Djay Alias, Jaws, The Scientist
Reporter: Robin van der Kooi

HouseQlassics, Qlubtempo en 1991-1992, drie toonaangevende feesten die in het verleden voor de aanwas van vele nieuwe hardstyle members hebben gezorgd. Uit respect voor de hardstyle beloofde Q-dance in het Sinterklaasweekend nog eens flink uit te pakken om ook de liefhebber van het eerste uur in het zonnetje te zetten. We konden dan ook niet wachten om het beste uit dat tijdperk weer volledig tot ons te nemen. Middels een goede selectie tracks die je kunt omschrijven als early hardstyle, oldschool en early rave, konden we weer heerlijke herinneringen ophalen op de locatie waar het allemaal begon: de Hemkade!

Voor de echte liefhebber was dit natuurlijk een mooie kans om oude helden weer eens van dichtbij mee te maken. Elke dj kwam stuk voor stuk uit dat tijdperk. Dan hebben we het niet over bijvoorbeeld Headhunterz, DBSTF, Frontliner of het merendeel van de hedendaagse hardcore dj's, maar over dj's die voor de pasgeboren hardstyleliefhebber relatief onbekend zullen zijn. Neem bijvoorbeeld een Clive King, een Gary D of Scot Project! Wat een fantastische line-up en voor de jonge hardstyleklant een mooie manier om kennis te maken met de godfathers van de hardstyle!

Als een kind in de snoepwinkel

Na een snelle binnenkomst, kwamen we op de plaats van bestemming. Na onze jas te hebben gedropt en wat muntjes te hebben gehaald, belandden we in de mainarea waar Clive King bezig was om de binnengekomen menigte flink op te warmen. Het was al meteen genieten geblazen. Een heerlijke early sound vloog ons om de oren.

Eigenlijk was het niet te doen. In elke area stond wel een dj waar je iets mee had. Of dat nu hedendaags is of vroeger, er stond een overdosis aan goede early-artiesten opgesteld. Dat maakt de keuze meer een luxeprobleem. Na ongeveer vijftien minuten onze Amerikaanse held gehoord te hebben, besloten we op verkenning te gaan en kwamen we uit bij Yves de Ruyter, onze zuiderbuur uit België, die lekker bezig was in de HouseQlassics-area. Leuk feitje: de HMH was vroeger de thuisbasis van HouseQlassics. Deze area stond dan ook helemaal vol met overenthousiast publiek! Omdat hiervoor Franky Jones al draaide en daarna Bountyhunter geprogrammeerd stond, leek het alsof de organisatie bewust Triple Belgium had opgesteld. Van de 25 acts waren er drie afkomstig uit België en die werden dan ook in één rits achter elkaar opgesteld. Nadat we nog een stukje van Bountyhunter gehoord hadden, besloten we onze tour te vervolgen en kwamen we tussendoor uit bij de area 1991-1992 waar Spider Willem aan het werk was. Daar hoorden we een track die volgens mij al tien jaar niet meer gedraaid is: 'Meet Her At the Love Parade' van Da Hool. Wat ongelooflijk vet om eindelijk weer eens de originele track te horen in plaats van wéér een mislukte remix. Na afloop van dit nummer besloten we weer richting de mainarea te gaan waar wederom een held bezig was zijn kunsten te vertonen. Ditmaal een oosterbuur: Scot Project!

hemqade3

Qlubtempo en HouseQlassics

Nadat we weer terug waren in de mainarea besloten we nu om wat langer te blijven, vanwege de twee heerlijke namen die waren opgesteld. Eerst mocht onze rasta-man het publiek in extase brengen en hoe kan dat nou anders dan met één van de meest populaire Qlubtempo platen van vroeger erin te knallen: 'Trow Your Hands Up' van Arome! Wat een dijk van een knaller! Na deze knalset van Scot Project was het de eer aan dj Pila. Als ik me niet vergis, hoorde ik het bekende nummertje ‘Mindcontroller’, welke hij destijds met dj Skorp maakte, voorbij komen! Het was inmiddels al lekker vol en de warmte steeg onderhand boven m’n hoofd uit! Ik vroeg me af of ze geen airco’s hadden, maar het leek alsof mijn schreeuwkreet niet gehoord werd. Eindelijk voelde ik een zuchtje wind en later kwamen er diverse tornado’s op me af. Maar lekker was het zeker, want de hitte vond ik absoluut een nadeel. Toen Pila zijn set eenmaal afgerond had, gingen we weer terug naar de Houseqlassics area waar The Viper op het punt stond om te beginnen. Die draaide een set alsof je op een of ander Pussylounge-feestje stond, maar dan wel met de originele tracks. Na wat meer early rave/hardcore gehoord te hebben, besloot ik tussendoor even naar Jeroen Flamman te gaan in de area 1991-1992.

hemqade4

Na een kwartiertje bij deze held te hebben gestaan (de jongere lezers kennen deze artiest vast wel van Flamman & Abraxas of de Party Animals) hoorde ik één van zijn bekendste tracks: 'Good to Go'. Deze hit is onder andere bekend van de film Alles naar de Klote, maar deed vooral bekendheid op in de jaren 1996 en 1997. Superleuk om deze weer te horen en met dit goede gevoel ging ik weer richting de mainarea waar Technoboy en Tatanka aan het draaien waren.

Nothing but Qlubtempo

Pavo, Alpha Twins en Deepack stonden nog op het Qlubtempo-menu en gezien onze leeftijd (27 en 28) besloten we om af te sluiten bij de Qlubtempo-area. Niet alleen omdat dit ons tijdperk was, maar vooral omdat we hoge verwachtingen hadden bij de afsluiter van Deepack. Dit duo moest toch wel erg gaan beuken en niets bleek minder waar! Hiervoor konden we nog genieten van Pavo en later Alpha Twins.

Pavo, wat vrij vertaald ‘kalkoen’ betekent in het Spaans, draaide veel oude tracks van zijn Multigroove periode. Enorm lekker en vooral gezellig. Mede doordat de warmte wat minder was geworden, kon je het goed uithouden in de uitzinnige menigte en was het volledig losgaan op onder andere de track 'Rocking with the Best'! Na een kleine break die ik bij The Prophet doorvoerde en zodoende nog wat lekkere fijne platen kon meepikken, was het tijd voor het duo wat nog steeds als een stel pubers los kan gaan achter de draaitafels: Deepack! Wat lieten zij zien hoe je op een gedenkwaardige manier moest afsluiten! Het duo wat ooit met z’n drieën actief was (inclusief Charly Lownoise) trakteerde het publiek op platen als 'Drop Out', 'Kick this Mutha' en 'Here’s Johnny'.  De mensen die nog benen over hadden, moesten diep in het rood gaan om nog eens heerlijk los te gaan op knalplaten van weleer en de track '100%'. Deepack maakte de schade nog wat erger! Puur genieten en helaas was deze set dan ook zo voorbij. Een extra nummertje zat er niet meer in, maar ik denk dat de gemiddelde werkgever op maandag daar niet heel ontevreden tegenover stond. Dit was een fantastische reünie en zo’n feest moet ook maar eens per zoveel tijd gehouden worden. Keep it special!


Plus

  • Het ophalen van oude herinneringen
  • De setjes van Scot Project, the Viper en Deepack
  • Zeer harmonieuze sfeer
  • het vinden van de aircoknop

Min

  • Geluid area HouseQlassics
  • Het ‘vergeten’ van de aircoknop tot 02.00 uur

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws