Party report: Above & Beyond 30 januari 2015

Anna Zhuravel | 4 februari 2015
party reports


Above & BeyondParty: Above & Beyond
Locatie: Paradiso, Amsterdam
Datum: 30-01-2015
Line-up: Grum, Above & Beyond
Reporter: Anna Zhuravel

Terwijl sommige feesten een halfjaar nodig hebben om uitverkocht te raken, worden andere events niet eens geadverteerd. De kaartjes voor het concert van Above & Beyond in de Amsterdamse Paradiso vlogen zonder reclame binnen no-time de deur uit. Zij die deze tickets wisten te bemachtigen, genoten afgelopen vrijdag van een bijzondere muzikale avond.

Veel belangstelling

Het optreden van Above & Beyond stond op het programma van de club Paradiso in hartje Amsterdam. Hoewel de deuren al om halfacht open gingen, werden de Engelse dj’s pas om halftien op het podium van de grote zaal verwacht. Tot die tijd was het aan de Schotse dj Grum om het publiek te vermaken. Terwijl hij trance- deep- en tech-house deuntjes aan elkaar mixte, stond voor de clubingang een behoorlijke rij te popelen.

Mede omdat in de kleine zaal van Paradiso een ander concert werd gehouden, was het stervensdruk in de foyer van de club. Eenmaal binnen moest je nog best lang wachten om bij de garderobe te komen. Tocht draaide dj Grum om een uur of negen al voor de overvolle zaal. Zowel de dansvloer als beide balkons van het oude kerkgebouw waren helemaal bezet. Alleen achter in de zaal was nog wat plek met weinig tot geen bewegingsruimte.

Net als vele aan trance-toegewijde artiesten zijn Above & Beyond populair onder de feestgangers van alle leeftijden en uit alle landen. DJ Grum kreeg dit internationaal clubje behoorlijk warm, al dan niet met behulp van alcohol en overige feestmiddelen. Om negen uur waren mensen al aardig in beweging en naarmate de tijd vorderde, steeg de spanning in de zaal.

Stipt op tijd

Precies om halfnegen verschenen Above & Beyond-leden Tony McGuinness en Paavo Siljamäki op het podium. De zaal werd verlicht met allerlei kleuren. Het publiek juichte. ‘We were here last time in 2004. Such a privilege to be here again’, verscheen op het grote LCD-scherm achter de draaitafels. Deze tekst was live getypt door de dj’s. Op deze manier communiceren Above & Beyond met fans tijdens hun optredens. Dankzij eigen creativiteit hebben ze geen te pas en te onpas schreeuwende mc nodig om het publiek mee te krijgen.

Tony en Paavo begonnen hun set met de inmiddels grote hit ‘Sticky Fingers’ van recent verschenen Above & Beyond-album We Are All We Need. Het publiek pakte de plaat met massaal applaus op en begon meteen mee te zingen. Vlak daarna volgde zweverig en melodieus ‘Save Me’ van hetzelfde album, vergezeld door blauwe lasers en lichtflitsen die met mooie videobeelden van natuur, mensenhanden en kinderhandjes werden afgewisseld. ‘Save me and I’ll save you’, typten de dj’s mee op het grote scherm. ‘I was lost, I found you and you saved me.’

Andermans platen en gouden hits

Het concert in Paradiso stond vooral in het teken van het nieuwe Above & Beyond album. Toch vulden de dj’s hun set met oude klassiekers aan. Denk bijvoorbeeld aan de track ‘Black Room Boy’, waarop alle bezoekers helemaal los gingen, of aan de plaat ‘Sun & Moon’. Beide grote hits van het album Group Therapy werden ook voorzien van passende videobeelden: feestend publiek, zon, maan.

Naast hun eigen producties draaiden Tony en Paavo creaties van andere artiesten. Tracks als ‘All That Matters’ van Kölsch en ‘Treshold’ van Stephan Luke zorgden voor de dynamische afwisseling in hun set en werden met enthousiasme ontvangen. Vele andermans nummers waren platen die Above & Beyond op hun eigen label Ajunabeats hadden gereleased: ‘Atlas’ van Wrechinski & Jason Ross, ’Once Lydian’ van Andrew Bayer, ‘Forth’ van Nick Sember.

Above & Beyond state of mind

Toch kregen eigen nummers van ‘Above & Beyond’ het warmste onthaal. Tijdens de melodieuze vocale break van ‘Peace of Mind’ gecombineerd met mooie videobeelden van bloemen gingen alle mobieltjes de lucht in. ‘Its only the matter of time before your life comes through for you’, typten de djs. Een stukje tekst uit het nummer gevolgd door eigen filosofische gedachten: ‘Summer is the state of mind. Today the sun is shining in Amsterdam’.

Persoonlijke gedachten vormden de rode draad in het verhaal van Above & Beyond richting hun fans. ’Ten years ago I asked Sachiko to marry me and she said yes’, schreef Paavo terwijl de Above & Beyond klassieker ‘Satellite’ uit de speakers klonk en op het lcd-scherm video van een door de stad wandelend jong stel verscheen. ‘Remember to tell those you love about it. Don’t forget about love’, voegden de dj’s toe.

Interactie van Above & Beyond met publiek bleef niet alleen bij het typen. ‘Here is some blue sky action for Amsterdam’, schreven ze tijdens hun track ‘Blue Sky Action’, vergezeld door beelden van piloten en blauwe hemel. Vervolgens trokken Tony en Paavo een paar fans het podium op. Aan de emoties van de uitverkorene te zien hebben ze werkelijk de avond van hun leven beleefd.

Tot ziens, maar geen vaarwel

De twee uur durende muzikale set van Above & Beyond vloog om. ‘Can we play here every week?’, typten de dj’s aan het einde van hun performance. ‘You are all we need. Thank you!’ Het publiek barstte uit met applaus. Het licht ging uit en ineens was het podium leeg. ‘We want more! We want more’, schreeuwden enthousiaste fans. Ze werden gehoord: Tony en Paavo kwamen terug om nog één hit van Above and Beyond te draaien: ‘On a Good Day’. Duizenden confetti gingen de lucht in en iedereen ging voor de laatste keer helemaal los.

Na deze plaat was de show echt afgelopen. Nadat de Engelse muzikale guru’s het podium hadden verlaten, bleef op het lcd-scherm nog enige tijd hun laatste boodschap staan: ‘Hold it close to your heart. Life is made of small moments like this’. Dat zullen de fans zeker doen. ‘Het is hun vierde optreden in Nederland en ik ben naar alle vier geweest!’ vertelde een jongeman aan zijn vrienden op weg naar de uitgang. Above & Beyond zijn in Nederland meer dan welkom en hopelijk hoeven de fans geen tien jaar te wachten op hun comeback.

Plus

  • Bijzondere locatie
  • Goede akoestiek
  • Geweldige set

Min

  • Slecht werkende airco
  • Weinig parkeerplekken in de buurt en duur parkeren
  • Slechte doorstroom van mensen bij drukte
  • Lange rij voor de deur en naar de garderobe

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws