Party report: Freaqshow [woensdag 31 december]

Lucas Boon | 6 januari 2015
party reports


Wat: Freaqshow
Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: woensdag 31 december 2014
Line-up: Adaro, AniMe, D-Block & S-te-Fan, Da Tweekaz, Donnie Darko, Dr. Rude, Frequencerz, Frontliner, Max Enforcer, Psyko Punkz, MC Villain, Dark Pact, Deetox, Pandorum, Phrantic, Synthax, MC Axys
Naam reporter: Wouter de Vink

Ooit oud en nieuw gevierd tussen de freaks en zombies? Dit is namelijk hèt feest daar voor, om stampend het nieuwe jaar in te gaan. Niets is te gek. De verkleeddoos wordt door velen opengetrokken om het oude jaar knotsgek af te sluiten. Welkom bij Freaqshow!

The Twisted New Year's Celebration

Freaqshow is een feest waar alles kan en alles mag. Een dresscode is niet verplicht, maar wel zo leuk. Zo liepen er zombies, draken, vampieren en nog veel meer wezens door de Ziggo Dome. Dat er veel mensen bij dit feest wilden zijn, werd al duidelijk toen de kaarten al weken van te voren waren uitverkocht. Volgens Ticketswap waren er bijna 2200(!) mensen op zoek naar een kaartje. Door het hele oud en nieuw gebeuren ben je natuurlijk al wat meer in de feeststemming, maar voor de gelukkigen die wèl een kaartje wisten te scoren, kon het feest natuurlijk al niet meer stuk.

De Ziggo Dome is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Deze locatie staat bekend om de akoestiek van gebouw (van de grote zaal dan). Daar is geen woord aan gelogen, er was helemaal niks mis met het geluid. Verder is alles binnen korte loopafstand bereikbaar. Stel je staat midden in de zaal te feesten, dan kan je binnen vijf minuten een plasje plegen bij een van de vele wc's (die regelmatig werden schoongemaakt) en ook nog een drankje halen bij een van de grote bars. Maar we hebben ondertussen genoeg geluld over de details, hoe was het feestje nu eigenlijk?

Let's get freaky!

Doordat er op oudejaarsavond geen treinen meer reden na acht uur 's avonds, was de zaal al vroeg geopend. Dit zorgde wel al vroeg voor een dikke rij bij de ingang, maar ook dat het al vanaf het begin af aan lekker druk was. Toen we de zaal binnenkwamen, betraden we soort arena, waarbij de tribunes uitkeken op de stage. De stage was een vrolijk aangekleed doodshoofd (ja, dat kan bij Freaqshow), dat werd ondersteund door een grote hoeveelheid lichten en versieringen. Midden in de zaal hing een hele constructie van trusten die op tentakels leken, waaraan nog meer lichten en discoballen vastzaten. Ondertussen was Donnie Darko al lang begonnen met draaien. Een voor ons onbekende dj, maar voor zij die wel eens de QULT feesten bezoeken een goede bekende. Dr. Rude ging verder met wat jumpstyle en vrolijke hardstyle. Lekkere muziek om mee te beginnen. Max Enforcer volgde met 'de echte' hardstyle. Het feestje ging al meer los en na zijn aankondiging ging het eerste vuurwerk van de avond af. Een minpuntje was wel dat in deze eerste drie sets al een paar nummers vaker waren gedraaid (onder andere 'Last Night Ever'). Maar Max Enforcer draaide ook de bekendere nummers, waarbij hij regelmatig het geluid even dimde om het publiek beter te horen meezingen. Ja, het publiek had er echt zin in vandaag!

freaqshow3

Het was ondertussen al bijna twaalf uur en dus was het tijd voor de Freaqshow Top 10. Iedereen kon op internet stemmen voor zijn persoonlijke top 10 van het jaar en in het volgende kwartier maakte Q-dance de toppers van het jaar bekend, onder begeleiding van een dikke show. Toen de Freaqshow-stem riep dat het nu tijd was voor 'the number one' werd het even stil. Er klonk een beetje gelach door de speakers en toen wist het publiek al genoeg en je hoorde een dikke 'Oooooh!' door de zaal heen: 'Seven' van E-Force was namelijk de nummer één! Hierna werd er gezamenlijk door iedereen afgeteld. Wat volgde was 'a happy motherfucking new year' en de dansvloer die transformeerde in een soort dans waarbij je na vijf seconden van partner moest ruilen. Nadat je in een minuut tijd wel tientallen mensen gelukkig nieuwjaar had gewenst, had je pas de tijd om los te gaan op 'Radiance' en om al het vuurwerk te aanschouwen dat de lucht invloog. 2015 is begonnen, tijd om te stampen!

 1. E-Force – Seven
 2. Noisecontrollers - Down Down
 3. B-Front & Frequencerz - Psycho
 4. Outbreak - ‪#‎Bassface
 5. Frontliner - TBA 2 (One More Time)
 6. Frontliner & Radical Redemption - Frontliner & Radical Redemption
 7. Warface - FTP
 8. E-Force & Frequencerz - Men of Steel
 9. Coone - Survival of the Fittest (Defqon.1 2014 Anthem)
 10. Ran-D ft. E-life - The Hunt (Intents Festival 2014 Anthem)

Happy New Year!

Frontliner draaide de eerste hardstyle-tracks van 2015 en het feest ging verder. Deze man weet wel hoe hij een feestje moet geven, hij krijgt namelijk niet voor niets dit jaar zijn eigen X-Qlusive! Van lekker meegaan op de melodie tot je helemaal laten gaan bij de kicks; het kan allemaal bij een set van Frontliner. Toen hij klaar was met draaien, hoorde we weer de Freaqshow-stem. Hij kondigde 'The Anthem Creators' aan: Da Tweekaz. Deze Noorse mannen lieten dit nummer natuurlijk aan het publiek horen. De set was heel gevarieerd, met de remix 'Bounce & Break' als klapper op de vuurpijl. Hierna maakten de Noren plaats voor het volgende duo, D-Block & S-te-Fan. Ook dit was een hele toffe set, net wat anders dan de anderen. We hoorden veel platen die we al een tijdje niet meer hadden gehoord (zoals 'Music Made Addict', ken je die nog?), erg leuk gedaan!

Tijd voor de volgende tweemansformatie: Psyko Punkz. De heren hadden een drukke planning voor deze oud en nieuw (drie optredens op één avond!), maar waren ook van de partij op Freaqshow. Dit leek wel ten koste te gaan van hun optreden. Het publiek ging niet zo los als eerst. We hoorden ook dat Sven geen nieuw nummer had geselecteerd en dus het vorige nummer aan het inmixen was en we zagen Wietse al opkijken, maar dit werd hersteld.

The Hidden Room

The Hidden Room was niet zo groots en geweldig als de hoofdzaal. Deze kleine zaal is namelijk ergens bovenin het gebouw verstopt en alleen per lift bereikbaar. Je staat dus twintig tot dertig minuten te wachten voordat je naar boven mag en als je pech hebt, zit de zaal gewoon vol en kun je nog langer wachten. Eenmaal boven tref je een zaaltje aan, waar we een kleine stage met een lichtgevend kruis er boven zagen. In de zaal hingen verder een paar lampen en wat skeletten, that's it. Niet zo geweldig dus. Deze zaal had het allemaal net niet was ons betreft. Het was een beetje zoals naar een training kijken van FC Barcelona: er staat wel goed materiaal en het speelt wel leuk, maar zonder het stadion-gevoel geeft het niet alles. Nadat we een klein stukje van Synthax en vervolgens Pandorum hadden uitgecheckt, gingen we dus alweer naar beneden.

freaqshow4

The Sinners Sanctuary

Eenmaal terug in de grote zaal stonden de Frequencerz op het punt van beginnen met 'The Freq Show'. De heren werden bijgestaan door MC DV8 en een kikker (ja, een kikker) en alles werd uit de kast getrokken in deze drie kwartier. Lekker gek, waarbij Niels ook nog het publiek in dook om als een soort Moses een baan te maken in de mensenmassa. Tussen alle rawstyle door draaiden ze ook opeens wat hardcore, erg leuk en verrassend. De Freq Show op deze Freaqshow was dus geslaagd! Adaro nam het over en hier keken wij erg naar uit. Sinds dat hij een tijdje uit de running was door klachten aan zijn gehoor, is hij namelijk een stukje exclusiever en dus minder vaak te bewonderen. Maar zoals van ouds stelde deze man natuurlijk niet teleur. Zo draaide hij zijn nieuwe collab met Rob Gee, en ook 'Push It To The Limit' klapte er flink op! Het laatste uurtje werd gevuld met hardcore door AniMe. Deze Italiaanse dame overtrof onze verwachtingen en draaide erg leuk. Meestal kan hardcore uit de toon vallen als afsluiter op een hardstyle-avond, maar AniMe wist de aandacht vast te houden door rustig op te bouwen en hard af te sluiten met 'Good Bye'.

Conclusie

Het eerste feestje van het jaar zit er op! De Freaqshow was wat ons betreft geslaagd. Het thema is erg leuk, waar het publiek met al zijn verkleedpartijen een groot aandeel in heeft. Toch is het hele feest wel aan de prijzige kant. Een kaartje kost maar liefst rond de €65,- en daarvoor krijg je nou ook weer niet het beste van het beste. Voor een tientje meer kan je bijvoorbeeld al een hele dag naar Defqon.1. Je betaalt bijvoorbeeld ook voor dat tweede zaaltje (The Hidden Room), maar dat heeft naar onze mening niet echt een toegevoegde waarde. Nou is de Top 10 en het aftellen natuurlijk wel magisch, maar voor de rest vinden we de prijs/kwaliteit-verhouding wel een beetje uit balans. Toch hadden we de Freaqshow niet willen missen en hebben we een leuke avond gehad. Een goed begin is het halve werk zeggen ze wel eens, dus we hebben nu maar liefst nog 364 dagen voor de andere helft!

 • Het blijft elk jaar weer spannend welke nummers er allemaal in de Freaqshow Top 10 staan
 • Het thema is erg leuk bedacht, het publiek trekt hier ook van alles voor uit de kast
 • In de Ziggo Dome is alles, waar je ook staat, op loopafstand
 • Het geluid van de locatie is top en in deze arena heb je vanaf de tribunes ook een mooi uitzicht
 • Ruim assortiment aan drank en eten (inclusief oliebollen)

 • Een erg duur feestje, zowel het kaartje als de consumpties (3,5 voor €10, waarbij een biertje anderhalve munt is) zijn best prijzig
 • Beperkte verkoop verschillende sigaretten (misschien ook maar beter voor je gezondheid)
 • Een normaal biertje is hier 0,35L, waardoor je langer over je biertje doet en het laatste dus niet meer te zuipen is
 • The Hidden Room heeft geen toegevoegde waarde

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws