Party report: I Am Hardwell - United We Are [23 januari 2015]

Rick Francissen | 26 januari 2015
party reports


Hardwell - United We AreWat: I Am Hardwell - United We Are (All Ages)
Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: Vrijdag 23 januari
Line-up: Hardwell
Reporter: Lobke Ruijs
Fotografie: Jasmine de Vries

Hardwell, zonder twijfel de meest besproken artiest van deze week. Zijn bezoekje aan RTL Late Night afgelopen donderdag, zijn signeersessie in Breda, zijn officiële album release en dan deze avond de aftrap van zijn nieuwe wereldtournee. De 27-jarige Bredanaar heeft het er maar druk mee. Wij waren in de Ziggo Dome om de kick-off van I AM Hardwell: United We Are mee te maken.

All Ages

Dat de festival- en partymarkt overvol dreigt te raken, is geen verrassing. Vernieuwing brengen op je feest of festival wordt steeds lastiger, de concurrentie is nergens op de wereld zo moordend als in Nederland. Niet heel verrassend dus dat tijdens het eerste United We Are-concert de deur voor een nieuwe doelgroep werd geopend. Tijdens deze avond werden alle leeftijden toegestaan. De minimum leeftijd van 16 of 18 jaar oud, werd deze keer omgezet naar een adviesleeftijd. Veel kinderen van ver onder de 16 jaar pakten de kans om hun idool te zien draaien maar al te graag. Vanaf de schouders van papa of vanaf een plekje op de tribune werd er met spanning gewacht op het moment dat Hardwell zou opkomen.

Hardwell

Kill The Buzz

De tijden voor deze avond waren ook aangepast aan het publiek. Om half acht gingen de zaaldeuren al open. Bij binnenkomst stond Kill The Buzz het publiek al op te warmen. Ondanks dat hij een prima set neerzette, werd er niet veel gedanst. Op enkele functionele lichten na, werd er ook niet veel gedaan om vanaf dit moment al een echte sfeer of show te creëren. Het enorme led-scherm achter de dj bleef zijn gehele set uit. Het was duidelijk; zowel de bezoekers als de organisatie focusten zich vooral op the man himself: Hardwell.

The real deal

Rond half tien bedankte Kill The Buzz het publiek hartelijk en verliet hij het podium. Het podium werd donker gemaakt, een eentonig spannend muziekje klonk door de Ziggo Dome en samen met de blauwe spots werd de zaal verlicht door de duizenden telefoons uit het publiek. Na een klein kwartier van spanning kwam dan toch echt de aankondiging en arriveerde Hardwell. Onder luid applaus en gespring werd hij welkom geheten. Niet geheel onverwacht zette hij al snel zijn nieuwe plaat 'United We Are' in en barstte het feest los.

Verrassend was dat Hardwell veel klassiekers draaide tijdens zijn set. Zo hoorde we zijn bootleg van 'Show Me Love', de plaat waarmee hij in 2009 doorbrak. Verder kwam er veel werk van zijn platenlabel Revealed voorbij. Fans van alle leeftijden gingen uit hun dak deze avond, springend en zingend werd jong en oud opgezweept door de vele hits. Opvallend was wel dat Hardwell ook andere stijlen ging draaien. De variatie die hij op zijn album laat horen, kwam ook terug in zijn set.

Hardwell

Show elementen

Vanaf het moment dat Hardwell zelf draaide, werd er uitgebreid gebruik gemaakt van het enorme LED-scherm achter hem. Veel vette visuals en teksten uit de nummers werden weergegeven op het scherm. Verder werd er in het stagedesign vooral met driehoeken gewerkt, niet alleen de lampen hingen in een driehoekconstructie, ook boven het podium hing een soort van kroon van lampen, ook bestaande uit driehoeken. Qua showelementen werd er vooral gewerkt met confettikanonnen. Een enkele keer werd er gebruik gemaakt van CO2 en pyros.

Het laatste uur werd Hardwell door live entertainment vergezeld; onder andere Chris Jones kwam langs om 'Young Again' te zingen. Als afsluitende act kwam Mr. Probz het podium op. Helaas ging het daar muziektechnisch niet helemaal goed. De bass overstemde alle andere geluiden. Zelfs na een tweede poging was Mr. Probz bijna niet te horen en werd het publiek vooral overdonderd door de voelbare harde bass. Gelukkig was dit niet helemaal het laatste nummer, geheel passend werd uiteraard 'United We Are' nog een keer gedraaid, ondersteund door veel siervuurwerk en knallers, een prachtige afsluiter van de avond!

Conclusie

Hardwell kan zonder twijfel trots zijn op zijn nieuwe wereldtournee. De juiste ingrediënten zijn volop aanwezig en de verrassende elementen op zijn album vind je ook terug in de show. Het feit dat deze show all ages was, gaf de avond wel een andere sfeer. Tikkertje op de gang, de geur van kinderzweet, slapende kinderen op de tribune en het a-ritmisch mee springen op de beat, niet wat je normaal tegenkomt. Of het echt storend is? Ik denk van niet. Organisatorisch kan dit zomaar eens een nieuwe markt worden. Dat zowel de kinderen als Hardwell er van hebben genoten, staat vast. 'Een betere start kon ik me niet indenken. 'Ouders die hun kinderen mee hebben genomen naar deze avond; fantastisch en diep respect, jullie zijn geweldig!', klonken de afsluitende woorden van Hardwell.

Plus

  • Variatie tijdens de set
  • Goede sfeer
  • Leuke gastoptredens

Min

  • Weinig sfeer tijdens de openingsact
  • Geluidsproblemen tijdens afsluitende act met Mr Probz

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws