Party report: Vorstival [24 januari 2015]

Rick Francissen | 29 januari 2015
party reports


Wat: Vorstival
Waar: Skigebied Vorstengrafdonk, Oss
Wanneer: zaterdag 24 januari
Line-up: Django Wagner, Puinhoop Kollektiv, Gebroeders Ko, Lowriderz, Paul Elstak, DJ Menno, We Love the 90s, De Feestneger
Reporter: Kim van den Heuvel

Het is zaterdagochtend 24 januari, half negen, een mooie tijd om op te staan. Bij het opentrekken van de gordijnen is de wereld wit. Meteen zijn wij met onze gedachten bij het winterfestival Vorstival dat vandaag plaats zou gaan vinden. Een prachtiger decor kan de organisatie zich voor deze eerste editie van het festival niet wensen en met goede moed vertrekken wij die avond rond negen uur naar het terrein de Vorstengrafdonk, onder andere bekend van LEF! Festival. Gehuld in onze skipakken met tennisrackets onder onze snowboots gebonden, durfden we het wel aan om Vorstival te betreden.

De entree verliep vlot. Binnen no time stonden wij gefouilleerd en wel – en dat is lastig als je een skipak aan hebt, kan ik je vertellen – binnen in de grote feesttent. De beveiliging was goed geïnstrueerd om de wat jonger ogende bezoekers om legitimatie te vragen. Oeps, we bleken een beetje overdressed toen de andere bezoekers ons in het oog sprongen. Gelukkig waren er voldoende lockers aanwezig om onze ski-jassen in op te bergen. De zin in Flügel en Glühwein begon naarstig toe te nemen, dus dienden er munten gehaald te worden. Deze hadden de gangbare prijs van €2,50. Snel naar de bar om onze dorst te lessen.

https://www.youtube.com/zM9hfuHKR4E

Groot feest

De organisatie had goed uitgepakt: de feesttent was versierd met ballonnen, ski’s en snowboards, het podium had het decor van enkele schattige Oostenrijkse huisjes en er stond een heuse arrenslee. Het barpersoneel droeg roze mutsen, een grappig detail. Bij binnenkomst schalde de jolige stem van Django Wagner door de tent. Eerlijk is eerlijk: dit repertoire is niet aan ons besteed. Toch kon de rest van het publiek het wel waarderen en iedereen bulderde vrolijk mee met ‘Mooie blauwe ogen’. Wij besloten even een kijkje te nemen in de Bierstube, waar DJ Menno wat après-ski plaatjes draaide. Hier was het echt gezellig en wij waanden ons even op wintersport.

De Gebroeders Ko namen het stokje van Django over. Deze gebroeders kunnen natuurlijk niet ontbreken op een winterfestival als Vorstival. Luidkeels zongen de bezoekers mee met hits als ‘Toeter op mijn waterscooter’ en ‘Schatje, mag ik je foto?’. Ja, ook wij, en dat is nu nog te merken, wij zijn zo schor als een kraai. De gebroeders Ko maakten er één groot feest van!

Van zingen en dansen krijgt de innerlijke mens behoefte, zodoende besloten wij een hapje te gaan eten. De organisatie had gezorgd voor friet en snacks, het perfecte voer voor een festival als dit. Na een frikandel speciaal genuttigd te hebben en een bezoekje aan de schone toiletten gebracht te hebben, konden we er weer tegenaan.

Hardere stijlen

Puinhoop Kollektiv was lekker bezig. Het trio draait een mix van alles tussen trap, moombahton, house, feest en hardstyle. Vlot mixen zij de ene knalplaat na de andere aan elkaar en naast dj zijn de mannen tevens de mc. Ze waren lekker bezig en het publiek danste wild. Soms iets té wild als je het ons vraagt, de sfeer was bij wijlen grimmig te noemen. Mensen beukten elkaar omver en een excuus kon er vaak nog niet eens vanaf. Sfeer is een variabele waar de organisatie helaas geen invloed op heeft, je moet het doen met de mensen die op je feest komen.

https://www.youtube.com/lkd-i3B1xFI

Na Puinhoop Kollektiv was het tijd voor een freestyle van niemand minder dan Paul Elstak. Wij stonden helemaal vooraan om deze knaller van een set mee te kunnen pakken. Helaas bleef het gebeuk aanhouden en vluchtten wij naar een rustiger plekje in de tent om onze dansmoves voort te zetten. Alle facetten van de hardere stijlen passeerden de revue: jump, hardstyle, hardcore, happy hardcore en de oude garde werd zelfs getrakteerd op early. Denk aan platen als ‘Nobody said it was easy’ en ‘Hardcore vibes’. Wij hebben heerlijk los staan gaan op Paultje en vonden dat wij wel een drankje hadden verdiend. Helaas waren de drankjes die wij graag dronken niet meer aanwezig, hier ligt nog wel een verbeterpuntje voor de organisatie. Het licht en het geluid kwamen goed tot hun recht tijdens deze set.

De laatste beetjes energie

Als afsluiter stonden de Lowriderz geprogrammeerd. En een evenement afsluiten dat kun je wel overlaten aan dit Belgische duo. Zij sloten perfect aan op de stemming die Paul Elstak had gecreëerd en we hoorden zelfs nog een paar vergeten juweeltjes uit de speakers spannen. ‘Bad dreams’ en ‘Fuck the system’ zijn platen die wij als veteranen natuurlijk kunnen dromen, maar zelden nog horen.

Na de laatste beetjes energie eruit gestampt te hebben, was het dan toch tijd om huiswaarts te keren. Er kan teruggekeken worden op een geslaagde eerste editie van Vorstival, met een zeer gevarieerd publiek. Helaas kwam dit het sfeer niet altijd ten goede, maar organisatorisch is er weinig aan te merken op Vorstival. Wellicht is het mengen van liefhebbers van de hardere stijlen en aanhangers van Nederlandstalige muziek niet iets wat bijdraagt aan de ambiance op een evenement. Toch hebben wij ons kostelijk vermaakt en zijn wij blij dat de organisatie de regio Oss voorziet van goed georganiseerde feesten.

Plus

  • Muziek
  • Geluid en licht
  • Eten
  • Schone, gratis toiletten
  • Lockers

Min

  • Sfeer
  • Drank snel op

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws