Party report: A State Of Trance Festival Utrecht (21 februari 2015)

Rick Francissen | 24 februari 2015
party reports


Wat: A State Of Trance Festival Utrecht
Waar: Jaarbeurs, Utrecht
Wanneer: Zaterdag 21 februari
Line-up: Armin van Buuren, Ilan Bluestone, Jerome Isma-Ae, Andrew Bayer, Cosmic Gate, Andrew Rayel, Ørjan Nilsen, Aly & Fila, Simon Patterson, Ruben de Ronde, Mark Sixma, Audien, Arty, Gereth Emery, Omnia, MaRLo, Rodg, Dan Thompson, Mohamed Ragab, Arisen Flame, Tommy Johnson, David Gravell, Hazem Beltagui, Alexander Popov, Faruk Sabanci, Mark Sherry, RAM, Will Atkinson, Jorn van Deynhoven, Sean Tyas, Liquid Soul
Reporter: Sasha Dijkhoff
Fotografie: Dennis Beuger

Een festival dat volgens Armin van Buuren bedoeld is om het publiek de verschillende trance stromingen te laten horen. Armin van Buuren wil op dit festival ook zeker niet als de absolute headliner gezien worden. Hij nodigt dus ook zijn concurrenten uit en heeft zelfs plek voor talenten om te laten horen wat ze in huis hebben.

Ware trance liefhebbers zijn wij echter niet. Als trance-groentjes gaan wij richting de Jaarbeurs Utrecht. Eens even de trance kant van dancemuziek ontdekken. Zullen wij in ‘A State Of Trance’ geraken?

Go big or go home

Dat er flink uitgepakt is mag zeker gezegd worden. Een line-up met meer dan dertig verschillende dj’s. Armin van Buuren draaide in totaal maar liefst 3,5 uur verdeeld over drie sets. Ook bekende namen als Aly & Fila, Gareth Emery en Andrew Rayel stonden geprogrammeerd. Er waren maar liefst vier area’s: Mainstage 1, Mainstage 2, The Talent Room, Who Is Afraid Of 138?! en The Radio Dome. Het festival was bijna uitverkocht en bood plek aan ruim 30 duizend trance-liefhebbers.

Mainstage 1

Omstreeks 23:45 uur komen wij aan bij de Jaarbeurs Utrecht. Na de standaard procedure van de kluisjes, muntjes en drankjes is het tijd om direct door te lopen naar Mainstage 1. Deze was voor ons moeilijk te vinden door de omvang van de Jaarbeurs. Eenmaal daar aangekomen zien wij een grote massa mensen. Dat niemand meer toegelaten zou worden als de zaal vol zat, was al aangegeven. Wij konden gelukkig doorlopen via de deluxe ingang.

Cosmic Gate was het publiek inmiddels flink aan het vermaken. Tijd om op te warmen was er alleen niet voor ons. Armin van Buuren mocht gaan doen waar hij goed in is, platen draaien. Ervoor zorgen dat het publiek ‘together in a state of trance’ raakt. Na zijn verschijning is het publiek natuurlijk wild enthousiast. Mijn lengte zit mij natuurlijk weer eens in de weg. Dit mocht de pret niet drukken en ik ging net als het publiek op in de muziek. De visuals en het licht- en laserwerk hierbij was in een woord: fantastisch! Na een uur en vijftien minuten puur te hebben genoten van de Trance van Armin, mocht Andrew Rayel het overnemen.

https://www.youtube.com/bE7NueplEFA

I’m not afraid of 138!

Na een heerlijk setje van Armin gaan wij naar een stage die onze aandacht trok bij binnenkomst toen wij onderweg waren naar Mainstage 1. Een stage waar de bas en de kicks er flink in zaten. Ik heb het over de ‘Are You Afraid Of 138!?’ stage. Was je op zoek naar het hardere beuk werk? Dan was dit the place to be!

Wij komen aan als Sean Tyas bezig is het publiek te vermaken met stevige platen. Na de sfeer van het beuken geproefd te hebben, smaakt het voor mij naar meer. Het is tijd voor - naar mijn mening – de beste set van de avond, Liquid Soul. Ik had nog nooit eerder van hem gehoord, maar zal hem in ieder geval niet meer vergeten! Elke keer als ik dacht dat het niet harder meer kon, bewees hij mij het tegendeel. Ondanks het feit dat dit een kleinere area was en ook nog eens geen laserwerk had, we hadden het hier helemaal niet nodig. Als ik om me heen kijk, kan ik maar een ding zeggen: ‘Wat gaat dit publiek toch los hier, niet normaal’.

Als Liquid Soul ons dan helaas moet verlaten besluiten wij – met pijn in ons hart – de boel verder te gaan verkennen. We komen weer terecht bij Mainstage 1 waar Aly & Fila begon. Hier gingen we helemaal mee in een briljant en heerlijk setje. Toch missen we het beuken en de sfeer bij 138 zo erg, dat we besluiten terug te gaan. Coming Soon, aparte naam voor een dj, maar dit tweetal stond daar te draaien als bazen. Wij gaan er tot 06:00 uur hard tegenaan in deze zaal, waar ook het publiek in de tussentijd niet minder hard is gegaan dan eerder op de avond. Zelfs de laatste set van Armin op Mainstage 2 hebben wij gemist. Kwam je bij de 138 stage, dan wou je gewoon niet meer weg!

Helaas sloot deze stage een uur eerder af. Wij gaan voor het laatste uurtje nog terug naar Mainstage 1 waar Simon Patterson het laatste beetje energie bij de nog aanwezige festivalgangers weg plukt. Om 06:45 hielden wij het toch echt voor gezien. De voeten waren na al dat beuken niet meer van de vloer te krijgen.

Prijzen, sfeer en organisatie

Voor een regular ticket in de voorverkoop was je €54,50 kwijt. Voor de sfeer die er de gehele avond hing, de line-up en de organisatie van het feest, vind ik het voor dat geld zeker de moeite waard. De organisatie van dit feest was erg goed! Ik heb bij zowel de wc’s als drankjes halen niet lang hoeven wachten. Dit zal absoluut niet het laatste trance feest zijn dat ik bezoek. Nederland is naar mijn mening enorm rijk aan festivals. Ik zou het alleen niet erg vinden als Armin hier ook een outdoor festival van maakt

Plus

  • Licht- en laserwerk, stage opbouw
  • Veel verschillende soorten trance
  • Snelle service
  • De gehele avond een goede sfeer, veel internationaal publiek
  • De ‘who s afraid of 138’ stage

Min

  • Het aangeven van de stages had beter geregeld moeten worden. Door de omvang van de locatie was het bijna niet te doen om een stage te vinden

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws