Party report: Hard Bass [zaterdag 7 februari 2015]

Eveline Meijer | 11 februari 2015
party reports


hardbasslineupWat: Hard Bass
Waar: GelreDome, Arnhem
Wanneer: zaterdag 7 februari 2015
Line-up: Team Blue: Code Black, Audiotricz, Toneshifterz, Bass Modulators (Live). Team Green: Brennan Heart, Atmozfears, Zatox, B-Frontliner (Live). Team Yellow: Adaro, Crypsis, Outbreak, Frequencerz (Live). Team Red: Radical Redemption, Titan, Warface, Freakz at Night (Live). Host: MC DV8.
Reporter: Wouter de Vink

Het concept is eigenlijk vrij simpel, maar oh zo geweldig. Een voetbalstadion vol met ongeveer 30.000 bezoekers die alle soorten hardstyle voorgeschoteld krijgen. Voor dit evenement wordt altijd groots uitgepakt, niet voor niets is dit dan ook hét paradepaardje van organisator b2s. Je kunt wel stellen dat dit evenement de Champions League-finale van de hardstyle is. Binnen no-time was het evenement volledig uitverkocht. Ja, Hard Bass is zo’n evenement dat je als liefhebber écht niet mag missen!

The Hard Bass-concept

We beschrijven Hard Bass even in het kort: vier teams, bestaande uit drie acts en een afsluitende live-act, vertegenwoordigen de verschillende stromingen in de hardstyle. Elk team doet er naar mate de avond vordert een tandje bij. Van oude hardstyle tot keiharde raw hardstyle, het komt allemaal voorbij. Maar dat is pas de helft van het concept, want het GelreDome speelt hier natuurlijk ook een grote rol in. Groot inderdaad, want alles is gigantisch met Hard Bass. De stage, het aantal lichten, het vuurwerk, de vlammenwerpers, de dansvloer: we kunnen hier wel een hele perkamentrol mee opsommen. Je betaalt hier wel veel voor (65 euro voor een kaartje plus alles wat daar nog bij komt), maar wat je er voor terug krijgt is zeker een rib uit je lijf waard. We love it.

Door het overschot aan feesten en festivals, kijken we nooit echt heel erg lang uit naar een party. Normaal gesproken dan. Bij Hard Bass begint het al een aantal weken, misschien zelfs maanden, van te voren te kriebelen. De bekende partykriebels. Wanneer je het terrein van het GelreDome betreedt, merk je al gelijk hoe groots dit evenement is. Nadat je al in verschillende wachtrijen hebt gestaan, kom je wanneer je het stadion binnenloopt wéér in een wachtrij, maar dit is de fijnste wachtrij die er is. Je bent namelijk de trap aan het aflopen en neemt even een momentje om over de enorme mensenmassa uit te kijken en de stage eens goed onder de loep te nemen. Een hele korte zijde van het stadion werd in beslag genomen door de stage waar wel duizenden lichten in leken te zitten. Door de zaal heen hingen een aantal, zo hoorden we een bezoeker zeggen, gevarendriehoeken, want deze driehoeken waren zwaar bewapend met vuurwerk, lichten en schermen. Even snel een foto maken en een biertje halen, en dan kan het feest écht beginnen.

Vier teams, één stadion

Het eerste uur van Hard Bass is altijd een ‘opwarmertje’, dit jaar mocht Luna aftrappen. Hierna was het tijd voor het eerste gedeelte van de euforische hardstyle van Team Blue, bestaande uit Code Black, Audiotricz en Toneshifterz. Het team werd aangekondigd en het vuurwerk vloog je nu al om de oren. Een toffe set, die bomvol meezingers en ‘doe de handjes maar in de lucht’-momenten zat. Maar vooral vol met melodieën, je krijgt er gelijk een euforisch gevoel bij. Het feest was nog niet zo lang aan de gang, maar het publiek had er al gelijk goede zin in! De eerste live-act van de avond, verzorgd door Bass Modulators, wist deze lijn vast te houden. Het duo trok alles uit de kast in dit half uur en overtrof onze verwachtingen met een leuke set. Bij ‘Radiance’ zagen we niks anders dan dansenden mensen om ons heen, één grote fissa was het!

https://www.youtube.com/53Z3p_mUYEI

Brennan Heart, Zatox en Atmozfears, onderdeel van Team Green, namen vervolgens plaats achter de draaitafels. Ze openden met ‘Back In The Days’ en de toon werd gelijk gezet: het extra tandje werd erbij gezet en de lasers schoten door het GelreDome heen. Team Green was hier met de taak om er écht een feestje van te maken. Enige smetje aan deze set was het geschreeuw in de vocals. Zatox werkt sinds een tijdje met met Dave Revan, die wel van een potje blèren houdt. Dit vonden wij niet echt in deze set passen. Bij ‘New World Order’ werd het geluid even gedimd in de hoop dat het publiek de longen uit het lijf zou schreeuwen, maar helaas. Gelukkig kon dit de pret niet drukken, want de rest van de set was waanzinnig! B-Frontliner vulden het laatste half uur van Team Green live in, en wilde ook écht iets neerzetten. Zo kwamen alleen de tracks die B-Front en Frontliner samen hadden gemaakt door de speakers tijdens deze set. Deze Spacewarriors zijn altijd een genot om te aanschouwen, en we vonden dit dan ook één van de betere sets van de avond. Het had alles: het was uniek, bekend maar toch vernieuwend, en de dansvloer ging los. Euforisch gebeuk noemen we dit.

Let’s get raw

Team Yellow nam het over. Een leuk samengesteld team, waar Adaro, Crypsis en Outbreak het eerste anderhalf uur van mochten optreden. Toen de poorten waren geopend door het publiek dat massaal meezong met ‘Open The Gates’, merkten we dat het feestje weer naar een hoger niveau werd getild. Debutant Outbreak kon zijn veteraan teamgenoten goed bijhouden en kreeg de zestigduizend handen in het GelreDome omhoog met ‘#Bassface’. Voordat het volgende team aan de beurt was mochten de Frequencerz nog live draaien. Een orginele live-act, waarin het duo gas gaf, er gelachen werd (“Jij komen hier, praten tegen mij!?”) en er vooral gefeest werd. De telefoons en aanstekers werden nog massaal de lucht ingestoken op verzoek van Frequencerz, wat vanaf de tribunes vast een mooi plaatje geweest moest zijn.

Met nog maar twee uur te gaan kwam een knaller van een groep on stage: Team Red. Ja, Radical Redemption, Titan en Warface weten wel hoe ze moeten rammen! Naast het feit dat we zagen dat deze dj’s enorm aan het genieten waren (allemaal met een grijns van oor tot oor), viel er nog iets op. Ze hadden een enorme interactie met het publiek, dat soms zelfs boven het keiharde geluid uit kwam. ‘FTP’, ‘The Funfair Madness’, ‘Flip Uhm Op Z’n Kantje’, en ga zo maar door: het was echt ”no normal salvation, but radical redemption!”. Kon dit nog overtroffen worden door de laatste live-act van de avond?

Save the best for last..?

Bij de Hard Bass line-up release stond er één onbekende naam tussen: Freakz at Night. De mysterie rondom de live-act werd nu eindelijk onthuld en gezichten van de leden kwamen tevoorschijn: E-Force, Deetox en MC DL. In aanloop naar het evenement waren we hier heel benieuwd naar, maar na hun opening was de spanning er wel van af. Begrijp ons niet verkeerd, het was prima, maar niet afsluitwaardig voor Hard Bass. De stijgende lijn in de programmering zat, stagneerde hier. Natuurlijk is het moeilijk om voorgangers als Minus Militia, B-Freqz en Wild Motherfuckers te overtreffen. Maar hé; je staat wel af te sluiten op Hard Bass en het laatste beetje energie moet er hier uit gestampt worden. De geheimhouding van de act was echter wél top gedaan en ‘Seven’, uitgeroepen tot beste plaat van 2014, werd groots ontvangen door de mensenmassa!

Conclusie

Hard Bass was top en we wilden dit dus absoluut niet missen, maar toch kon deze editie helaas niet tippen aan de voorgaande edities (zoals deze). Maar dat wil niet zeggen deze Hard Bass slecht was, absoluut niet zelfs. Het is een topper van een feestje. Je merkt aan alles dat dit top of the shelf is. Alles draait op volle toeren. Om de haverklap hoor je de klappen van het vuurwerk, wordt je omver geblazen door CO2-kannonen, toren metershoge vlammen boven de dj’s uit en veroorzaakt het publiek een lokale aardbeving. Iedereen leeft enorm naar Hard Bass toe, ook de dj’s. Naast dat elk team een eigen anthem heeft, werden we ook nog enorm verwend door vele nieuwe tracks en edits. Die grote mensenmassa en alles er om heen, het is allemaal zó vet. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Hard Bass, tot volgend jaar!

Plus

  • Groots, gigantisch, mega, hoe je het ook noemen wilt: wow!
  • De enorme belevenis naar het evenement toe is ongekend, zowel bij het publiek als bij de artiesten
  • Creatieve stage met ontzettend veel lichten en enorm veel vlammenwerpers
  • Hard Bass is echt zo’n evenement waar je ooit bij moet zijn geweest
  • De thuisblijvers konden de hele avond volgen via YouTube of b2s radio

Min

  • Freakz at Night kon de (misschien wel wat hoge) verwachtingen niet overtreffen
  • Dat grootse van het GelreDome heeft ook een keerzijde: je moet ontzettend veel lopen en wachten op een avond

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws