Party report: Essential Festival indoor [zaterdag 13 december]

Steven Wiertz | 15 december 2014
party reports


Wat: Essential Festival indoor
Waar: MECC, Maastricht
Wanneer: Zaterdag 13 december 2014
Line-up: Aizy, Brennan Heart, Dyna, Jacob van Hage, La Fuente, Morello Twins, MOTi, Sandro Silva, Sidney Samson, Stanley More, Tony Junior, Ummet Ozcan, Shermanology, MC Roga
Reporter: Steven Wiertz
Fotografie: Steven Wiertz

Afgelopen zomer waren we al bij de outdoor editie van Essential Festival, tot grote tevredenheid! Ook de indoor editie afgelopen jaar heeft ons geen nare nasmaak in de mond gegeven. We waren dus blij te vernemen dat dit concept een nieuwe editie in het verschiet had liggen.

Dit keer geen kleine editie, maar een heuse editie in het beursgebouw van het MECC in Maastricht. Een grote locatie met een goede ligging, veel parkeermogelijkheden en een treinstation op slechts vijf minuten loopafstand. Met hoge verwachtingen vertrekken we richting Maastricht voor een lange avond!

Binnenkomst en indeling

Omdat het een evenement is voor zestien jaar en ouder, krijg je bij de ingang eerst een bandje dat aangeeft dat je alcohol mag bestellen. Daarna door een snelle fouillering heen en het feest kan beginnen! Aan weerszijden van de stage staan bars, aan de achterkant is een klein zitgedeelte waar ook eten te krijgen is. Het thema van het feest is duidelijk: een indianensetting met twee grote wigwams bij de stage en als indiaan verklede danseressen.

Dat het feest voor zestien jaar en ouder is valt al direct te zien, ook zijn er genoeg mensen 'op leeftijd' aanwezig. Het contrast tussen de bezoekers is nog groter dan op een ander (niet 16+) feest.

Eenmaal binnen zijn lockers te huur en kan men doorlopen naar de main (en tevens enige) stage. Deze stage is voorzien van grote LED schermen waarop visuals afspelen afhankelijk van de artiest die achter de draaitafels staat. Bij binnenkomst staat AIZY achter de decks, zij zet een opwarmende set neer voor de inmiddels al aardig gevulde zaal.

Veel bekende platen

Het publiek lijkt duidelijk in te zijn voor de bekende tracks met vocals, dit blijkt al tijdens de set van Dyna. De track 'Reload' van Sebastian Ingrosso, Tommy  Trash en John Martin lijkt de eerste plaat te zijn die de handjes de lucht in weet te krijgen. Ondanks dat we ook veel nieuwe platen horen langskomen, lijken de platen van vorig jaar ook totaal geen probleem te zijn voor het publiek. Ummet Ozcan doet hier nog een schepje boven op met de track 'Mammoth' van Dimitri Vegas & Like Mike en MOGUAI.

Maar ondanks dat krijgen ook nieuwe platen genoeg ruimte gedurende de avond. Zo draait Ummet Ozcan zijn nog niet gereleasde track 'Wolf', die hij ook nog eens geproduceerd heeft met het voorgaand genoemde Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike.

Verbetering op verbetering

Dyna-Essential

Waar Essential Festival vorig jaar nog binnen in een club was, is het dit jaar in een beursgebouw met compleet eigen indeling. De organisatie heeft duidelijk uit elke voorgaande editie verbeterpunten gehaald en deze doorgevoerd. Voor een eerste eigen indoor party is alles strak geregeld, vanaf de controle bij de voordeur tot de prima visuals.

Als er een minpunt te benoemen valt, dan is dat de erg zware bass op het eind van de avond. Het gezegde is dat je de bass niet moet horen maar moet voelen; daar zijn we het zeker mee eens, echter had het iets minder zwaar en drukkend gemogen.

Prijzen

De prijs voor een ticket verschilde per fase, uiteindelijk kostte een regular ticket €22,50, een late-bird ticket en een ticket bij de deur €29,95. Muntjes waren verkrijgbaar per vier stuks voor tien euro. Twee euro vijftig voor een drankje is een zeer gangbare prijs. Een bandje voor de toiletten was ook verkrijgbaar voor twee euro vijftig, hiermee had je de hele avond en nacht toegang tot de toiletten. Lockers (formaat voor ongeveer drie jassen) kon je huren voor zes euro.

Conclusie

Na de outdoor editie hadden we verwacht dat Essential Festival haar top bereikt had, echter de indoor editie heeft dit weer overtroffen. Voor een feest waar we drie jaar geleden nog niet van gehoord hadden, heeft de organisatie grote stappen gemaakt. Een zeer leuke editie met een mooie line-up, prima visuals en zeer degelijke prijzen. Kan het komend jaar nog groter met nog mooiere headliners? Wie weet!

Plus

  • Prijzen op zeer acceptabel niveau
  • Line-up
  • Visuals
  • Alles strak geregeld

Min

  • Bass te zwaar op sommige momenten

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws