Party report: Dirty Dutch: Metamorphosism [zaterdag 7 februari 2015]

Anna Zhuravel | 9 februari 2015
party reports


Wat: Dirty Dutch: Metamorphosism
Wanneer: zaterdag 7 februari 2015
Waar: Heineken Music Hall, Amsterdam
Line-up: Chuckie, Childsplay, Gregor Salto, Thomas Newson, Gregory Klosman, Dyna, Glowinthedark, Duane Franklin, Marvelous K, Ambassadors, Flava, Irwan, Superior, Johnny 500, Kimberly Ramirez
Reporter: Anna Zhuravel

Dirty Dutch is een van de meest bekende Nederlandse feesten. Het bijzonder populaire concept is jaren geleden bedacht door dj Chuckie en draait vooral om de muzikale diversiteit, dj-kunsten en veel lol. Afgelopen zaterdag waren al deze ingrediënten volop aanwezig tijdens de Metamorphosism-editie in de Amsterdamse Heineken Music Hall: een vertrouwde locatie voor de organisatie en vaste bezoekers.

Rustig begin

Met Metamorphosism is het begin van het nieuwe Dirty Dutch-decennium aangekondigd. Na vorig jaar het tienjarig bestaan van zijn concept te hebben gevierd, streeft dj Chuckie naar groter en beter. ‘A new era is rising’, duidden de bezoekersbandjes. Met het negen uur lang durende festijn is deze nieuwe era meteen goed op de kaart gezet.

Het muzikale programma van Metamorphosism begon om 22:00 uur. Het werd geopend in de kleine zaal met eclectische urban-beats van dj Duane Franklin. Het feest ging niet al te snel van start: beetje bij beetje stroomden de eerste feestgangers binnen. Eenmaal door de controle heen werden ze zoals gebruikelijk verwelkomd met de grote Dirty Dutch-blokletters: een handig geheugensteuntje voor als je aan het einde van de avond niet meer weet waar je bent.

dirtydutch4

Duane Franklin droeg om 23:00 uur de draaitafels over aan dj Marvelous K, bekend om zijn lekkere hiphop beats. Ook hij stond voor een bijna lege zaal te draaien. De hoofdarea van de HMH werd ook om 23:00 uur geopend en bleek toch de ware trekpleister te zijn voor de meeste aanwezigen.

Nieuwe gezichten en oude bekenden

Tijdens Dirty Dutch zet dj Chuckie graag nieuw muzikaal talent in het zonnetje. De opening van het mainstage-programma van Metamorphosism heeft hij toevertrouwd aan Childsplay. Deze jonge heren zijn nog niet zo lang zichtbaar in het Nederlandse muzikale circuit, maar hebben hun eigen draai en draaistijl al gevonden. Ze zijn gespecialiseerd in eclectische mix van trap, house, electro, dancehall, reggaeton en alles wat energiek klinkt en mensen aan het dansen zet. Met hun twerk-beats brachten ze de zaal aardig in beweging.

Een ander opkomend talent mocht een stukje primetime vullen. Vanaf het releasemoment van ‘Flute’, zijn collab met New World Sound, timmert dj Thomas Newson aardig aan de muzikale weg. Afgelopen zaterdag moest hij meteen na de solo-set van dj Chuckie draaien: een uitdaging op zich. Thomas ging dat niet uit de weg en zette een flinke mix neer van energieke platen als ‘Lets Get F*cked Up’ van Makj en ‘Antidote’ van Swedish House Mafia & Knife Party met melodieuze nummers als ‘Free Love’ van Sebastian Ingrosso en ‘Runaway’ van Galantis. Ook zijn eigen collabs ‘Kalavela’ en ‘Wave Your Hands’ kwamen aan bod.  Als verrassing sloot Thomas zijn optreden af met de goude oude ‘FTS’: een plaat van de destijds nog hardstyle draaiende en producerende Showtek.

Ook oude bekende stelden niet teleur tijdens de ‘Metamorphosism’-editie van Dirty Dutch. DJ Gregor Salto draaide aan het begin van de avond een soulful latin-house mix. Zomerse Caribische deuntjes kwamen extra goed uit dankzij de live-performance van percussionist Jethro Angkotta. Gregory Klosman verzorgde een up-tempo mengelmoes van deep-, tech-, club-, electro-, en dirty- house, afgewisseld met platen als ‘Set It Off’ van Tube & Berger en ‘Dirty Vibe’ van Skrillex. Ook dj’s Dyna en Glowinthedark die de avond mochten afsluiten, hielden het publiek lekker bezig.

Chuckie zorgt voor metamorfose

Chuckie draaide de hele avond op het hoofdpodium, back-to-back met al zijn gasten. Een groot familiegevoel onder de artiesten is sowieso niet weg te denken bij de Dirty Dutch-feesten. Toch werd zijn solo-set het ware hoogtepunt van het muzikale programma.

Om 01:30 uur nam Chuckie de eer om het Metamorphosism-moment in de geschiedenis van Dirty Dutch in te luiden. Na een geheimzinnige introductie over de onvermijdelijke veranderingen die het nieuwe Dirty Dutch-decenium met zich mee zal brengen, gingen alle lichten, lasers, lcd-schermen, confettikanonnen en vuurwerken aan. Dit was een schitterend welkom voor de Dirty Dutch host en een ware audiovisuele metamorfose tegelijkertijd: van minimalistische inrichting en verlichting van de mainstage naar de volle scala van de binnen de HMH mogelijke special effects, van percussie en relaxte zomerse latin-beats naar een afwisselende mix met een ultrahoog energiegehalte.

Anderhalf uur lang speelde Chuckie met alle soorten platen en stijlen. Hij switchte snel tussen de tracks en maakte onmogelijke muzikale combinaties mogelijk. Daarmee hield hij alle handen in de lucht en alle benen in beweging. Na de rustige opbouw van deze avond waren zowel de dansvloer als de vip-zone en de gastenloge propvol. Van Pitubll’s ‘Fireball’ naar ‘Tremor’ van ‘Dimitry Vegas & Like Mike’, van ‘Turn Down For What’ van DJ Snake naar ‘Raise Your Hands Up’ van Ummet Ozcan, van 50 Cent’s ‘In Da Club’ naar Alesso’s ‘Heroes’, alles bij elkaar in een perfecte eclectische mix van de meester-dj. In tegenstelling tot menig collega kan Chuckie met zekerheid zeggen dat hij niet hoeft te kiezen tussen de draaitafels en het publiek: hij kan zich prima tegelijkertijd met beiden bezighouden.

Geslaagde feestpartij

Al waren veel bezoekers best laat binnen, hielden de meeste het aardig vol tot het einde. Tegen een uur of vier stonden ook de dj’s van de kleine area voor een goed gevulde dansvloer. Hoewel sommige feestgangers de boodschap ‘Lets get F*cked up’ te letterlijk hebben genomen, zat het de sfeer over het algemeen niet in de weg. Zij die over eigen grenzen zijn gegaan, stapelden zich langs de muren van de drukke wandelgangen. Daar waren nog altijd drankjes, hapjes, merchandise, drugsvoorlichting en EHBO-hulp verkrijgbaar.

‘Ik vond het een zeer geslaagd feest’, - vertelde een dame aan haar metgezel onderweg naar de treinstation. ‘De sfeer was goed, muziek was goed, alles was goed. Vond jij dat ook?’ ‘Jazeker’, stemde haar vriendin enthousiast in. Na een feest vol muzikale diversiteit, prachtige show en vooral live dj-kunsten van veelzijdige artiesten is het lastig om met deze dames niet mee eens te zijn. Het nieuwe Dirty Dutch-decennium is succesvol geopend en we zijn reuze benieuwd naar wat deze Metamorphosism nog meer in petto heeft!

Plus

  • Goede en diverse line-up
  • Mooie special effects
  • Makkelijk bereikbare locatie
  • Goed geluid

Min

  • Te warm door slechte airco
  • Consumpties en merchandise best prijzig
  • Bovenste tribune dicht, daardoor meer drukte beneden

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws