Party blog: DGTL Festival [zaterdag 4 april 2015]

Lucas Boon | 9 mei 2015
party reports


Wat: DGTL FESTIVAL
Waar: NDSM-terrein, Amsterdam
Wanneer: zaterdag 4 april 2015
Line-up: Jamie Jones, Boris Brechja, Maceo Plex, Sidney Charles, Boddika, Adriatique en Andhim en meer
Naam blogger: Tess Maidman
Foto's: Jeroen de Haan

Veel elektronische liefhebbers van tegenwoordig zullen de komende dagen van heinde en verre stranden op DGTL waar zij vroeg of laat de beruchte konijnendans uitoefenen. De organisatie heeft tijdens deze tweedaagse editie - weliswaar ook de opening van het festivalseizoen - genoeg werk verricht door tientallen zeecontainers aan te rukken om stages van elkaar af te zonderen. En ja de line-up, die is indrukwekkend. Elke hedendaagse dj in deze scene komt draaien waaronder Jamie Jones, Boris Brechja, Maceo Plex en Sidney Charles.

dgtl1

Het pontje zorgt ervoor dat de feestvierders droog over het IJ op de Amsterdamse NDSM-werf komen. Dit keer ligt het voertuig wat dieper dan normaal in het water, waardoor ik vanuit de enorm lange rij veel mooie meisjes zie vrezen voor het vieze water dat hoog tegen de kanten aan klotst. Na kort overleg met mijn huisgenoten besluiten we toch maar de bus te pakken – dat is misschien wel sneller en veiliger. Eenmaal aangekomen op het festivalterrein wordt het tijd om op verkenningstocht te gaan in dit industriële pretpark. Ik merk gelijk op dat de betonnen platen een gevalletje ‘struikelblok’ wordt. De hoge scheepsloodsen waar de muziek te vinden is, zijn ondergespoten met graffiti en er staan teksten op als Make art no €. Er heerst een geweldige saamhorigheid op het terrein alleen is het ontzettend koud, maar daar is gelukkig een oplossing voor. Let’s dance.

Never miss a chance to dance

De muziek van de eerste twee uur is matig. Er wordt elektronisch gedraaid, maar het is sloom. Je kunt het beter omschrijven als diep en emotioneel. Typisch deephouse. Al gauw heb ik mijn plek gevonden, want de Amsterdamse Boris Werner trekt volledig de aandacht op de Digital-stage. In deze reusachtige mainstage, een langwerpige tent, draait hij een set waarin klassiekers als ‘I Lost My Shoes On Acid’ van Red7 en ‘Strider’ van MK voorbij komen. Ook Hot Since 82 springt eruit en sluit zijn set af met een overdonderende funksound. Nu sta ik op de verhoging in de Digital-tent, met uitzicht op een massa mensen en ja iedereen voelt de beat door zijn lichaam razen en bouncet op en neer tijdens de laatste performen van deze dj.

Wie mooi wil zijn moet kou lijden

Opvallend is dat er een grote diversiteit aan mensen rondzwerft. Oud, jong, donker en licht, er loopt van alles en gek genoeg streven ze allemaal naar het zelfde als ik kijk naar wat ze aan hebben: het moet hip(ster). Een hoed, Dr. Martens, lange t-shirts of croptops – ook al vriest het gevoelsmatig, nobody cares. Zo ook ik niet, bedenk ik me als ik dagdromend rondloop door de menigte en mijn eigen outfit analyseer: een hotpants met een croptop en vijf centimeter blote buik. Ik kijk even naar mijn vriend, die een heerlijk warme sweatshirt met een lange broek aan heeft met op zijn hoofd ook nog eens een pet. Ik krijg het er nog kouder van, maar hey wie mooi wil zijn moet kou lijden.

Zodra de avond nadert entertaint Kölsch, de bekende dj uit Copenhagen, zijn fans in de Audio-stage. Ondanks dat het geluid in deze doorzichtig van plastic gemaakte tent niet best is, gaat iedereen uit zijn plaat. Natuurlijk draait hij een set met tracks van zijn nieuwste album Balance Presents en de oldschool ones als ‘Goldfisch’ en ‘All That Matters’. Ik heb toch ook even harde techno nodig, dus besluit naar de overkant van Audio te lopen. De Engelsman Boddika speelt voor zijn publiek in de Phono-stage. Hij begint al meteen met een diepe bas die ervoor zorgt dat de vibratie zelfs te voelen is in mijn keel maar dat is voor mij nog niet genoeg, dus ik loop helemaal door naar voren en verdwijn in de menigte. Daar doe ik mijn ogen dicht, luister naar Boddika’s kunstwerk en dans de rillingen – ja die krijg ik van zijn muziek - van mijn lijf.

dgtl2

The end watch

Jamie Jones staat op de mainstage en mag de zaterdagavond afsluiten. Een betere keus is bijna onmogelijk. De karakteristieke dj uit Engeland spint overweldigende tech-house waar je werkelijk waar u tegen zegt. Hij is trouw aan zijn label Hot Creations en werkt met acid-randjes naar climaxen toe die het publiek laten stuiteren. Ik wil ook zo graag dansen, maar mijn lichaam geeft het om half elf op. Ik loop naar de kluisjes en pak mijn lange tijgerprint jas – kom hier, jou heb ik elf uur lang moeten missen.

Plus

  • Festivalterrein
  • Line-up
  • Betalingsmethode (bandje waar geld op moet)

 

Min

  • Kou

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws