Party Report: 10 years of Decompression [Vrijdag 13 februari 2015]

Eveline Meijer | 17 februari 2015
party reports


Wat: 10 years of Decompression
Waar: Gebr. De Nobel, Leiden
Wanneer: vrijdag 13 februari 2015
Line-up: The Advent, Cari Lekebusch, Size, The Haze, Drijfhout, Patriarch Conflicts
Reporter: Patrick van der Spoel

Sinds de Gebr. De Nobel haar deuren opende in december 2014, was het wachten op een nieuwe editie van Decompression. Er bestond geen twijfel over of het 10-jarige jubileum gevierd zou gaan worden, de vraag was alleen nog wanneer en op welke wijze. Om dit te vieren heeft de organisatie uitgepakt met twee internationale technohelden van grote statuur, namelijk The Advent en Cari Lekebusch. The Advent zette in 2011 Decompression al op zijn kop en voor Cari Lekebusch betekende dit zijn debuut in de sleutelstad.

Decompression is het langstlopende techno evenement in Leiden. In het voormalig LVC zijn al vele feesten gehouden onder deze naam en met artiesten die er niet om liegen. Grote namen als Len Faki, Surgeon, Jeff Mills, Luke Slater en Robert Hood stonden in het verleden al in de programmering van Decompression. Ook The Advent is geen onbekende bij Decompression. Door zijn memorabele optreden in 2011 was de organisatie er veel aan gelegen om de Portugees weer op het podium te krijgen bij haar tiende verjaardag.

In de grote zaal opende Size de avond. Deze resident-dj uit Leiden zette een rustige, maar kwalitatief goede openingsset neer. Dat Size niet de grote act was van vanavond bleek wel uit de halfgevulde zaal, maar zijn optreden was prettig om naar te luisteren. In de kleine zaal, waar Strobe de host van de avond was, draaide tegelijkertijd ook een lokale deejay genaamd The Haze. Hij trok zich niets aan van het feit dat hij de avond opende en kreeg het publiek al snel mee met stevige technoplaten. Zijn manier van draaien was fijn met veelal een lange opbouw met veel effecten, gevolgd door een stevige drop en een dansende menigte.

https://www.youtube.com/bypMtZxNWnM

Zweedse debutant in Leiden

Om 01:00 uur begon Cari Lekebusch aan zijn twee uur durende set. Enige vorm van sfeer ontbrak in de grote zaal, zeker vergeleken met de kleine zaal. Het publiek oogde tam en leek niet bepaald voor de muziek te zijn gekomen. Mensen stonden stil of waren met elkaar aan het praten. Het eerste uur van zijn set werkte daarbij ook niet mee. Hij draaide vooral vlakke nummers met weinig tonen en het volume stond niet al te hard. Het tweede uur tapte deze Zweedse technokoning uit een ander vaatje en liet hij zien waarom hij een grote deejay is. Het tempo ging omhoog, het volume steeg, maar het publiek gaf niet mee. Dit was jammer, want Cari Lekebusch draaide het laatste uur erg sterk. Zelf had hij zichtbaar veel plezier achter de draaitafel.

Eentonige theepot

De visuele effecten tijdens Decompression waren matig te noemen. Achter de dj hing een groot beamerscherm waarop de gehele avond een theepot te zien was waarin de naam van de dj verwerkt was. Het droeg weinig bij en was erg eentonig. Wel werd er veel gebruik gemaakt van lichteffecten in de zaal. Deze verhoogde naar mijn mening de belevingswaarde van de bezoeker.

Portugees geweld

Na twee uur nam The Advent het stokje over om de avond af te gaan sluiten met ook een twee uur durende set. Waar Cari Lekebusch zijn set nog een uur opbouwde, gooide The Advent direct het gas open. Het was hard, het was tempo, het was gewoonweg knallen. Dit is zijn kenmerkende manier van draaien en het blijft keer op keer genieten. Twee uur lang galmde er technoplaten van 130 bpm door het krachtige geluidssysteem van De Nobel. Waar de beste man ook komt, overal maakt hij zijn reputatie waar. Het publiek in de matig gevulde zaal was inmiddels iets losser geworden, maar het was niet de sfeer die je mag verwachten bij deze sterk draaiende artiesten. Zij verdienden beter, veel beter.

Conclusie

Ondanks de hoge verwachtingen van te voren vanwege de line-up, viel het door het ontbreken van sfeer toch wel wat tegen. Op de muziek en artiesten was weinig aan te merken, op het publiek des te meer. De zaal stond zeker niet vol en het aanwezige publiek was passief. Jammer, want alle ingrediënten waren aanwezig.

Plus

  • Sterke sets The Advent en Cari Lekebusch
  • Sterke programmering
  • Muziek/sfeer in de kleine zaal
  • Licht en geluid van Gebr. De Nobel

Min

  • Publiek
  • Matig gevulde zaal
  • Eentonig beamerscherm

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws