Party report: De Rubberboot [ 7 februari 2015 ]

Jooshua Franssen | 10 februari 2015
party reports


Wat: De Rubberboot
Waar: Kampen
Wanneer: 07-02-2015
Line-up: Quinten 909, Randy van Velde, Strikkers, Jeff Jive, Yade, hosted by MCSteef
Prijs: 17,50 vvk 20 euro aan de deur
Reporter: Jooshua Franssen

Wie normaal gesproken naar een feest gaat, zal eindigen in een club, bar, op een festivalterrein of iets wat maar een beetje een feestlocatie uitstraalt, het laatste wat je verwacht is een boot, maar dat is nou net waar het hier om draait. Afgelopen zaterdagavond vertrok vanuit Kampen een partyboot met 300 man; vijf uur varen en vijf uur feesten.

De Rubberboot

Alleen op basis van de naam kun je dit feest niet beoordelen; bij het horen van de naam 'De Rubberboot' denk je al snel aan een, inderdaad, rubberbootje en niet vijf uur lang feesten en genieten van heerlijke deephouse tunes. De organisatie beschrijft hun gekozen naam als een synoniem voor 'Deep house feestjes op unieke en (te) gekke locaties.' En laat ik eerlijk zijn: dit is wel wat anders dan een avondje in een club of kroeg staan en zeker leuk voor de verandering.

Niet alleen qua line-up maar ook qua naam is 'De Rubberboot' niet het grootste wat je kunt bedenken voor een avondje stappen, de meest opvallende is Quinten 909, hij heeft zelf bijvoorbeeld een twee maandelijkse avond in de Chicago Social Club genaamd 'BLOCKPARTY' en heeft vaak genoeg een plek in Amsterdam op zijn naam staan. Toch hebben de heren en dame van deze avond zeker hun best gedaan en viel er weinig te beklagen, zowel qua muziek als locatie.

Kampen

Een feest op een boot is weer eens wat anders dan een avondje in de club staan, dus ik was benieuwd hoe dit zou gaan verlopen. De opstaplocatie in Kampen is niet iets wat je bepaald 'om de hoek' noemt, als je uit de buurt van Amsterdam of verder komt; het meeste publiek kwam dan ook uit de regio, zoals Harderwijk, Amersfoort en Kampen zelf. Parkeren is hierdoor gelukkig een uitkomst; in praktisch heel Kampen is het gratis parkeren, dus even een plekje zoeken om te parkeren en we kunnen gaan wachten om 'te boarden'. Houden we meer geld over voor andere zaken!

Bij aankomst in Kampen aan de IJsselkade is het duidelijk dat het geen kleine boot is. Met het logo van 'De Rubberboot' en een bijbehorende rij bij de boot is het duidelijk waar we moeten zijn vanavond en sluiten we aan in de rij.

All aboard

Vooraf is duidelijk aangegeven dat we met een bepaalde tijd kunnen boarden en dat we met een bepaalde tijd vertrekken, en dat is logisch; we hebben te maken met een vertrek- en aankomsttijd van een boot. Met een klein kwartier wachten begon de rij te verplaatsen en konden de eerste gasten aan boord. De heren van de beveiliging aan de deur controleerde tassen en fouilleerde daar waar nodig; niets ongewoon wat dat betreft.

Bij binnenkomst is te zien dat de boot goed aangekleed is voor een feest; de dj opstelling staat voorin, twee extra barren aan de zijkanten en de hoofdbar achterin. Halverwege zijn nog extra speakers geplaatst zodat je achterin ook nog kon genieten van de muziek. Dit was ook wel nodig, het plafond was namelijk erg laag, maar wat verwacht je? Zoals The Lonely Island zingt "We're on a boat!". We lopen direct door naar de garderobe om mijn jas op te hangen, wat overigens gratis was, en naar de muntautomaten om muntjes te scoren en we kunnen aan de slag. De munten kon je alleen met contantgeld betalen, iets waar gelukkig al meerdere malen vooraf voor was gewaarschuwd.

https://soundcloud.com/derubberboot/de-rubberboot-mixtape-by-1

Even opwarmen

Rond 21.45 gaan we los, figuurlijk dan; we meren af en beginnen te varen. Inmiddels hebben meerdere bezoekers, net als ik, de bar gevonden om een drankje te bemachtigen voor de volgende vier uur durende trip. Het betalen voor je consumpties ging doormiddel van muntjes die je bij verschillende muntautomaten kon bemachtigen, omgerekend zo'n 2,5 euro per muntje. Rokers moesten zelf genoeg rookwaar meenemen, sigaretten werden niet aan boord verkocht. Naar mate de avond vordert komt het publiek ook steeds meer los. De eerste uurtjes was denk ik even aanvoelen en gezellig drinken; het is duidelijk dat veel mensen elkaar kenden deze avond, maar echt los ging het nog niet.

Lekker los

Om tien uur is de eerste wissel van de wacht en was dj Yade aan de beurt. Ze draaide een heerlijke set; de bezoekers voorin gingen al aardig los en genoten duidelijk van het feest. Na haar volgde Strikkers, die eveneens een goede set neer zette en de lijn stijgende hield. De eerste confettibuizen worden ingezet, het volume wordt iets hoger gedraaid: tijd om te feesten. Tijdens de set van Quinten 909 en Randy van Velde worden er regelmatig Co2-kanonnen ingezet, gaat er nog meer confetti de lucht in en gaat het publiek lekker los. MCSteef, de host van vanavond, vulde alles goed aan en was een goede aanvulling voor de gehele avond: niet teveel lullen - alleen wanneer het nodig is!

Een feest op een boot maak je niet elke dag mee. Uiteraard is het geen dreamliner waar we ons op bevinden, maar het is toch weer eens wat anders. Wat betreft de (te) gekke locatie, zat het vanavond erg goed. Het enige nadeel hieraan, wat tevens ook het voordeel is, is dat je vijf uur lang op een boot zit. Je moet er dus een gezellig avondje van maken, een andere optie is er gewoonweg niet. 30 mei is de volgende editie: De Rubberboot Festival. We zijn dan ook erg benieuwd wat ze dit keer van plan zijn!

Pluspunten

  • Bijzondere locatie
  • Gratis parkeren
  • Zeer goede sfeer en muziek
  • Keuken open van 2230 tot 0100

Minpunten

  • Bar was in het begin erg druk
  • wc 2 euro voor de hele avond
  • Bereikbaarheid Kampen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws