Party report: Secret Cinema & Egbert: a 6 hour LIVE Gem Session [vrijdag 16 januari 2015]

Rick Francissen | 20 januari 2015
party reports


secret cinema & egbertWat: Secret Cinema & Egbert: a 6 hour LIVE Gem Session
Waar: Melkweg, Amsterdam
Wanneer: vrijdag 16 januari 2015
Reporter & fotograaf: Lucas Boon

Al twee keer eerder stonden de Rotterdamse vrienden Secret Cinema en Egbert met een zes uur durende set in een uitverkochte Melkweg, dus de vraag was of een derde keer nu wel zo nodig was. Aan de andere kant, Secret Cinema zit 25 jaar in het vak en daarnaast gaat Egbert’s carrière de laatste tijd als een speer. Bovendien staan de heren inmiddels bekend om hun weergaloze en charismatische b2b-sessies – dus waarom niet? Nieuwsgierig en een klein beetje gespannen begaf ik mij afgelopen vrijdagavond naar de popzaal aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht.

Terugkijkend, ja, dit was nodig. Allereerst de Melkweg: als je het mij vraagt dé perfecte joint voor een avond no nonsense techno. Ruim, goed geluid, industrieel. In feite ademt de zaal weinig sfeer, maar is dat niet juist de ideale omgeving voor een avondje techno? Zo is dat, de muziek, daar draaide het om vanavond. En dan zit je bij de Melkweg wel goed.

gem2

En dat het om de muziek draait, dat hebben Secret Cinema en Egbert dondersgoed begrepen. Bij binnenkomst viel er één ding direct op: de immens brede dj-booth waarachter de heren dj’s stonden. En het mooie was, achter de booth bevond zich het podium wat toegankelijk was voor alle feestgangers. Je kon dus zo direct over de schouders van Secret en Egbert meekijken; in feite kon je exact zien wanneer er aan welk knopje werd gedraaid. Dat moet een genot zijn geweest voor de tech freaks onder ons.

De set was constant goed. Rond een uurtje of twaalf ging het gas erop en datzelfde gaspedaal bleef onophoudelijk ingetrapt. Opvallend was dat er aan het begin en halverwege de avond weinig ‘hitjes’ werden gedraaid. Het leek erop alsof de heren vooral wilden laten horen wat voor nieuw materiaal ze in huis hadden; en dat was maar goed ook, de set bleef boeien. Zes uur lang techno van twee en dezelfde dj’s, dat kan nog weleens saai worden, maar vanavond was dat geenszins het geval. Hoe cliché het ook mag klinken, Secret Cinema en Egbert namen hun bezoekers mee op een ware techno-reis, die almaar beter werd. Rollende en stuwende techno, daarvoor waren de mannen gekomen.

Zo tegen vijven keek ik op mijn horloge en vroeg ik mij af of de dj’s niet hun set zo langzaamaan moesten afbouwen, gezien het feit de beats alleen maar harder en harder de zaal in beukten. En inderdaad, om klokslag 05:00 uur pakte GEM Records frontman Robert Deutsch de mic, maar gelukkig met een bijzonder welkome boodschap: ‘Melkweg, bedankt voor een geweldige avond, maar we gaan nog even een half uurtje door!’, waarna Egbert ‘Machtig’ inzette. Aha, toch nog een hitje! Ook het laatste halfuur bleef het niveau aanhouden, hoewel er nu meer melodieus werd gedraaid, wat ook absoluut niet verkeerd was op dit tijdstip van de avond.

Dan de sfeer, niet geheel onbelangrijk. Ook die was goed. De vorige all-nighter in de Melkweg, in september 2013 met alleen Egbert, kan ik mij herinneren dat de crowd wat aan de jonge kant was, veel eindexamenkandidaten zelfs wat toen de klok sloeg. Vanavond was het publiek een stukje ouder, met hier en daar een enkele veertiger. En dat is toch vaak een graadmeter voor een leuke avond: hoe gemengder het publiek, hoe gezelliger de avond, is mijn ervaring. Overigens ook niet zo vreemd, aangezien Secret Cinema (overigens vroeger meer bekend onder aliassen als Grooveyard en Point Blank) als gezegd al 25 jaar een bekend gezicht is in de Nederlandse techno scene.

Daarnaast ging letterlijk de gehele zaal uit zijn dak, continu stonden de handjes in de lucht, wat natuurlijk alleen maar een mooi compliment is aan Secret Cinema en Egbert. En terecht trouwens, het leuke van zo’n all-nighter is nu juist dat íedereen voor deze twee dj’s is gekomen. Geen zure gezichten dus of afwachtende houdingen vanwege een eerstvolgende act. Want die kwam niet. Top.

gem1

Valt er dan helemaal niks te klagen? Nou vooruit, de security. Is het niet juist de beveiliging die moet zorgen voor een fijne sfeer in de zaal? Daar lijken ze bij de Melkweg helaas weinig van te hebben begrepen. Norse brede mannen die gewapend met zaklampjes in de hand zich de menigte in wurmen op zoek naar iets wat ze niet vonden - gezien het feit iedereen het gewoon naar ontzettend z'n zin had. Zonde en onnodig. Maar ach, wat geeft het. Secret Cinema en Egbert hebben het dak eraf geblazen, en dat was exact wat ik van ze verlangde. Enige vraag die rest is: wanneer is de volgende?

Plus

  • De zes uur durende set verveelde geen moment
  • Gigantische dj-booth, wat mogelijk maakte dat je de dj’s van dichtbij aan het werk kon zien
  • Goed geluid
  • Set ging een half uur langer door

Min

  • Onnodig agressieve security

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws