Party report: 538 Jingle Ball [20 december 2014]

Rick Francissen | 27 december 2014
party reports


538-JingleBall-2014Wat: 538 Jingle Ball
Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 20 december
Line-up: Nicky Romero, W&W, Yellow Claw, Headhunterz, Firebeatz, Chocolate Puma, NEW_ID
Reporter: Dena Nijsten
Fotografie: Jasmine de Vries

Het is december, dus dat betekent dat de feestdagen er weer aan komen. Maar voordat het zover is en de kilo’s er door het vele eten weer aankomen, krijgen wij nog even een laatste kans om aan onze conditie te werken en heel veel dansjes te doen. Vrijdag 19 en zaterdag 20 december staan daarom helemaal in het teken van 538JingleBall Winterfestival. Niet één maar twee dagen helemaal los gaan met jouw vriendengroep en samen de sfeer van 538 beleven is waar dit feest om draait.

De feesten van 538 kennen al een aantal jaar grote populariteit, dus het was te verwachten dat deze derde editie ver van te voren zou uitverkopen. Dit jaar krijgt 538 het voor elkaar om maar liefst twee dagen een bomvol Ziggo Dome neer te zetten met 15.000 bezoekers per dag. Tijd voor een belevingsverslag van de zaterdag dus!

Locatie, aankleding, SHOW!

Vanaf het moment dat we de zaal binnenlopen, wanen we ons in een winterachtig koninkrijk. Een hoge stage met drie torens, waarbij op de achtergrond continu toepasselijke visuals worden geprojecteerd: witte kroonluchters aan het plafond en danseressen in een doorzichtige schuddebol.
De dj’s zijn in het groot te zien en ook teksten van de nummers zijn als een soort karaoke versie te zien. Daarnaast is er rekening gehouden met behoorlijk wat show-spektakel. CO2-kanonnen, confetti, lasers, ballonnen; 538 heeft behoorlijk wat in huis gehaald om ons een waardige kick-off van de feestdagen te bezorgen.

Jingle Balls

Sfeer en line-up

Bij binnenkomst staat Chocolate Puma de zaal al lekker warm te draaien, gevolgd door NEW_ID. Mocht jij deze laatste nog niet kennen, ze zijn nog niet heel lang terug van een tour door Zuid-Afrika en tekende bij Axwell ’s label (voormalig Swedish House Mafia). Absoluut een artiest om in de gaten te houden dus, en dat hebben ze tijdens JingleBall meer dan waar gemaakt door een lekkere dansbare set neer te zetten. Na NEW_ID volgt een half uurtje FeestDJRuud. Wat weet deze man de zaal los te krijgen! Met confetti, slingers en ballonnen(dieren) wordt een half uur lang de tent helemaal afgebroken.

Na FeestDJRuud is het wel tijd om meer de edm-scene in te duiken. Dit is waar W&W, Nicky Romero en later ook Firebeatz aan te pas komen. W&W staat bekend om hun stevige house en is hiervoor afgelopen jaar zelfs een samenwerking met Headhunterz - die overigens ook op de line-up staat - aangegaan. Toch houden ze het tijdens hun set redelijk toegankelijk. Ze blijven trouw aan hun eigen stijl, maar draaien niet te hard, waardoor Nicky Romero goed kan overnemen. Naar mijn mening zijn deze twee overigens het hoogtepunt van de avond. Om 538 terug te laten komen in de set van Nicky Romero worden gebruikelijke Top40-nummers in een origineel dance-jasje uit de kast gehaald. Zo is ‘Rude’ van Magic! of het nummer ‘18teen’ van One Direction omringd door dansbare beats te horen. Springen op Booyah en Tremor kan natuurlijk ook niet uitblijven deze avond.

Van Nicky Romero gaan we terug naar een andere eigenzinnige artiest, namelijk Yellow Claw. Deze verrast ons nog met een optreden van Rochelle tijdens hun set. Na een half uurtje ‘trap’ is het tijd voor Firebeatz. Een artiest die afgelopen jaar echt bij het grote commerciële publiek is doorgebroken, maar al een hele tijd hiervoor goede producties maakte die met name werden uitgebracht op Spinnin’ Records.

Er wordt afgesloten door niemand minder dan Headhunterz, die tevens op de voorpagina van de december-editie van Clublife Magazine staat. In zijn interview vertelt hij dat hij graag grenzen opzoekt buiten zijn ‘eigen genre’ hardstyle en graag samenwerkingen aangaat met artiesten van andere genres. Dit is absoluut terug te horen in zijn set. Hij draait genoeg stevige beukplaten, maar houdt het erg toegankelijk voor feestbeesten die nog geen diepe connectie met hardstyle hebben en introduceert deze op toegankelijke wijze aan zijn eigen stijl.

Prijzen

De prijzen in Ziggo Dome zijn tijdens elk evenement gelijk. Je haalt een strip van 3,5 munt voor tien euro. De munten worden ook alleen per tien euro verkocht. Voor anderhalf muntje haal je een wijntje, Jillz of een Red Bull. Frisdrank is één muntje evenals racketjes. Ziggo Dome schenkt overigens geen flesjes water. Hier krijg je gewoon een glas voor. De prijzen van een mixdrankje én cocktails (op de eerste verdieping) liggen tussen de 2,5 en drie munten, afhankelijk van wat je wilt.

Aangezien er op zo’n avond vaak de nodige alcohol wordt geconsumeerd en het lichaam door dansen continu in beweging is, krijgt men ook wel eens trek. Gelukkig heeft Ziggo Dome genoeg keuze aan eten. Een patatje, broodje frikadel of iets gezonder als een broodje van La Place zijn volop te krijgen in de gangen rondom de grote zaal. Hiervoor betaal je ook anderhalf of twee munten.

Heb je aan het einde van de avond nog munten over? Don’t worry, je kunt ze gewoon inwisselen tegen contant geld een half uur voor het einde van de avond of je bewaart ze tot je volgende feestje in de Ziggo Dome. De munten zijn namelijk lang geldig.

Conclusie

Jingle BallsDit jaar was 538JingleBall natuurlijk twee dagen in plaats van één. Dit betekent dat de artiesten ook verdeeld werden over twee dagen. Op social media werd hier volop over gesproken. Op beide dagen zijn veel dj’s aanwezig die dit jaar goed hebben gedaan in de Top40, waardoor 538 het erg toegankelijk houdt voor alle type bezoekers. De doelgroep is daarom sterk gevarieerd van fanatiek feestbeest tot gelegenheidsbezoeker. Hoe dan ook heeft 538 haar bezoekers verwend met een mooi begin van de feestdagen.

De opbouw binnen de line-up op de zaterdag was overigens niet zoals je verwacht van veel festivals, waarbij de timetable wordt opgebouwd naar steeds stevigere setjes. Yellow Claw en FeestDJRuud staan namelijk geprogrammeerd tussen de edm-artiesten door. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de variatie in doelgroep en heeft tegelijkertijd ook weer iets verfrissends.

Wij hebben genoten van dit Winterfestival. Wil jij nog even nagenieten? Neem dan een kijkje op de Social Wall van JingleBall

Plus

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Aankleding en show
  • Zit- en eetgelegenheid
  • Gevarieerde line-up
  • Kwaliteit geluid
  • Sanitaire voorzieningen
  • Variatie eten- en drinken

Min

  • Weinig ‘randentertainment’ (beleving buiten de stages om)
  • Minder internationale allure van de artiesten op de zaterdag in verhouding met de vrijdag

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws